Visby scoutkårs Gutnaltävling 1938.

I söndags gick scoutkårens årliga Gutnaltävling i scouttjänst. Liksom tidigare år voro grenarna hemliga för patrullerna. Månader i förväg hade pojkarna tippat både det ena och det andra. Det var också vältränade patruller, som ställde upp för att kämpa om det gamla hornet, som utgör det åtråvärda vandringspriset. Den patrull som vinner får en silverplåt med patrullens namn på fästat på hornet. De flesta plåtarna ha Isbjörnarna, vilka i år dock måste se hornet vandra till en annan patrull.
I terrängen kring Hejdeby var banan upplagd. Då patrullerna startade med några minuters mellanrum från Visby anlände de en o. en till kontrollerna. Vid första kontrollen, som förestods av kårchefen, hölls inspektion. Här klarade sig samtliga patruller utan att behöva förlora några av startpoängen. Vid kontroll nr två, där jag själv tillsammans med en kamrat var kontrollant, blev det knepigare. Den första patrullen fick order att mjölka en liter mjölk från några kreatur som vandrade omkring kontrollen. Vid närmare påsyn befanns djuren vara kvigor, varför patrullen måste återvända med oförrättat ärende. Sedan gällde det att kasta livlina, stega ett visst avstånd och skaffa en käpp, som var precis en meter lång utan att behöva använda måttstock. Livlinekasten gick över lag bra, bäst hos Älgarna, stegningen skapligt och mätningen utmärkt. Därefter var det precisionsmarsch fem hundra meter genom skogsterräng. Här lyckades Isbjörnarna skapligt. På spårningen, som följde vid nästa kontroll, lyckades samtliga patruller bra.
Därefter blev det ”woodcraft”, en av scoutings mest fängslande grenar. Det är med andra ord naturkännedom och konsten att kunna reda sig i naturen. Kåren fick ett nytt bevis på att den har lovande unga skogsmän i sina led. Samtliga patruller redde sig utmärkt vid den kontrollen. Vid Hejdeby kyrka låg nästa kontroll, där patrullerna skulle rita en skiss över det synliga området från kyrktornet. Att patrullerna över lag lyckades rita så pass bra skisser får väl till-räknas löjtnant Söderbergs förtjänst. Han har nämligen undervisat patrullerna nåra lektioner i skissritningens intressanta konst. Denna gren är en viktig del av spejartjänsten.
Ja, så äro vi framme vid sista kontrollen. Där fingo patrullerna skriftligen besvara några ”scoutfrågor”. Först därefter fingo pojkarna tillfälle att ”käka”, som ätningen heter på pojkars vis. Snart sprakade lägereldarna därute i småskogen och alla voro överens om att tävlin: gen varit ”läskigt trall”, som en ömfoting (nybörjare) uttryckte sig. Med spänning väntade man på resultatet.
Klockan var nu tre och man tågade i samlad trupp till kyrkan. En hel del folk hade redan samlats där för att bevista den enkla scoutgudstjänsten, som skulle hållas. Det blev en högtidlig stund i den vackra kyrkan. Efter ”Vår Gud är oss en väldig borg ….” höll kårchefen ett minnestal över vår bortgångne hövding Ebbe Lieberath, varpå följde en tyst minut under scouthälsning och sänkta fanor. På så sätt ville vi hedra hans minne. Därefter följde scoutdubbning. Avd.-chefen Tord Jansson erhöll så ”woodbadge”-pärlorna och ett diplom på en genomgången scoutkurs, som benämnes Gilwell. Efter en psalm höll scoutledaren pastor Beijer en kort vacker predikan.
Vid fyratiden var högtiden slut. Efter ytterligare en timme samlades kåren i skolsalen, där resultatet skulle meddelas. Var man vände sig mötte man frågande och nervösa blickar. Spänningen stod på toppen. Efter en kort redogörelse och kritik över tävlingen meddelade kårchefen att årets segrare i Gutnaltävlingen blivit Vargarna, pl. Bertil Hammarlund. Och till sist ”jasakavades” Varg av kårens övriga patruller, vilka fingo ett glädjemättat ”jasakav” till tack.
Bra gjort .Vargar! Nöjda efter god jakt kunna ni stämma upp ”Och nu äro Vargarna mätta …”
P.-G.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 8 November 1938
N:r 259

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *