Hur står det till på Gotland?

Kreaturen slaktas —turisterna tunnsådda.
Dagens Nyheter har passat på att fråga riksdagsmännen från olika landsändar, hur folket har det där hemma. För Gotland svarar redaktör Svedman:
— Efter fyra års torka hålla vi på att vänja oss vid dåliga skördar på Gotland, men i år blir det rena missväxten på brödsäd och foder. Genom att det i alla fall kommit en del åskskurar på senaste tiden hoppas vi dock på en medelmåttig skörd av betor och andra rotfrukter. Nedslaktningarna av kreatursbesättningarna ha på grund av det nedslående skörderesultatet redan börjat. Men detta har åtminstone det goda med sig att slaktarna och konservfabrikerna ha mycket arbete.
Inkallelserna ha för övrigt skjutit arbetslöshetsproblemet åt sidan tills vidare. En obehaglig sak för Visby är emellertid nedläggandet av Visby cementfabrik, som sysselsatt något hundratal arbetare. En del av dessa ha erbjudits sysselsättning vid Slite cementfabrik, men staden har måst begära hjälp av regeringen för att klara upp saken.
Gotlandsbåtarna ha fortfarande livlig trafik, men i år är det de inkallade och deras besökande anförvanter som resa och inte turister —även det illa nog för öns ekonomi.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 1 Augusti 1940
N:r 175

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *