Idrott och sport.

I 18 överträffade alla tips:
Slutfacit blev 2,552 poäng.

Depåkompanierna skötte sig efter beräkning men ”landsorten” gjorde tusen poäng mer än väntat.
Minst 1,500 poäng var parollen för I 18, när regementet gick till strids på den fria idrottens dag. Summan verkade i början vara tilltagen i överkant, men när sergeant Erixon på söndagskvällen började räkna ihop poängen från de olika förläggningarna ön runt, så visade det sig, att även hans mest optimistiska förhoppningar hade överträffats inte mindre än 2,552 poäng hade infanteristerna skrapat samman. Toppgränsen var överskriden med tusen poäng!
Depåkompanierna på Visborgs slätt kommo upp till sammanlagt 864 poäng — vilket var ungefär efter beräkningar —men utifrån landet kommo på söndagen undan för undan allt mer och mer glädjande rapporter och de cirka 600 poäng, man hade räknat med, växte ut till 1,688. Det är tydligt, att det varit ett enastående intresse och flitigt deltagande överallt. Några mer utförliga meddelanden om resultatet och bättre prestationer ha ännu inte inkommit — från ett håll kommer emellertid uppgift om att en värnpliktig skuttat 6,25 m. i längd.
På 1,500 m. gjorde Anders Dahlin på Gutavallen ett så pass fint resultat som 4,12,6 min. o. på I 18:s idrottsplats löpte Carl Svensson o. Fransson på resp. 4,23 och 4,29,5 min.

Småland och Jämtland i toppen.
Det är än så länge omöjligt att överblicka denna Svenska Idrottsförbundets och Stockholms-Tidningens väldiga jättetävling — så mycket kan man dock redan nu konstatera, att fjolårets fenomenala rekord 116,000 starter och 130,000 poäng inte ha några möjligheter att stå sig. De bli slagna med mycket bred marginal.
Följande distrikt ha hittills kunnat lämna dessa rapporter:
Småland: 19,659 startande — över 20,000 poäng;
Jämtland: 11,287 startande — dubbelt mot i fjol;
Värmland: 9,928 startande — rapporter saknas från 20 platser;
Västergötland: 8,923 startande — rapporter saknas från 33 platser;
Västmanland: 5,500 startande;
Södermanland: 5,307 startande — rapporter saknas från ett 20-tal platser.
Småland och Jämtland ha tydligen arbetat synnerligen duktigt och dessa båda landskap komma säkerligen att återfinnas i toppen, när det stora slutresultatet en gång föreligger klart.

Blir Svea Liv bästa regemente?
Förra året hade bästa regemente knappa 2,000 poäng — I 18 har alltså eftertryckligt överträffat den noteringen men den siffran förslår inte långt denna gång.
Från Stockholm uppges, att Svea Livgarde överskridit 5,000 poäng och att Svea Artilleri har plockat ihop ungefär lika många poäng. Enbart dessa två regementen ha alltså tillfört huvudstaden cirka 10,000 poäng — ett glänsande tillskott.
Bland de civila klubbarna har Karlstads-Göta, som varit bäst de två senaste åren, ånyo gjort en göd insats med omkring 500 poäng och det kanske kan räcka till en tredje slutseger.

Vem vinner längdhopp?
Följande tre grenar äro redan avgjorda:
200 m.: Åke Stenqvist, Sleipner, 22,3 sek;
1,500 m.: Arne Andersson, Örgryte, 3,53,6 min.;
Kula: Gunnar Bergh, Göteborg, 14,76 meter.
Däremot råder det ännu en smula oklarhet, vilken som vunnit längdhoppet. St. T. uppger i dag, att Åke Stenqvist har bästa resultatet med 7 m. jämnt — men på söndagen hoppade en ny förmåga från örgryte, H. Johansson, 7,08 m. vid tävlingar i Gislaved, och Eliaesson, Mode, noterade 7,02 m. vid Skuruspelen och tog revansch för encentimetersnederlaget mot Stenqvist vid fredagens Stadiontävlingar. Nu vart Stenqvist slagen med lika mycket!
Men att Stenqvist är årets bästa ”friidrotts-dags-man” är ställt utom varje tvivel — han har tagit 12 poäng både på 200 m. och i längd!

Boxningen på Gutavallen
blev till största delen uppvisning.

Visby boxningsklubb hade som förut meddelats, anordnat boxningar på Gutavallen i går kväll med deltagande av boxare från Sparta och Örnen i Stockholm, Viking i Nynäshamn samt en värnamoboxare. Några av klubbens egna förmågor fick nian däremot inte se i aktion.
Ledningen hade utlovat domslut i halva antalet matcher, men när det kom till kritan blev detta fallet i endast en match, vilken dessutom kan betecknas som kvällens sämsta. Publiken hade anledning att känna sig mindre belåten med arrangemanget, allrahelst som biljettpriset låg i överkant. Som alltid hade boxningen dragit mycket folk, över 300 personer bevistade uppvisningen.
Sedan den akademiska kvarten gått skedde presentation och boxningen korn så småningom i gång. Det blev först två ronder, uppvisning mellan K. E. Nyström, Viking, och Brandt, Sparta. Nyström var en god boxare, som fick in de allra flesta slag och som hade ett perfekt fotarbete. Hans vänster var synnerligen effektiv och besvärande för motståndaren.
I nästa match blev det domslut, ja t. o. m. knockout-seger. För den prestationen svarade Sundvall, Örnen, som slog Persson, Sparta, båda gotlänningar från huvudstaden. Sundvall, som var den starkare och mest offensive, fick Persson i däck med en högerswing redan under första ronden. Trots sin goda räckvidd höll sig Persson mest på defensiven i fortsättningen och fick stryk efter noter. Han stod dock andra ronden ut men i tredje rondens början stöp han för en hård solarplexus och domaren, Nils Hägglund, bröt matchen.
Sedan blev det uppvisning igen mellan welterviktaren Nyström och bantainviktaren Burgman från Sparta, en liten teknisk och smidig herre, och Nyström gick sedan en tredje match mot klubbkamraten Renlund. Den sene slarvadr, med garden och blev mot slutet ganska utpumpad av Nyströms snabba slag, som ramlade in alltför lätt.
Värnamoboxaren Karlsson gick till sist två matcher, den första mot tungviktaren Englund från Viking och den andra mot Levin, Norrköping. Englund fick in några goda träffar i andra ronden, men båda matcherna voro annars ganska jämna.
I kväll anordnas träning på Vallen precis kl. 6,30.

Visby Cykelklubb
hade i går anordnat tävling på en bana som gick från Visby över Stenkyrka, Tingstäde och åter till Visby och mätte ungefär 6 mil. Tävlingen var öppen för klasserna B och C, och banan kördes ett varv.
Resultaten blevo följande:
Klass B: 1) Gösta Booberg, Visby C. K., 1,33,10,4, 2) Gunnar Forssman, C. K. Hymer, 1,45,24,5;
Klass C: 1) Bert Andersson, Visby C. K., 1,35,21,6, 2) K. E. Carlsson, Visby C. K., 1,44,24,5.

Gotlands Allehanda
Måvdagen den 17 juni 1940
N:r 137

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *