Andliga vården vid rannsakningshäktet.

Fångantalet mindre i fjol.
Stockholm. (Press.) Predikanten vid rannsakningshäktet i Visby Nils Öberg meddelar i sin nu till fångvårdsstyrelsen överlämnade redogörelse för verksamheten under fjolåret, att fångantalet under året glädjande nog varit mindre än under närmast föregående år. I fängelsets rulla inskrevs 78 fångar. Som vanligt märkes det nära samband, som finnes mellan våldsbrott och rusdrycker. Av de sju personer, som avtjänat straff för våldsbrott (misshandel) uppgåvo samtliga att de vid brottets begående varit påverkade av sprit.
För egendomsbrott (stöld, suatteri, förfalskning och förskingring) ha 23 personer dömts till fängelse eller straffarbete. Vid dessa brott spela rusdryckerna inte samma roll som vid våldsbrätten. Antalet personer, som dömts för onykterhet vid förande av motorfordon, har helt naturligt gått ned. Dock har under året åtta män avtjänat straff för sådan förseelse. Vidare ha åtta personer avtjänat böter. Detta antal är något större än under föregående år. Av de tilltalade ha tre förklarats strafflösa medan en överförts till alkoholistanstalt.
Även under det gångna året ha rätt många män avtjänat straff för olika förseelser i militärtjänst Dock har antalet av de sålunda dömda varit något mindre än under närmast föregående år. Fem man ha dömts till fängelse, enär de som samvetsömma vägrat utföra arbeten, som blivit dem ålagda inom försvarsväsendet. Av dessa voro tre s. k. fribaptister och en pingstvän. Om man bortser från de män, som dömts av militär domstol för förseelser i den militära tjänsten, där ju de dömda helt naturligt äro relativt unga, så är det ett påtagligt faktum, att fängelseklientelet till övervägande del utgjorts av män i yngre årsgrupper.
Religionsvården vid fängelset har utövats genom predikningar och enskilda samtal. Under året har pastor gudstjänst med predikan 17 gånger. I regel efter varje gudstjänst men även vid andra tillfällen har han dessutom haft enskilda samtal med fångarna, varvid många personliga frågor behandlats. Fängelsets bibliotek har som vanligt anlitats. Fångarna anse det som en stor förmån att få låna böcker.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 Januari 1942
N:r 14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *