Tvångsuppfostran för butikstjuvarna.

Nya erkännanden av den 16-årige ledaren.
Slutrannsakan har i dag hållits med de unga tjuvar som under våren härjat i butiker och kontor i Visby och för två av de inblandade lydde domen på tvångsuppfostran medan den tredje fick 4 mån. straffarbete, villkorlig dom. Den fjärde åtalade har tidigare dömts till 3 mån. straffarbete.
Sedan förra rannsakningen har den häktade 16-åringen, sjömannen Bengt Arne Nygren, gjort nya erkännanden, varigenom några ytterligare brott klarats upp och vidare har man fått reda ut en cykelstöld som han begått. I slutet av april stals en cykel från en fastighet vid Björngränd i Visby och Nygren hade med den begivit sig till fastlandet, där han pantsatt den för 25 kr. i Stockholm. Nygren hade förut gjort gällande att han stulit cykeln i Nynäshamn men erkände senare att tillgreppet skett här. Han hade gått förbi en port, där en dam höll , på med att göra ren cykeln och medan hon avlägsnade sig en stund hade Nygren passat på att ”ingripa”. Cykeln var låst men han hade förstört låset och sedan skaffat ett likadant.
Vid förra rättegången nämndes också om ett inbrott i Södra Cafét, som skulle ha förövats samma natt som kuppen mot Holmerts affär, men Nygren nekade den gången. Senare har han emellertid pressats på den punkten och har erkänt att han vid 11-tiden den 4 juni tog sig in på bakgården och slog ut en ruta i lokalen varefter han öppnade fönstret och gick in. I en låda i kafedisken fann han en del pengar, som av ägaren uppgivits till 7:35 kr. samt en ask cigarretter. Därefter hade turen kommit till Visby järn-& maskinaffär och sedan hade Hötzelts fabrik på Andersro fått en påhälsning — i denna lokal hade han varit en gång förut i sällskap med en kamrat. Han hade kommit in och ut genom en fönsterventil och bytet hade blivit 1:50 kr.
Vid förundersökningen hade det framkommit att Nygren stulit lakan och två handdukar till 15 kronors värde från det hotell, där han i vintras haft anställning. Han medgav sin avsikt att behålla dessa saker, som numera ha återställts.
Den av pojkarna, som medverkat vid flera av inbrotten och som nu erhöll villkorlig dom, hade att svara för en del mindre tillgrepp av gotter i en affär där han varit anställd. Rätten beslöt att denna del av målet skulle nedläggas på grund av de obetydligheter det här rörde sig om. Svar. hade även tagit en cykelkedja från affärens packcykel och satt dit sin egen dåliga.
Den yngling som lett stöldraiderna mot Hötzelts fabrik, Willy Ahlin, och härför blev dömd till tvångsuppfostran, hördes i dag angående de skador han orsakat med en luftpistol. Det framkom att han skjutit sönder en ruta, som senare ersatts av Ahlin, varför ingen ansvarstalan fördes.
Därefter föredrogs skadeståndskrav o. utlåtande om Nygrens blodprov. Som bekant var han spritpåverkad när han anhölls, men provet utvisade endast 0,38 pro mille, varför något åtal för rattfylleri ej kunde komma i fråga. Ägaren av cykeln kräver 30 kr. och från Södra Cafet krävdes 10:50 i skadestånd.
Åklagaren, stadsfiskal Ullman, framställde därefter sina ansvarsyrkanden och Nygren dömdes för på särskilda tider och ställen dels genom inbrott och dels i samråd med annan förövad stöld samt inbrott utan tillgrepp, vidare för förseelse mot hotellstadgan — han hade en gång uppträtt under falskt namn — för förseelse mot ordningsstadgan för, rikets städer, då han vid fyra olika tillfällen avlossat skott utan tillstånd, samt slutligen för att han olovligen tagit och brukat kronan tillhöriga fordon och framfört dem utan tillstånd.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 29 juni 1940
N:r 147

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *