Idrott och sport.

Slite starter i Spänstpropagandan.
Sju spänstavdelningar nu i gånglöpingen.

Folkspänstpropagandan började bra i Slite, då av de tio spänstledare som utbildades på kursen där i september inte mindre än fyra voro från köpingen. Och fortsättningen har gått i samma takt. Enligt rapporter som ingått till ”spänstchefen” på Gotland är det nu inte mindre än sju spänstavdelningar i verksamhet där och det är ju en avsevärd ökning mot förr. Som alla hålla till i hamnskolans gymnastiksal så förstår man att det är lite trångt där. Flera avdelningar kunna därför ha gymnastik endast en gång i veckan.
Slite IF:s gymnastikavdelning som nu åter satt i gång efter ett års vila – militärutkallelser och lokalbrist stoppade gymnastiken förra säsongen räknar 23 deltagare, vilket är något mer än 1938. Ledare är hr Hans Nordin. Avdelningen har sina övningar tisdagar och fredagar kl. 7-8 och efter fredagens övning bjuds på dusch i Cementens bastu. Hemvärnsmännen i Slite ha bildat en egen spänstavdelning med chaufför Herbert Nord som ledare. Denna avdelning räknar f. n. 11 deltagare. Folkskollärare Nils Arvidsson leder två avdelningar, en för äldre och en för pojkar. Anslutningen till den förra är mycket blygsam, men i den senare är det ett 25-tal pojkar. Avdelningen för äldre har sina övningar onsdagar kl. 7-8. Fröken Vivian Hammarlund leder också två avdelningar. På måndagar har hon en avdelning på elva yngre ’damer och på tisdagar är det de äldres tur. I den sistnämnda avdelningen är det ett 10-tal deltagare. Socialdemokratiska kvinnoklubben har en egen avdelning med fröken Birgit Johnsson och fru Elin Jakobsson som ledare.
Anslutningen är sålunda god till de olika avdelningarna, vilket inte hindrar att den kan bli hann (urro. Alin mottar gärna nya deltagare. Det är säkert ännu många som vilja vara med men som inte kommit sig för med att gå till gymnastiksalen i hamnskolan ännu. Särskilt väntar man att hr Arvidssons avdelning för äldre skall få större anslutning.

Spänstavdelnlng l Viklau.
I Viklau har man aldrig haft frivillig gymnastik förut, men nu har det blivit annat av. Hr Olof Wahlberg, som var med på weekendkursen i Visby, har startat en spänstavdelning och den räknar f. n. 14 deltagare, ett mycket bra resultat. Av dessa äro två kvinnliga. Man försöker nu få igång även en kvinnlig avdelning och det finns stora utsikter för att man skall lyckas. Folkskollärare Simeon Jakobson är mycket intresserad av spänstpropagandan och har lovat hjälpa till med att göra viklauborna spänstiga.

Gotlandsfotbollen.
Två Div.-matcher spelas i morgon, den ena på Gutavallen kl. 3 mellan VIF och A 7 och den andra på östervallen i Slite mellan Slite och AIK.
I norra serien mötas Stenkyrka och Boge samt Fårösund och Bro. I södra seriein spelas matcherna Hablingbo -Hemse, Fardhem-Vänge, Ljugarn-Burgsvik och Rone-Alva.

”Allklubbars” får 145deltagare.
Ett väldigt uppbåd av orienterare blir det på VIF:s Allklubbarsorientering i morgon då inte mindre än 145 namn nu stå på startlistan, sedan ytterligare anmälningar bl. a. från A 7 inkommit. Det skall bli intressant att se om striden om den individuella segern även denna gång skall stå mellan de båda Löfkvistarna, eller om något nytt namn skall dyka upp i toppen. Det militära inslaget är som förut nämnts dominerande denna gång med hela 82 man, därav 42 från 1 18, 23 från KA 3 och 17 från A 7.
Vem som skall ta hem vandringspriset är givetvis svårt att tippa. 1 18 har ju fördel av sitt stora deltagarantal, alltid skola väl fem man av ett 40tal lyckas skapligt, och vidare finns det en samling jämna kustartillerister att se upp för. Mellan AIK och VIF blir det förstås skarp konkurrens medan Gute, som saknar Dahlinarna och Silven, säkerligen ej få någon topplats.
Orienteringen sker som bekant på Visbybladet och avfärden sker kl. 8 från österport.

Boxning.
BK Hansa tränar varje vardagskväll utom lördag. Möte i morgon vanlig tid. Klubben har den senaste tiden haft Lennart Pettersson från örnen som tränare och visbypojkarna ha således fått en del inblickar i sportens finesser.

Riksorienteringens sista dagi morgon.
Starten på Visbybanan går vidKatrinelund.

I morgon kommer det sista tillfället att deltaga i Riksorienteringen, Svenska orienteringsförbundets beredskapsprov som avser att locka den stora allmänheten ut i markerna och klara upp den enklaste formen av orientering på en 6 km:s bana. Nöjsamt att vara med om och nyttigt att kunna. Ett lämpligt sätt att utnyttja söndagen.
”KOM SOM NI ÄR, GÅ OM NI VILL, SPRING OM NI KAN!”
Övriga arrangörer; även fältposterna: Glöm ej bort att ringa in resultaten söndag e. m. kl. 17-18. Tel. 1427.

Landskampen i Köpenhamn blir en publiksucce.
Köpenhamn. (TT.) Svenska fotbollslandslaget, som anländer till Köpenhamn på lördagsförmiddagen, har inbjudits till en mottagning på Köpenhamns rådhus på lördagsaftonen, varvid överborgmästare Viggo Christensen hälsar gästerna välkomna till `den danska huvudstaden.
Fastän matchen på söndagen icke tar sin början förrän kl. 13,30 dansk tid, öppnas grindarna till Idraetsparken redan vid elvatiden och det synes redan nu icke råda något tvivel om att varenda en av de 35,000 åskådarplatserna skall vara upptagen då matchen börjar.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 19 oktober 1940
N:r 243

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *