Kyrkliga ungdomskursen har avslutats.

Välbesökta högtider i Västerhejde kyrka.
I går avslutades den kyrkliga ungdomskursen på Fridhem, som trots alla svårigheter att få den till stånd fick ett synnerligen lyckat förlopp med oväntat stor anslutning. Under lördagseftermiddagens föredrag strömmade en hel del tillfälliga besökare dit ut och åhörarskaran uppgick till c :a 150 personer. Ytterligare en del fasta lägerdeltagare kommo till under lördagen och deras antal rörde sig omkring 100-talet.
På lördagens eftermiddag kom biskop Ysander ut till kursen och han höll där ett synnerligen uppskattat och med känsla och värme uppburet föredrag om ”Gud i mitt livs historia”. I sin briljanta framställning skildrade han vemodet, oron och kampen i sitt liv, hur Gud givit bönhörelse och hur hans ingripanden ske varje dag för att skapa ett bestämt sinne hos den han vill leda.
Denna ungdomskurs har också samlats därför att vi inte kunna komma undan Gud, inte vilja vara utan Gud och därför att Gud ej vill vara utan oss, slutade biskopen.
Näste talare var domprosten Svenaeus, som inledde sitt föredrag med att fråga: Äro vi beredda att säga nej till oss själva, att säga ja till Gud, att säga ja till ett kristet Sverige?
Gud frågar oss i dag om vi äro beredda att stå till svars inför honom — må vi bedja honom att övervinna vårt motstånd och få sinne att vilja till Gud. Vi måste svara honom och låta vår längtan till honom komma till sin rätt, vi söka i trots och högmod tränga undan denna längtan.
Vårt folks stora heliga minnen behöva aktualiseras i dessa hårda tider men vi få ej bruka dem för att fly bort från verkligheten utan de skola i stället ge oss kraft att se framåt. Vi ha ej rätt förvaltat arvet så fäderna, vi måste söka oss tillbaka till fädrens Gud, so mhar krav på oss och som ger själen sundhet och styrka. Båda föredragen höllos ute i parken, där man också stannade im-der återstoden av eftermiddagen och fördrev tiden med samspråk. Kl. 7 intogs kvällsmålet och kl. 8 hölls aftonbön av kontraktsprosten Reuser, som till ämne för sin betraktelse hade valt: ”Fridens Gud vare med eder”.
Söndagen inleddes med ett bibelstudium av pastor Colstrup som därvid fortsatte på samma ämne som första dagen och kl. 1 samlades hela kursen i Västerhejde kyrka till högmässan där. Så mycket folk samlades i kyrkan att även alla extra sittplatser blevo otillräckliga. Domprosten Svenaeus från Karlstad predikade över dagens högmässotext och vidare utfördes sång av studentkvartetten från Uppsala, som sjöng ”Kärlek av höjden”. Hr Gustaf Forsman utförde som solonummer ”Nu ringer det samman av Rantzén.
Efter högmässan samlades kyrkobesökarna i Stenstu äng, där Västerhejde kyrkliga syförening bjöd betydligt mer än 200 personer på kaffe. Kvartetten sjöng här en del sånger och folkvisor och pastor Lindholm höll ett utmärkt tal om kyrkans beredskap och betonade därvid att den bör vara en angelägenhet, helt oberoende av det yttre världsläget, då den alltid är lika aktuell. Särskilt framhöll han vars och ens ansvar som kyrkomedlem och att kärleken till sockenkyrkan måste vara stark.
Vid nattvardsgudstjänsten på eftermiddagen var det åter fullsatt i kyrkan och skriftermålet hölls här av pastor Colstrup, medan prosten Sjöberg sjöng nattvardsmässan. Efteråt sjöng man ute på kyrkbacken ps. 454, varpå återfärden till Fridhem skedde och kursen så småningom upplöstes. En del av deltagarna reste hem samma kväll och andra ha vänt hemåt först i dag.
Allt har gått bra i lås trots att svårigheterna hopat sig genom den stora tillströmningen av deltagare. Fridhem har också varit en idealisk plats för en sådan kurs och tillfredsställelsen över kursen är stor på alla håll.

Flickläger avlöser ungdomskursen.
I kväll börjar ett flickläger på Fridhem under pastor och fru Beijers ledning. Hittills ha ett 20-tal anmälningar inkommit och det är flickor i åldern 13 —16 år som delta här. Lägret räcker liksom kursen endast två dagar och öppnandet sker i kväll kl. 7,30, då pastor lod och ledaren hälsa ungdomarna välkomna. Omedelbart därefter tändes lägerbål och till sist hålles aftonbön. I morgon börjar dagen med korum kl. 8 och bibelstudium kl. 10.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 8 Juli 1940
N:r 154

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *