Epideminämnden begär mer statsbidrag.

Skall medicinalstyrelsen få ny bakläxa av regeringen?
Epideminämnden i Gotlands län anhåller hos regeringen att den omständigheten att tjugu platser på epidemisjukhuset i Visby upplåtits för annat sjukvårdsändamål icke skall utgöra hinder för utbekommande av statsbidrag för all beläggning med epidemiskt sjuka på epidemisjukhuset och den tillfälliga sjukvårdslokalen i f. d. S:t Olofs sjukhus. I överensstämmelse härmed begär nämnden att för driften av epidemisjukhus under 1939 få utbekomma ytterligare 3,734 kr. för första halvåret och 1,028 kr. för senare halvåret.
Sedan nämnden anfört besvär över att medicinalstyrelsen vägrat statsbidrag för överbeläggning på epidemisjukhuset och den tillfälliga sjukvårdslokalen återvisade k. m :t målet till medicinalstyrelsen för ny behandling. Med hänsyn till att av epidemisjukhusets 64 platser 20 under första halvåret 1939 varit upplåtna för annat sjukvårdsändamål än det avsedda och antalet för epidemisjukvård tillgängliga platser på epidemisjukhus på grund härav understeg en promille av befolkningen inom landstingsområdet med 14 beslöt medicinalstyrelsen att statsbidrag till driften av tillfälliga sjukvårdslokaler och för ökad beläggning av epidemisjukhuset skulle utgå för beläggningen per dag på nämnda lokal och för överbeläggningen på epidemisjukhuset minskat med högst fjorton.
Häremot invänder nämnden att även om de 20 platserna på epidemisjukhuset, som med vederbörligt tillstånd upplåtits för annat sjukvårdsändamål, tuberkulos, utrymts och tuberkulospatienterna överflyttats till f. d. S :t Olofs sjukhus, hade antalet tillgängliga platser på epidemisjukhuset ändock på långt när icke varit tillräckliga för inläggning av de epidemiskt sjuka, utan dylika patienter i alla fall i stort antal måst läggas in på S:t Olofs sjukhus, vilket godkänts som tillfällig sjukvårdslokal. Under sådana förhållanden hade det synts nämnden mest praktiskt att låta tuberkulospatienterna ligga kvar och i stället inlägga epidemipatienterna på f. d. S :t Olofs sjukhus. Dessutom framhålles att en stor del av de på sjukhusen på landstingets bekostnad vårdade patienterna utgjorts av militärer, varav ett stort antal icke varit kyrkoskrivna på Gotland. (TT.)

Gotlands Allehanda
Lördagen den 8 juni 1940
N:r 130

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *