Landsbygden. Vallstena.

VALLSTENA.
Badstubygget, som redan under förra sommaren påbörjades inom socknen, har nu under de sista veckorna blivit fullbordat och avsynat av bastukommitté, och har socknen nu alltså fått sin egen badstuga färdig.
Som avsikten med densamma i viss mån gick ut på, att den skulle komma att användas som skolbastu, har den blivit uppförd i en vacker talldunge strax sydväst om skolhuset.
Typen är den numera på Gotland vanligen förekommande. Murarna äro uppförda av betong och rappade. Taket är utfört av spån med en ytterbeläggning av tegel. Utrymmet i badstugan är kanske ej så värst tilltaget, men tillgång till karbad har likväl blivit anordnad. Och vad beträffar själva arbetets utförande torde man kunna säga, att byggmästaren gått väl i land med sin uppgift.
Kostnaden för bastuanläggningen har, enligt uppgift, stannat vid något över 3,000 kr. Initiativet till denna på landsbygden både välbehövliga och trevliga anordning har tagits av socknens Rödakorsavdelning.
Höstsådden, som detta år kom att bliva åtskilligt försenad, dels på grund av bristen på arbetsfolk, dels också till följd av de försenade utsädesleveranserna från fastlandet, har nu i stort sett blivit avslutad, och på vissa åkerfält ser man redan det tidigast sådda vetet uppkommet.
På de under den förra veckan sådda åkrarna är det myckna regnandet visst icke så särskilt välkommet, men som vattentillgången i brunnarna ännu ej är så god får det kanske likväl anses välbehövligt. En vacker och solig oktober månad är nog emellertid det som samtliga lantbrukare mest önska sig, då betupptagningen nu tager sin början, potatisen skall ur jorden och höstplöjningen utföras.
Rävarna åto den döda hästkroppen. Att räven efter några år av fridlysning förökat sig och börjat utvandra från sina gamla stamarter längre ut på norr, kunde nog vid ett och annat tillfälle under den föregående, stränga vintern konstateras, och att han för närvarande också lyckats få fast fot i dessa trakters vidsträckta skogsmarker torde man med säkerhet kunna ta för givet. Visserligen har till dato icke några överdrivna rapporter om hönsstölder och dylikt hörts av här i trakterna, men att åtminstone en ungkull under sommarens lopp uppfötts i skogstrakterna mellan Boge och Vallstena har man likväl belägg för.
Där risken för överrumpling från människornas sida ej är så stor, håller han sig också gärna framme. Då en lantbrukare härom dagen efter att ha sökt sin häst, slutligen fann hans döda kropp i ett gransnår, där han, troligen efter att ha drabbats av hjärtslag, legat död några dagar, hade rävarna ätit av en hel del av såväl huvudet som överkroppen. Hästkroppen togs emellertid om hand och grävdes ned och så vart det slut med det ”rävkalaset”.
Kraftig gallring bland n iitkreatursbesättnin-
garna har även i dessa trakter förekommit under höstens lopp, och pågår ännu alltjämt trots att priserna äro långt ifrån tillfredsställande.
För närvarande är dock betestillgången mycket god, då vårsädesfälten överallt grönska av den friskaste vårsäd, som skjutit upp efter regnet och den myckna spillsäd som lämnades kvar vid skördeearbetet. Visserligen är tillgången på behövlig taggtråd för att kunna utnyttja dessa beten alltjämt problematisk. Men där möjlighet till betesgång finnes på åkrarna torde nog nötkreatur och hästar kunna hållas ute om dagarna under hela oktober månad.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 9 Oktober 1940
N:r 234

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *