Skogsbranden i Stånga.

Eftersläckningen besvärlig. Nya eldhärdar blossa upp.
Som meddelades i gårdagens tidning vare skogsbranden i Stånga begränsad Vid 2-tiden på middagen då elden bränt av ett område på 15 å 20 tunnland delvis ganska värdefull skog. Det mesta av det eldhärjade torde ha utgjorts av ungskog. Ursprungligen var det två eldhärdar ,mellan järnvägen och landsvägen, .men den bästa och värdefullaste skogen befann sig mellan dessa härdar och kunde därför räddas.
Den avbrända skogen ägdes av W. Cedergren, Flors i Burs, Nils Duse, Vestlaus, Josef Jacobsson, Bosarve, Stånga, och Gust. Nilsson, Gumbalde.
Eftersläckning har pågått under den gångna natten med brandmanskap från Stånga och Burs. I dag svarar Linde, Hemse och Rone för eftersläckningen och natten till onsdagen blir det Lye och Etelhem som får stå för eftersläckningen. Denna har f. ö. visat sig synnerligen besvärlig. Elden har nämligen på flera håll bitit sig hårt fast och såväl igår eftermiddag som i morse upptäcktes nya brandhärdar, från vilka elden åter blossade upp.
Ännu i morse brann det friskt i stubbar och ljungtuvor och vid ett tillfälle började det brinna även på andra sidan landsvägen dit elden nått genom flygande gnistor. Brandmanskapet var dock påpassligt och kunde i tid släcka branden. Vattentillgången är emellertid ganska knapp. Ett lok går dock fortfarande med vatten till brandplatsen och i dag har man därjämte uppbådat nio vattenbingar.
Man har nu gott hopp om att kunna hindra eldens vidare spridning. Skulle det blåsa upp och nya brandhärdar uppstå har man goda möjligheter att på ett tidigt stadium upptäcka detta då man har folk tillhands runt om hela brandområdet.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 11 juni 1940
N:r 132

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *