Högtidligt skoljubileum i Klinte.

Landshövding och biskop bevistade högre folkskolans 75:e årsdag.
För Klintehamns samhälle i allmänhet och för Klinte högre folkskola i synnerhet fick gårdagen sin speciella karaktär av högtidsdag med anledning av högre folkskolans 75-åriga tillvaro. Vädret var det härligaste som tänkas kunde med strålande sol och lätt bris, ungefär tillräcklig för att sträcka de många blågula dukarna, som höjde sig över den lummiga idyllen. De många fruktträden och prydnadsväxterna i trädgårdarna stodo i sin skönaste prakt, ja hela nejden såg ut som vore den klädd till fest.
Med landshövding och biskop i spetsen firades minneshögtiden i den vackra kyrkan, minnet av skolans stiftare hugfästes genom avtäckandet av ett porträtt, som man låtit utföra av denne, och som belöning åt skolans trogne tjänare under 34 år, f. rektor Herman Brodén, överlämnade landshövdingen riddartecknet av Vasaorden.

När högtiden i kyrkan vid 1-tiden skulle ta sin början var så gott som varje plats upptagen. På de främsta bänkarna i koret sutto ”jubileumseleverna” och sedan var det målsmän; forna elever och andra skolbarn från samhället, som bevistade den enkla men vackra högtidligheten.
Som inledning sjöngs några verser av psalmen 475 ”I denna ljuva sommartid” och rektor Albin Åkesson tog därefter till orda. Han vände sig därvid först till inspektor, landshövding Jeppsson, som skolan nu för första gången kunde hälsa välkommen. De förändringar, som kriget medfört, ha i viss mån rubbat det lugna arbetet i skolan, då vissa omflyttningar måste ske o. s. v., men alla elever i avslutningsklassen ha dock kunnat erhålla avgångsbetyg och alla förstaklassare ha även blivit flyttade, meddelade rektorn. De som nu lämna skolan äro följande 18 elever: Hans Dahlström, Bengt Englund, Sven Hallgren, Karl-Axel Olofsson, Per Ove Pettersson, Lars Rune Rosen, Per Axel Sjöberg, Bengt Åkesson, Eva Ahlqvist, Kerstin Björkqvist, Maj Engqvist, Gunnel Enström, Maj Jakobsson, Merith Krusell, Margit Möllerström, Berit Olofsson, Britta Smith och Marianne Vedin.

Utdelning av premier och stipendier.
I samband med utdelningen av premier och stipendier erinrade rektor Åkesson om skolans stiftare, konsul C. W. Herlitz, samt donatorerna och inspektor förrättade sedan utdelningen av de olika belöningarna. Köpman I. V. Odins stipendium på 25 kr. vardera tilldelades i klass II Kerstin Björkqvist, Margit Möllerström och Berit Olofsson samt i klass I till Ebba Lindqvist, rektor Brodkns stipendium om 15 kr. vardera delades mellan Bernt Pettersson och Irma Nyberg. Bokpremier för flit och intresse tilldelades Inga Åhlström och Britta Gunnarsson. Ett bokpremium från idrottsklubben tilldelades Per Ove Pettersson.
Rektor Åkesson manade de avgående eleverna till fortsatta studier, i synnerhet i de ämnen som mest in. tresserade var och en, ty konkurrera. sen på arbetsmarknaden är för hård för att låta böckerna och möjlighe. tema till fortsatt utbildning ligga obrukade. Troget och ärligt arbete är det enda som ger tillfredsställelse i livet. Vi ha ofta funnit ordet be. redskapstjänst i denna tid och för fyllandet av denna tjänst fordras det att en var som kan arbeta verkligen gör det. Vi få vara glada som kunna få arbeta i fredens välsignelse, värl. den omkring oss har ett dystert utseende, men det kommer säkerligen en gång att bli en förvandling bland människorna, Tal. erinrade slutligen sina elever om det fjärde budet. Den gamla vördnaden för föräldrarna har ändrats och vår ungdom håller på att mista den styrka som det innebär att vörda, hedra och lyda far och mor.

”En god skola ger inte bara kunskaper …”
En elevkör under fru Wanda Åkessons ledning utförde sedan flera vackra sångnummer och landshövding Jeppsson höll därefter högtidstalet.
När Klinte högre folkskola i dag avslutar sitt 75:e läsår, sade han bl. a., så är det en gagnerik verksamhet dess män utfört. 75 år är ingen lång tid historiskt sett men om man ser det mot bakgrunden av det arbete som nedlagts i skolan får man en annan respekt för tiden. Och det är så vi framför allt böra se dessa år.
Om vi skola värdesätta det resultat som skolan gett är detta ett mycket vanskligt problem. Dess värde kan ej mätas med den materiella mätare som vi ha i pengarna och därför är det omöjligt att på detta sätt få fram ett värde. Men om vi se hur det gått i livet för dem som besökt skolan, så kan man komma fram till ett värde och detta ligger mycket högt.
En skola har inte bara kunskaper att ge, sådana kan man skaffa sig ändå genom egna studier och ur livets skola, men vad en god skola kan ge det är fostran. I detta fall har Klinte högre folkskola stått högt och eleverna kunna vara tacksamma för detta. Ni unga växer upp i en händelserik tid men som också är en ond tid. Men ni böra därför ej se alltför mörkt på framtiden, ni har den framför er och den skall väl bli ljusare än en gång. Bland de många visdomsorden i Bibeln finns det ett som framför allt för er del har sin giltighet och det lyder: När livet är som bäst, är det möda och arbete. Betrakta det alltid som en välsignelse att få utföra gagneligt arbete.
Den skola som nu fyller 75 år är den enda i sitt slag i vårt land som uppnått denna ålder. Att det just var här som detta initiativ togs är ett av tecknen på att Gotland och gotlänningarna trots isolering och dåliga kommunikationer på den tiden följde med det som skedde och ej levde kvar i minnena från fordom. När vi i dag fira 75-årsminnet är det rätt och tillbörligt att masta en blick tillbaka och dröja vid minnet av initiativtagaren, konsul C. W. Herlitz, och därnäst och ej minst dem som träget arbetat i denna skola.
I första hand vilja vi då rikta blickarna till rektor Broden, som utfört en storslagen gärning i denna skola under längre tid än någon annan på denna plats. Landshövdingen riktade ett tack också till rektor Åkesson för hans arbete inom skolan, som medfört att skolans elevantal ökas från år till år, visande förtroendet för läroanstalten och lärarkrafterna.
Landshövdingen förrättade därefter framme vid altarrunden avtäckningen av det porträtt, söm skolstyrelsen låtit utföra av skolans stiftare, konsul C. W. Herlitz.
Sedan sade sig landshövdingen ha ett ”ärende” till rektor Broden och uppläste därvid Konungens beslut att tilldela f. rektorn vid Klinte högre folkskola Herman Brodén riddartecknet av Vasaorden, 1 klass, som erkänsla för hans storartade insats i skolans tjänst.

Korta historiska data om skolan och dess stiftare.
Kören sjöng därefter ytterligare några kompositioner, varpå prosten G. Sjöberg gav en historik över skolans uppkomst och utveckling. Han lämnade också en karakteristik av skolans grundare och hans släkt och citerade stycken ur de gåvobrev, som den framsynte och initiativrike konsuln skrivit. Skolan kan på sätt och vis också fira 80-årsjubileum i år, sade prosten, ty det första av konsul Herlitz’ gåvobrev till skolan är dag-tecknat den 12 dec. 1860. En senare donation år 1864 lade dock den egentligagrunden till skolan så att den året därefter kunde öppnas.
Prosten anknöt slutligen till rektorns maning till de unga att lyda och vörda sina föräldrar och nedkallade Herrens välsignelse över de församlade. Till sist sjöngs psalmen 12.
Efter kyrkohögtiden samlades man i prostgårdens vackra trädgård, där skolköksflickorna hade dukat upp kaffebord med försvarliga mängder kakor. Det var emellertid många av kyrkobesökarna som smakade på fägnaden och det allra mesta på borden torde ha fått avsättning.
De båda länscheferna, skolstyrelsen jämte en del andra inbjudna samlades senare till middag i rektor Åkessons hem.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 5 juni 1940
N:r 127

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *