Stenkumla pastorat delas?

Oformligt med sexförsamlingspastorat, säger domkapitlet.
Ortsmyndigheterna ha nu granskat det inom kammarkollegiet uppgjorda förslaget till ny lönereglering för Stenkumla, Västerhejde, Träkumla, Valls, Hogräns och Atlingbo församlingars pastorat.
Domkapitlet, i vars yttrande länsstyrelsen instämmer, vidhåller sin tidigare uttalade uppfattning att en delning av pastoratet så att Valls, Hogräns och Atlingbo församlingar bilda eget pastorat är det principellt riktiga. Förvaltningen kan kanske nu ordnas på ett mera praktiskt sätt, men kvar står dock att det är oformligt med ett pastorat om sex församlingar med sammanlagt sju kyrkoråd. Ett Valls pastorat skulle visserligen bli litet till folkmängden men kommer dock att bestå av tre församlingar och två hela gamla pastorat.
Fullmakt för kyrkoherden i det odelade pastoratet har utfärdats, varför det kan synas som om k. m :t genom att i fullmakten icke inta förbehåll om skyldighet för tjänsteinnehavaren att underkasta sig ny indelning av pastorat tagit ställning mot pastoratsdelningen. Domkapitlet betraktar det icke så. Domkapitlet har från nye kyrkoherden, I. Lilja införskaffat ett skriftligt meddelande att underkasta sig de förändringar som skulle bli en följd av ett utbrytande av Valls, Hogräns och Atlingbo församlingar till eget pastorat.
Domkapitlet vidhåller därför att pastoratet bör delas vid nuv. komministerns avgång ur tjänsten. Mot det inom kollegiet uppgjorda löneförslaget för det odelade pastoratet har myndigheterna intet att erinra. (P.)

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 5 juni 1940
N:r 127

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *