Landstormen i farten.

Scen från ett fastlandsregemente.
Löjtnanten kontrollerar att landstormsmännen få ut alla sina grejor.

Mottagning av regementschefen. — Exercisen i full gång.
De nyinryckta landstormsmännen ottogos i går på middagen av reementschefen överste A. W. Linde, som hälsade kontingenten på kaserngården. Truppen, som var iförd prydliga blå overalls och avdelningsvis utrustad med gevär, karbiner och pistoler, hade i god tid uppställts mitt på kaserngården med front mot väster. På högra flygeln stod den i grå mundering skrudade landstormsofficersgruppen med ståtlige landstormslöjtnant Gunnar Nilsson som dekorativ flygelman och sedan de värnpliktiga i olika grupper med befäl. Några minuter före nämnt klockslag avlämnade kompanichefen kapten Arweson till kapten Jeppsson, som i sin tur på slaget 11,45 till översten avlämnade 6 landstormsofficerare och 40 värnpliktiga i ledet. Några av mannarna hade för tillfället annan kommendering, medan fem efter inryckningen igår fått vända åter till sitt lånd igen — två såsom helt odugliga till vapentjänst och tre såsom varande för tillfället odugliga. De sistnämnda få i stället rycka in till nästa omgång.
Sedan regementschefen utväxlat hälsning med truppen, hälsades denna hjärtligt, varmt och innerligt välkommen till Visborgs slätt. Översten vände sig särskilt till landstormsofficerarna, vilka frivilligt infunnit sig. Utan deras hjälp skulle det, sade översten, ha varit svårt att genomföra övningen på det sätt som avsetts. För några år sedan, sade han vidare, hade man den uppfattningen att landstormen var den sista reserven då allt annat förbrukats. Numera är uppfattningen en annan och landstormen får rycka in bland de första som självständigt organiserat förband.
Efter detta hälsningsanförande passerade översten varje man, som därvid fick säga sitt namn och yrke. Svaren kommo rappt och bestämt, ”enskild ställning” intogs blixtsnabbt och klackarna slogos ljudligt ihop med all önskvärd abandon visande att lärdomarna från den gamla goda exercistiden åtminstone delvis sutto kvar.
Så övertog kompanichefen befälet och kommenderade formering i avdelningar. Och därmed var man klar att avverka återstoden av dagens program. Detta började f. ö. redan kl. 7 på morgonen med exercis till fots, till cykel och till bil.
Och länge dröjer det väl inte förrän man är inne i de gamla krigartagen igen. Det såg ut som om man trivdes alldeles ofantligt.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 12 Juli 1938
N:r 157

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *