Fyrmän på Karlsö bärga örn i sjönöd.

När två fyrmän voro ute på fiske öster om Stora Karlsö i går morse, märkte de, att en stor fågel låg och flöt på vattnet. De rodde dit och funno, att det var en örn, som av någon obekant anledning kommit ned på vattnet och var genomblöt.
Som den ännu hade liv, så omhändertogs den och stängdes in i en ladugård på fyrplatsen, där den senare på eftermiddagen repade sig efter det fjäderskruden torkat. Örnen mätte 243 cm. mellan vingspetsarna. .Den åt med frisk aptit upp den mat, som gavs den.
I dag kl. 11,30 släpptes örnen ut i det fria. Först slog den ned i toppen av en ask vid Hien och efter några minuter flög den ut och gjorde sina svängar i luften över Norderhamn och försvann sedan senare ur sikte öster om Storön.
Fyrmästaren på Stora Karlsö, som Gotlands Allehanda haft ett samtal med angående den märkliga fångsten, kunde icke avgöra, om fågeln var en kungsörn eller en havsörn. Troligen är det dock fråga om det sistnämnda alternativet. Det kan vidare nämnas, att fyrmästaren redan den 15 september iakttog en örn över Lillön — troligen rör det sig om samma fågel.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 8 Oktober 1940
N:r 233

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *