Kyrkoungdomen har intagit Fridhem.

Ovanligt stor anslutning till ungdomskursen i år.

Pastor Bror Colstrup,
ungdomskursens ledare.

Den kyrkliga ungdomskursen har nu tagit sin början ute på Fridhem. Då kursen i går kväll öppnades hade större delen av kursdeltagarna pastor Bror Colstrup och dels av kyrkoherden i församlingen Ivan Lilja.
I dag har det under hela förmiddagen strömmat deltagare till kursen och pastor Colstrup räknar med att ha fått bortåt ett 90-tal fasta deltagare, vilket är långt mera än vad han beräknat. Nya möjligheter till inlogering måste nu skaffas i omgivningen, då de hittillsvarande sängplatserna inte räcka till på långt när.
— Det var länge mycket ovisst om det skulle gå att anordna någon kurs överhuvudtaget, säger kursledaren, men till slut uppgjordes denna tvådagarskurs, som nu har fått en så strålande god tillslutning.
Huvudbyggnaden på Fridhem är stängd i år och det är i det s. k. Stallet som kursen- håller till och som användes till matsal och föredragslokal. En del av samlingsstunderna hållas givetvis också ute
det bar himmel så länge vädret är så soligt och varmt och den vackra parken med sin högsommargrönska är synnerligen inbjudande och lämplig för sådana arrangemang. I en liten backe står ett enkelt altare rest och där hölls ett av dagens föredrag medan man dukade upp frukosten inomhus. Utsökta möjligheter till bad i Fridhemsviken stå ju också öppna för kursdeltagarna, som med säkerhet kunna bereda sig på ett par trevliga dagar i den vackra omgivningen.
Kl. 11 i dag inleddes kursen med ett bibelstudium av kursledaren, som citerade evangelisten Matteus berättelse om den rike ynglingen och sedan grundade sin framställning på de båda punkterna: villrådighet och beslut.
Med skärpa och slagkraft gav han exempel på hur villrådigheten och ovissheten får makt över sinnena, hur lätt entusiasmen kan uppstå och hur svårt det sedan är att komma till ett resultat och ett avgörande beslut. Detta kan ej ske utan att vår inre vilja blir hänförd och tal. ställde i blixtbelysning fram det finska folkets hjältemodiga kamp som ett exempel på vad obruten viljekraft kan åstadkomma.
Därefter talade prosten Gustaf Sjöberg över ämnet ”Historiens Gud”, detta föredra hölls ute i det fria på en liten backsluttning. Vår Bibel består till stor del av historia, sade tal., och historien går i viss mån igenom alla Bibelns böcker. Denna historia är dock inte att betrakta som ett läroboksmaterial utan vad den söker är Gud i historien — Bibeln är boken om Gud.
Historiens fasta punkt är Jesu död och uppståndelse, den är Guds Jerusalem och Frälsarens Golgata, icke Roms Forum eller Atens Akropolis. Kring den punkten skall all historia tolkas och man kan då se den på ett särskilt sätt.
Var är Gud, frågar man i denna bistra och allvarstyngda tid. Är inte Gud ur spelet ? Låt oss uppriktigt säga att den kristne inte har någon lättvindig nyckel till historiens dörr och ingen lösning till tillvarons gå’ ta. Historiens Gud blir i mycket den fördolde, den hemlighetsfulle, den underlige.
Historiens Gud är Gud allsmäktig, som är världens skapare, domare och frälsare, Historiens Gud är den evige, för vilken en människa och ett släkte är ett intet, Historiens Gud är den evigt rättfärdige, han har nedlagt i folkens och individernas öden ett sammanhang av synd och dom, av rättfärdighet och välsignelse. Som ett hemlighetsfullt inslag har han lagt in i historiens väv att rättfärdigheten upphöjer ett folk och att synden blir dess olycka. Historiens Gud är den mäktige inför vilken alla jordiska maktägare stå vanmäktiga. Herren Gud är den kämpande och den lidande guden, han är en väldig hjälte i kamp mot andra makter, han kallar folken att ställa sig på hans sida och detta blir det mest dramatiska i folkens hävder. Han kämpar fortfarande och han är den som verkar intill nu.
I eftermiddag kl. 4 kommer kursen att fortsätta med ett föredrag av biskop Ysander som talar över ämnet ”Gud i mitt livs historia” Och därefter talar domprosten S. Svenaeus från Karlstad, som till rubrik för sitt föredrag har satt ordet: ”Beredda!” Aftonbönen i kväll hålles av kontraktsprosten G. Reuser.
I morgon förmiddag fortsätter kursledaren sitt bibelstudium och kl. 1 besöker kursen, högmässan i Västerhejde kyrka, där domprosten Svenaeus predikar. Efter gudstjänsten serveras kyrkkaffe och pastor Lindholm kommer då att hålla ett kort tal. Kl. 5 förrättas nattvardsgudstjänst med skriftetal av kursledaren.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 6 Juli 1940
N:r 153

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *