Vägstämman i dag på söder.

Burgsviksvägarna och Hertavägen iordningsställas.
Årets andra ordinarie vägstämma med Gotlands södra vägdistrikt har i dag. hållits i Hemse kommunalrum under ordförandeskap av folkskollärare Herman Stengård i Linde. Länsstyrelsen representerades av landshövding Rodhe och stämman bevistades även av vägingenjör Wiborgh, 4,600 röster voro representerade från samtliga kommuner inom distriktet utom Hemse.
Som första ärende förelåg ett av civilingenjör Harald Sellergren upprättat förslag till omläggning och förbättring av följande vägar i deras sträckning inom Burgsviks samhälle, nämligen Hemse—Burgsvik, Burgsvik—Hoburgen, Olofs—Roes, Karlshäll—Ronnarve och till Burgsviks station samt till Burgsviks hamn, Inom samhället är det meningen att gångbanor skola anordnas. Förslaget slutar på 64,400 kr. och tillstyrktes av stämman.
Vidare hade stämman att ta ställning till ett förslag till iståndsättande på det allmännas bekostnad av väg från allmänna vägen Burs—När till Herta fiskeläge. Ingenjör Sellergren hade uppgjort fyra alternativa förslag, av vilka det första slutade på 36,400 kr., det andra på 24,400, det tredje på 30,300 och det fjärde på 21,900 kr. Vägstyrelsen hade förordnat alternativ II. Stämmans beslut krävde votering beträffande det önskvärda i att överhuvud taget en väg anlades på denna plats.
Med 3,582 röster mot 729 beslöt man att vägen skall utföras under förutsättning att mark tillhandahålles gratis och befintliga tunar flyttas på markägarnas bekostnad, Stämman beslöt vidare utan votering att förorda alternativ II.
Ersättningen åt stämmans ordförande för år 1939 fastställdes till samma belopp som nu. Även för. valtningskostnaderna bestämdes till samma belopp som nu eller 18,000 kr.
Inkomst- och utgiftsstaten för 1939, för vilken vi redogjorde i gårddagens tidning faststäldes enhälligt.
I samband härmed påtalade hr P. S.Lindstedt i Klintehamn, de upprepade dödsolyckorna och indrade om inte t. ex. något kunde göras åt de obevakade järnvägsövergångarna.
Landsbövdingen manade i ett anförande alla bilförare till ökad försiktighet och framhöll särskilt spritens förbannelse. Bjud aldrig en chaufför på sprit!
Slutligen redogjorde vägingenjör Wiborgh för vad lagen säger ifråga om järnvägsövergångarna.
Till ordförande i vägstämman för 1939 omvaldes folkskollärare Stengård och även vice ordföranden, kyrkvärden Rudolf Bolin i Alva, omvaldes. Till revisorer utsågos landstingsman Aug. Jacobsson, Allmungs i Havdhem, och lantbrukaren J. D. Mattsson, Löves i Hejde, med nämndeman David Lund, Fride i Lojsta, och lantbrukaren Axel Karlsson, Kube i Stenkumla, som suppleanter.
Slutligen bemyndigades vägstyrelsen att upptaga tillfälliga penninglån under år 1939, dels till belopp inom ramen av vad lagen medger utan underställande, dels intill ett belopp av 200,000 kr. att underställas länsstyrelsens godkännande.
Härmed var föredragningslistan genomgången ovch efter en kortare diskussion äv detaljfrågor förklarades stämman avslutad.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 31 Augusti 1938
N:r 200

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *