Lyckad hembygdsfest i Vall.

Föredrag om socknens kulturhistoria.
Det gångna söndagsvädret blev för arrangörer av eftermiddagsfester en besvikelse i det att publiktillströmningen icke blev den väntade. De små regnskurar som föllo och mörka moln gjorde att många festbesökare hellre föredrogo att stanna hemma. För logen Snöklockan i Vall som stod såsom anordnare för en hembygdsfest i Prästängen, gick det dock rätt skapligt, i det att festen samlade en talrik publik men likväl en regnförsäkring på 200 kr. kommer att erhållas. Visa från tidigare fester hade arrangörerna nämligen tecknat en regnförsäkring på 200 kr. för 2 mm. regn under tiden kl. 12-3. Den annars i år så sparsamme fader Pluvius var generös och släppte strax efter kl. halv ett ned 2,2 mm. Försäkringen var alltså räddad. Arrangörerna voro i det längsta inställda på att förlägga festen till ordenslokalen, men vid tvåtiden då den skulle taga sin början började solen titta fram emellan molnen och folk strömma till. I fortsättningen blev det ett idealiskt festväder och den tillstädeskomna publiken njöt i fulla drag av de olika programinslagen. Kan man förresten önska sig ett bättre nöje än att en söndagseftermiddag få samlas i Guds fria natur bland sekelgamla ekar, lövade träd och buskar och där lyssna till vackert tal, sång och musik etc.
Programmet inleddes vid halv tretiden med en avdelning musik för fiol av trion Wetterlund, Hoffman och Hallgren till ackompanjemang av fru Gerda Woldner. Hälsningsanförandet hölls därefter av lantbruk. Martin Hellgren, som bl. a. framhöll, att det nu var trettonde gången logen Snöklockan anordnade sin hembygdsfest. Bagaremästare Henrik Pettersson, Visby, deklamerade därefter ett par allvarstyngda dikter av prins Wilhelm ”Höstnatt” och ”Vildgässen”. Talareestraden bestegs därefter av folkskollärare John örve, Visby, som under trekvarts timme uppehöll sig kring ”Gångna tiders kulturutveckling i vårt land” med speciell anknytning till Vall socken.

Tal. nämnde att den första kyrkan på Gotland blev uppfärd år 1031 vid Kulstäde av Botair av Akebäck. Nuvarande sockenkyrkan torde ha uppförts först på 1100-talet medan prästgården kom till först år 1730. År 1288 kom bondehövdingen Petter Harding till ön och förde ett framgångsrikt krig mot borgarna i Visby från vilket man funnit gamla kämpagravar vid såväl Rolex som Levide. I början av 1800-talet kom landshövding Segebaden till Gotland. Hans första arbetsuppgift blev en avsevärd förbättring av vägväsendet på vår ö. Välmågan började åter ökas hos bönderna, och år 1840 förrättades laga skifte inöm socknen. Jämsides med den allmänna odlingen ha även de stora folkrörelserna utvecklats. På 1880-talet var nykterhetstillståndet i vårt land minst sagt bedrövligt. över allt var hembränningen utbredd och spritmissbruket florerade i stor utsträckning bland såväl unga som gamla. Det arbete som sedan dess utförts av Godtemplarorden har vunnit gehör. Nykterhetsarbetet i våra svenska bygder har burit goda frukter och nykterhetstillståndet har avsevärt förbättrats. Men det kan bli betydligt bättre om vi alla hjälpas åt och stödja nykterhetsrörelsen. Vid sidan om nykterhetsrörelsen har bl. a. idrottsrörelsen växt fram, vidare en mängd studiecirklar och bibliotek.

Det med värme och övertygelse framförda föredraget slöt med en rna ning till ett nyktert Sverige. Publiken kvitterade med varma applåder.
Bagaremästare Henrik Pettersson, Visby, föredrog nu några lättare dikter och trion sjöng ett par sånger. Lantbr. Josef Malmström föredrog vidare ”Gullhånnä ei Digarråir”, varefter följde kaffepaus. Efter ytterligare några musikstycken följde så ett par dikter på gutamål av hr Pettersson, varpå hr Josef Malmström berättade några sanna beredskapshistorier från sin militärförläggning. Så följde tävlan i gotländsk idrott, och till sist förrättades korum av komminister Eric W. Amér, som talade med ledning av orden ”Av frukten känner man trädet”. Sedan hr Martin Hellgren framfört ett tack till såväl publik som medverkande sjöngs psalmen 12. De till omkring 300 uppgående festdeltagarna började sedan avtroppa, men många stannade kvar och lekte ringlekar.

Prislistan fick följande utseende:
Stångstörtning: 1) Eric Pettersson, Vall, 7,92, 2) Bertil Möllerström, Roma, 7,71, 3) Vilhelm Classon, Vall, 7,54, 4) Birger Pettersson, Väte, 7,34.
Höjdhopp: 1) Georg Nilsson, Träkumla, 155 cm., 2) Karl-Evert Pettersson, Vall, 150, 3) Bertil Möllerström, Roma, 150.
Löpning 100 m.: 1) K. E. Fredriksson, Väte, 2) B. Möllerström, Roma, 3) Georg Nilsson, Träkumla.
Sparkä, bleisträ: 1) Bertil, Olsson, Vall, )2 Birger Pettersson, Väte.
Träda tråd på nål: 1) Birger Pettersson, Väte, 2) Bertil Möllerström, Roma, 3) Karin Liljegren, Hogrän.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 13 Augusti 1940
N:r 185

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *