Festen i S:t Nicolaus.

Talrik publik och utmärkt program.
Stadens invånare. skulle i går få göra bekantskap med major Arvid Eriksson, vilken för ett annat föredrag befann sig på Gotland. Stadens upplysningsnämnd hade anordnat en festlighet i S:t Nicolai ruin och hade fått ett utmärkt program. Kvällen blev sålunda en liten ersättning för de i år inhiberade ruinspelen. Det låga biljettpriset av en krona hjälpte naturligtvis till att animera publiken och när mötet kl. 7,30 tog sin början var ruinen väl besatt av deltagare.
Visby konsertförening stod för det första numret på programmet, ett preludium, tonsatt av fru Ellen Roosval v. Hallwyl och arrangerat av Friedrich Mehler. Konsertföreningen framförde nu stycket för första gången och dess mollstämda ton gav en allvarlig och upplyftande stämning åt samlingen under de gamla ruinvalven.
Därefter hölls ett föredrag av professor Johnny Roosval, vilken framförde ”Några ord om Gotlands försvar i forn- och medeltid.” Den intressanta orienteringen gav, särskilt för den lokalbetonade publiken, intressanta och nya aspekter på viktiga delar av vår gamla kultur, sådan den lever kvar i byggnads- och försvarsminnesmärken ute i de gotländska bygderna. Framställningen, som refereras på annan plats, mottogs med livliga applåder.
Major Eriksson tog därefter till orda och framförde det föredrag, som också refereras på annan plats i tidningen. Högtalaren strejkade dock, varför åtskilligt av hans medryckande framställning säkerligen gick förlorat för den del av publiken, som satt långt borta i ruinen.
När han slutat hurrade man med liv och övertygelse och – applåderna voro mycket entusiastiska.
Sista delen av programmet var ”Gotland, hell dig” och festen övergick alltså till ruinkonsert under medverkan av Musikaliska sällskapets kör och Visby konsertförening, allt under ledning av direktör Mehler. De ljusa melodierna med sina tongångar från gotländsk allmogemusik klingade vackert i kvällen i ord och toner och gjorde ett mäktigt intryck på åhörarne i ruinen. Efter svitens slut utlöste sig publikens tacksamhet i hjärtliga applåder.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 29 Juli 1940
N:r 172

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *