Krigsmolnen hopa sig Fjärran Östern.

Flygplatsen i Singapore.

Största förbittring råder i Japan.
Skall Japan spela Italiens roll?

Arresteringarna av japaner i London ha framkallat den största förbittring i Tokio. Pressen rasar och betecknar åtgärden som utmanande och av rent politisk natur. Samtidigt uppges, att den största upphetsning rått i utrikesministeriet och i generalstaben.
Enligt engelsk uppfattning söker nu Berlin få Japan att spela samma roll som Italien före dess inträde i kriget, nämligen att genom krigshot binda stora engelska styrkor i Fjärran Östern.

Bland de i London arresterade japanerna lägger man märke till representanterna för de båda stora japanska handels- och industrikoncernerna Mitsui och Mitsubishi, vilka praktiskt taget behärska hela det japanska näringslivet och utöva ett stort politiskt inflytande. Mitsui representeras av den kände affärsmannen Tanado och Mitsubishi av Makihara. Förutom dessa två ha även Mitsubishi-koncernens londonkorrespondent Shinohara, arresterats.
På japanska ambassaden i London förklaras att Makihara och Tanado sedan lång tid bott i Storbritannien, att de äro kända för sina stora ansträngningar att utveckla de goda relationerna och handeln mellan Storbritannien och Japan samt att de personliga äro oförvitliga. På den japanska ambassaden kan man icke förstå den brittiska regeringens beslut och man är i japanska kretsar synnerligen orolig över de återverkningar som denna åtgärd skulle kunna få framför allt i nuvarande ögonblick då relationerna mellan de båda länderna äro ”mer än ömtåliga”. Man önskar i dessa kretsar icke försvåra frågans läge genom överdrivna kommentarer eller genom en behandling som icke är objektiv.
Arresteringsåtgärderna mot japaner i London har framkallat den största förbittring över allt i Tokio. Tidningen Tokyo Asahi Shimbun betecknar åtgärden som utmanande och av rent politisk natur. Japan skall energiskt sätta sig till motvärn, skriver tidningen bl. a. och anser att England vill utsätta Japan för utrikespolitiskt och ekonomiskt tryck. Yomiuri Shimbun meddelar att största upphetsning rått i utrikesministeriet och generalstaben medan Miyako Shimbun understryker Englands klart fientliga hållning.

Domeis representant i London arresterad.
Singapore, 5 aug. (TT fr. Reuter). Direktören för den japanska nyhetsbyrån Easten News, som , även är telegrambyrån Domeis korrespondent, arresterades på söndagsmorgonen här.

Vad menar Japan om Holländska Indien?
Tvetydigt uttalande av japansk general.

Tokio. (TT fr. Reuter.) General Kuniaki Koiso, som utsetts till speciellt japanskt sändebud i Holländska Ostindien, förklarade i en intervju på lördagen bl. a.: Den nya ordningen i Asien kräver att de holländska öarna icke får förbli i sitt nuvarande tillstånd för alltid. Ur moralisk synpunkt är det nödvändigt att de östasiatiska folkens emancipation slutföres med alla medel.
Enligt general Koiso komme Kina att bli mycket värdefullt som marknad, och Holländska Indiens olja, tenn och gummi skulle finna avsättning över hela världen. Japan har icke för avsikt att monopolisera dessa produkter men det anser det nödvändigt att säkerställa en rättvis fördelning av dem. Genom ett sådant tillvägagångssätt måste Japan vara berett att riskera friktioner med Förenta staterna för vilkas industri Holländska Indiens gummi är oundgängligt nödvändigt, slutar general Koiso.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 Augusti 1940
N:r 178

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *