Idrott och sport.

Knepigt med vägvalet i orienterarnas SM.
Ahrling och Dahlin gjorde godainsatser.

Vid svenska mästerskapet i orientering deltogo som bekant tre gotlänningar, Anders Dahlin och Jan Silvén från Gute samt Robert Ahrling, som var bland de tio särskilt inbjudna militärerna från olika svenska truppförband. Intresset kring gotlänningarnas start har givetvis varit stort och vi ha i dag lyckats få svar på alla frågor om dem genom att intervjua Ahrling, som nu kommit hem igen.
Dahlin och jag hamnade ungefär mitt i resultatlistan på platser som torde ligga mellan 130 och 150, svarar han på första frågan som naturligtvis gäller placeringarna. Några exakta uppgifter gick aldrig att få så nära efter, ty den första listan gick bara till 85. Våra tider voro bortåt 2,15. Silvén sprang bort sig när han skulle runda ett berg och kommer väl ett stycke längre ned bland deltagarna.
Apropå berg, ja!
Jo, det fanns gott om den varan och det svåraste var att välja väg. Vi gotlänningar hade ju ingen större praktik på sådan terräng och det försämrade givetvis våra placeringar. Inte heller hado vi tillräcklig teknik och kondition för att kunna forcera den steniga terrängen på samma sätt som fastlänningarna. De skuttade iväg som rådjur mellan blocken där en annan fick gå. Ett berg, som hade 318 m. till höjdsiffra måste jag ta mig över och det krävde förstås en hel del kraft och tid. Men utsikten där uppe var härlig…
När jag löpt en 0-7 km. var jag ungefär lika trött som efter en fullbordad tävling på Gotland, fortsätter Ahrling. Skall vi ha någon chans att hänga med i konkurrensen på fastlandet måste konditionen byggas upp än bättre genom längre banor på t. ex. 15 km. och vidare måste A-fet med fastlandet ökas betydligt. Ilade vi haft Mittro klilin på vägvalet i denna tävling och vunnit c:a en kvart på det, så hade vi gått om minst 50 löpare i prislistan. Så tätt var det nämligen mellan dem, det fanns t. ex. 13 man på 1,51 med sekunder som skilde.
Kontrollerna voro lätta – det var många som inte trodde på det utan togo ut kompassriktning och gjorde andra förberedelser som stal dyrbara minuter i stället för att följa de stigar som ledde fram till kontrollerna. Det var tredje sträckan som fällde utslaget, här gällde det att finna småvägar och omvägar, kompassgången medförde mera klättring än löpning och var absolut förkastlig.

Spänstpropagandan.
Även Hejdeby och Eksta ha börjat med gymnastik.

Till de socknar där man förut inte haft någon ordnad frivillig gymnastik men satt i gång i höst ha nu kommit ytterligare två, nämligen Eksta och Hejdeby. Två pojkar från Eksta voro med på spänstledarekursen i Klintehamn och de ha nu satt i gång var sin spänstavdelning i sin hemsocken, en kvinnlig och en manlig. Ledare för pojkarna är Sune Jacobsson och för flickorna Gösta Jacobsson. Sammanlagt är det ett 20-tal gymnaster.
I Hejdeby är det den kvinnliga spänstavdelningen som är störst. Ledare för flickorna är fru Inez Lerbom, som gått igenom en spänstledarekurs på fastlandet i höst. Hon har ett 10-tal flickor med i sin avdelning. Ledare för pojkarna är folkskollärare Gösta Hörling. I Hejdeby har man f. ö. redan bildat en gymnastikförening.
Klintehamn är sedan gammalt ett samhälle, där det finns intresse för gymnastik. Man har nu två avdelningar i gång, en kvinnlig med 14 deltagare och en manlig med 16 deltagare. Man håller till i skolan, då den ordinarie gymnastiklokalen ännu är rekvirerad av militären. Utrymmet är mycket begränsat och som intresset tycks vara i stadigt stigande måste man nog dubblera avdelningarna.
Även från Visby har det kommit ett par rapporter. Visby kvinnliga har en avdelning med över 30 deltagare och även den får nya tillskott efterhand. Men lokalen – A 7:s gymnastiksal – är stor och man kan ännu ta emot flera deltagare. Visby AIK har engagerat hr Åke Fohlin, en av de på kapten Eric Källströms kurs utbildade spänstledarna, som ledare och han rapporterar ett drygt 30-tal deltagare. Även AIK:s flickor ha satt igång med gymnastik.

Två Visbydamer till riksmästerskapet i orientering.
Riksmästerskapet i orientering för damer avgöres nästa söndag i norra Skåne och Gotland kommer att bli representerat även i denna rikstävling. Deltagarna härifrån bli Lizzie Andersson, AIK, och Margit Nyberg, VIF, som båda nått flera tätplaceringar under de senare åren.

Boxningar i Tingstäde.
Lennart Pettersson möter fem tungviktare.

Tingstäde får i morgon besök av en trupp boxare som anordna uppvisningar och matcher i gymnastiksalen. Bland deltagarna märkes svenske juniormästaren i tungvikt Lennart Pettersson från BK örnen i Stockholm, som möter fem tungviktare. Boxningarna börja kl. 8. Till fredagen planeras en liknande uppvisning på biograflokalen i Slite.

Fardhem-Vänge 7-1.
Seriematchen på Hemdalsvallen i Fardhem mellan Fardhems IF och Vänge IK slöt med en storseger för det mera rutinerade och tekniska fardhemslaget, som utklassade gästerna med 7-1, halvtid 1-1. Hy. Hederstedt i Fardhem gjorde första målet men kort före paus lyckades gästerna utjämna till 1-1. 1 andra halvlek dominerade hemmalaget fullständigt och det blev inte mindre än sex mål i Vängeburen, fyra inspelade av Hederstedt, ett av centern Jacobsson och ett av hi. Olofsson. God domare var E. Nilsson, Alva.

De gotländska serierna.
Vi återge här ställningen i de gotländska serierna efter tre omgångar av höstens spelprogram.

Div. I:
AIK 3 3 0 0 16- 3. 6
A 7 3 1 0 2 10-11. 2
Slite 2 1 0 1 7- 8. 2
VIF 2 0 0 2 2-13. 0
Norra serien:
Fårösund 3 3 0 0 11- 3. 6
Stenkyrka …. 2 2 0 0 9- 2. 4
Martebo 2 1 0 1 3- 4. 2
Bro 3 0 0 3 3- 8 0.
Boge 2 0 0 2 2-11. 0
Södra serien:
Alva 3 2 1 0 13- 5 5
Hablingbo …. 3 2 0 1 14- 5. 4
Fardhem 3 2 0 1 14-10. 14
Burgsvik 3 2 0 1 9-10. 4
Ljugarn 3 1 1 1 14- 8. 3
Hemse 2 1 0 1 7- 5. 2
Vänge 3 1 0 2 7-19. 2
Rone 2 0 0 2 4- 8. 0
Klintehamn 2 0 0 2 1-13. 0

I Div. 1. återstår endast matchen Slite
VIF nästa söndag, och i norra återstår två omgångar.

Riksorienteringsmärket.
De personer som avlagt godkänt prov i riksorienteringen men ej löst ut märket kunna göra detta på Lunkans konditori i morgon kväll kl. 7-8.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 22 oktober 1940
N:r 245

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *