Till griftero.

Stoftet efter f. tingsskrivaren Hjalmar Snöbohm, vilket i morse anlände hit från fastlandet, har i dag förts till den sista vilan. Jordfästningen ägde rum i domkyrkans med levande ljus och blommor smyckade kapell och förrättades av domkyrkokomminister Nils Öberg, gom även höll ett anslående griftetal, utgående från orden i Luk. 18: 31 »Vi gå upp till Jerusalem…», varvid officianten bl. a. erinrade om den hänsovnes plikttrogna arbete och hans stora kärlek till Gotland, i vars jord han nu också får vila till uppståndelsens morgon. Den gripande akten, som övervars av bl. a. personal från Norra domsagans kansli, vid vilket den avlidne som bekant i många år va rit anställd, omslöts av psalmverserna 549: 1 och 2 i nya psalmboken.
Kistan fördes därpå under sorgemusik från orgeln ut till den väntande likvagnen, varefter processionen ställde färden mot Norra kyrkogården. Här sänktes under vederbörliga hedersbetygelser stoftet i gravens tysta gömma.
En vacker blomstergärd hade ägnats den bortgångnes minne. Bland de mera officiella kransarna märktes en med blågula band från Norra domsagan med inskriptionen »Tack för trogen tjänst.» — I metodistkyrkan vigdes i eftermiddags stoftet efter framlidne maskinist Adrian Lindström till den sista vilan. Akten i kyrkan, som var vackert dekorerad med blommor och levande ljus, inleddes med psalmsång varefter pastor Edw. Gottlander höllgriftetalet över den bortgångne och pastor Östlund förrättade själ va jordfästningen. Efter ytterligare psalmsång sjöng kören »Och jag såg en ny himmel» av Dahllöf. Kistan fördes så ut till gamla kyrkogården och sänktes i familjegraven. Här följde kransnedläggning och pastor Östlund framförde en sista hälsning från sonen, som av sin tjänst var förhindrad närvara — till sjöss på väg till utlandet — och unisont sjöngs »Jag är en gäst och främling».
Efter åberkomsten till staden följer en minnesgudstjänst i metodistkyrkan med tal av pastorerna Gott lander, Östlund hrr A. G. Tingström och Eric Lindén m. fl. samt sång av kören. De anhöriga till den bortgångne bjuda gästerna på kaffe.
I den vackra blomsterskörden märktes bland mera officiella kransar en med rödvita band från Ångfartygsaktiebolaget Gotland (Tack för gott och troget arbete), en med blåvita band från Maskinisterna i Gotlandsbolaget (En sista hälsning) samt en från Visby metodistförsamling (Tack för mångårigt medlemsskap: Joh, 11 k.: 25—26 v.).

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 17 Mars 1938
N:r 63

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *