Gotlands högerförbund har årsstämma.

Diskuterar också det förestående riksdagsvalet.
Gotlands högerförbund hade på lördagen sitt årsmöte på IOGT :s lokal vid Södra Murgatan, där ett 50-tal personer från staden och landsbygden kommit tillstädes.
Sammanträdet öppnades med ett anförande av förbundets ordförande, riksdagsman Gust. Svedman.

Högern har sökt främja vårt försvar och vårt näringsliv.
Talaren gav därvid en överblick över de förhållanden, som f. n. råda inom vårt politiska liv och påvisade särskilt, hur lätt vår gamla besjungna frihet kan förbytas i tvång och utländskt beroende. Därvid belyste han de svårigheter vårt land haft att kämpa med, då det gällt att bevara sin neutralitet, och hur trycket utifrån gjort sig förnimbart. Det ligger f. n. i en kniptång med en främmande stormakt i öster och en annan i söder och väster. Det är av största vikt att vi förmå värna vår politiska, ekonomiska och kulturella integritet. Vårt land har också stått inför svåra frågor, då vår utrikesledning fått kritik både här hemma och även från andra länder. Men man torde icke kunna säga annat, än att regeringen handlat på det sätt, som varit för landet bäst.
Det är mot bakgrunden av dessa kritiska förhållanden, som man på många håll ansett det lyckligt, om icke några upprivande partistrider komme till stånd vid årets riksdagsval och helst att detta val skötes på framtiden. Detta stöter emellertid på ett grundlagsbud, som säger att val skall äga rum. Man har därför sökt att lösa frågan genom åstadkommande av en gemensam valsedel för alla partier i enlighet med bestämmelser, som riksdagen i år antagit på förslag från folkpartihåll. Underhandlingar därom pågå också här i länet, med vad resultat är ännu oklart.
Det är emellertid angeläget, att högerns ställning icke försvagas i riksdagen. Högern har kanske en del synder på sitt samvete, men den har haft två stora förtjänster, som den kan åberopa. Den har strävat efter att stärka vårt nationella försvar och vårt näringsliv. Vad skulle det icke ha betytt, om högerns blygsamma krav under årens lopp beaktats, så att vårt försvarsväsende hållits i stånd ? Nu har det försummade måst tagas igen genom att allting måst forceras och anskaffas till starkt ökade kostnader. Och när det gäller näringslivet, så är det dock detta, som skall bära upp alla statens omkostnader, ty staten kan icke ge ut mera än den får in. Socialdemokraternas ekonomiska och sociala politik har varit en fråga om fördelningen av de värden, som näringslivet bragt tillsamman, men det viktigaste är dock att det skapas värden. Ute i världen falla de demokratiska regimerna under påfrestningarna. Endast ett folk i välstånd kan styras demokratiskt, ett folk i nöd ropar efter de starka männen. Därför att jag vill bevara demokratien, måste jag också se till att vårt folks sunda ekonomiska grundvalar icke spolieras.

Nyval på viceordförande-posterna.
Sedan förhandlingarna sålunda öppnats, utsågs hr Svedman att leda dagens förhandlingar.
Den upprättade årsberättelsen föredrogs och visade, att arbetet starkt inskränkts genom de rådande förhållandena. Högerföreningarna inom länet ha tillsammans över 900 medlemmar. Även revisionsberättelsen som visade en kassaomslutning på 3,459 kr., föredrogs och ansvarsfrihet beviljades styrelsen.
Därefter företogs val av förbundsstyrelse, varvid valdes till ordförande riksdagsmannen Gust. Svedman, till 1 :ste vice ordförande landstingsman Reinh. Kahlström, L :a Atlings i Atlingbo (nyvald efter konsul C. G. Björkander, som undanbad sig denna post) och 2:dra vice ordförande folkskollärarinnan Greta Stengård (nyvald efter hr Kahlström), från Visby stad konsul C. G. Björkander, banktjänsteman Ebbe Östman, disponent Kjell Wiman, fru Maria Stålhandske och fältläkaren Nils Carlson (nyvald efter handlanden G. W. Tingström, som undanbett sig återval), från norra häradet folkskolläraren Rud. Carlson, Gothem, direktör Arendt de Jounge, Slite, lantbrukaren John Edmark, Ljungby i Ala, handlanden Gunnar Stengård, Fårösund, och fru Anna Broström, Fårö, samt från södra häradet landsfiskal Justus Jakobsson, Klintehamn, handlanden John R. Wittberg, Hemse, fröken Sigrid Lindbom, Klintehamn, snickaren Hjalmar Norman, Sundre, och lantbrukaren Hugo Larsson, Lunds i Grötlingbo (nyvald efter landstingsman Rud. Alva, som undanbad sig återval).
Självskrivna ledamöter i styrelsen äro ungsvenska distriktets ordförande, folkskollärare Simon Carlson, samt ombudsman Nils Hellström. Till revisorer återvaldes rektorn Albin Åkesson, Klintehamn, och arbetschefen P. M. Bengtsson, Visby, med löjtnanten Otto Wallin, Visby, och lantbrukaren Einar Thomsson, Skäggstäde i Källunge, som suppeanter.
Till förbundets ledamot i riksorganisationens representskap återvaldes riksdagsman Svedman.

Hr Rud. Bolin avtackas.
Ordföranden riktade ett tack till de avgående styrelseledamöterna och särskilt till hr Rud. Bolin, som under en lång följd av år nedlagt ett intresserat och förtjänstfullt arbete i högerns tjänst, icke blott inom styrelsen utan även som landstingsman och riksdagsmannakandidat.
Hr Bolin tackade omedelbart och uttryckte sin glädje över, att han fått uppleva den dag, då högerns ideer åter vunnit erkännande som de riktiga, samt vädjade till en yngre generation att alltjämt slå vakt omkring desamma.

Ännu oklart om riksdagsvalet.
Därefter övergick mötet till att behandla förberedelserna för årets riksdagsval. Ordföranden lämnade meddelande om de förhandlingar, som i dagarna förts mellan de fyra partierna och vilka under den kommande veckan skola återupptagas. På styrelsens förslag beslöts att till förhand lingsdelegerade utse hrr Reinh. Kahlström, Arthur Nilsson, Rud. Carlson och Nils Hellström.
Vidare diskuterades olika alternativ för högerns kandidatlistor, därest det skulle visa sig, att gemensam valsedel icke kan komma till stånd. Även kandidatfrågorna ventilerades, särskilt vad det gäller landsbygdens representation, medan det uppdrogs åt Visby högerförening att nominera kandidater för staden. Styrelsen skall därefter — hur frågan än ut vecklar sig — fastställa kandidatlistorna.
Sedan ordföranden vädjat till de närvarande att var på sitt sätt medverka till ett för högern gott val, frambar konsul Björkander de närvarandes tack till ordföranden för det sätt, på vilket han lett dagens förhandlingar, och särskilt för hans orienterande föredrag om det politiska läget, vilket tack de närvarande underströko med en hjärtlig applåd.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 22 Juli 1940
N:r 166

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *