H. N. Hermansson 70 år.

På måndagen fyller lantbrukaren H. N. Hermansson, Havor i Havdhem, sjuttio år.
H. N. Hermansson har under ett par årtionden stått i förgrunden inom de gotländska jordbrukarnes organisationer. Han har nämligen på detta område visat en initiativrikedom, som verkat befruktande och blivit av bestående värde. Det första mera offentliga framträdandet i detta avseende tog han genom initiativet till Södra Gotlands lantbrukslubb, vilken bildades i Hemse år 1921. Denna organisation visade sig också fylla ett känt behov. Den tog upp till diskussion frågor, som voro aktuella för de gotländska jordbrukarne, icke minst då det gällde deras ekonomiska företag. Där diskuterades i heta bataljer både slakthus och andra brännande saker. Intresset för dylika ting vaknade i allt vidare kretsar och intresset tog sig också uttryck i praktiska åtgärder, när det gällde föreningsrörelsens arbete. Själv invaldes Hermansson vid denna tid i slakthusstyrelsen, vilken han därefter tillhörde i fjorton år, de två sista åren som styrelsens ordförande.
Tidigare hade hr Hermansson emellertid visat sig som företagsam och framgångsrik jordbrukare på den egna gården, vilken han skaffat en plats i första ledet, när det gällde modern lanthushållning. Hans intresse för nötboskapsaveln var vida känt och han uppfödde mycket avelsdjur av ayreshire-ras, som han sålde hl. a. till tjurföreningar vida omkring. I hemsocknen var han själv ordförande i tjurföreningen, en av de allra första på Gotland, och likaså var han sakkunnig ledamot i hushållningssällskapets premieringsnämnd för nötboskap. Även för svinavelns uppryckning gjorde han betydelsefulla insatser och hade vid Havor hushållningssällskapets avelsstation för Yorkshire-ras. Sin affärsbegåvning visade han bl. a. som driftsledare och delägare i Havdhems tegelbruk.
Hans ovan nämnda intresse för att väcka jordbrukarne till insikt om deras aktuella problem tog sig ett nytt uttryck, när RLF-rörelsen kom till. Genom hans initiativ kom rörelsen till Gotland år 1931 och hr Hermansson blev ortsförbundets ombudsman. Genom denna sin funktion blev det hans uppgift att ute i socknarna organisera lokalföreningarna och enrollera jordbrukarne i organisationen. Detta arbete har, som sedan kommit till synes, också varit fruktbärande.
Ännu en organisation har han varit med om att inplantera på Gotland, nämligen jordbrukskasserörelsen, och när centralkassan för Gotland kom till år 1933 blev han dess ordförande.
I Havdhem har han under ett 30-tal år varit kommunalstämmans ordförande, varjämte han innehaft andra kommunala uppdrag. Han har också tillhört styrelsen för länets lantmannaskola och folkhögskola.
Under senare år har tilltagande sjuklighet tvingat honom att draga sig tillbaka från det aktiva arbetet i det offentliga livet, men hans energiska insatser på olika områden bevaras säkerligen i minnesgoda vänners hågkomst.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 15 juni 1940
N:r 136

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *