Landsbygden. Vallstena.

VALLSTENA.
Årets ord. oktoberstämmor höllos på fredagen härstädes och kan därifrån följande antecknas:
Vid kyrkostämman, som leddes av kontraktsprosten Axel Klint, föredrogos och godkändes de av kyrko- och skolråden upprättade utgifts- och inkomstförslagen för nästkommande år. Utgifts- och inkomstförslaget för kyrkans räkning omslöt en summa på kr. 1,588: 19, med en uttaxering av 2: 20 pr skattekrona, under det att skolrådets förslag till utgifts- och inkomststat, som omslöt en summa på 15,473: 69, krävde en utdebitering av 8: 30 pr skattekrona. Den sammanlagda uttaxeringen för kyrka och skola skulle alltså enligt stämmans beslut komma att utgå med 10: 50 pr skattekrona under nästkommande år.
Det kan nämnas att i utgifterna beträffande skolans räkenskaper hade upptagits en summa på 1,000 kr., som ännu erfordrades för det planerade bastubygget inom socknen. Vidare hade skolrådet föreslagit, alt kommunen skulle upptaga ett femårigt amorteringslån på 1,500 kr. för inrättande av en gymnastiksal, vartill den på skolhusets övre botten belägna församlingssalen skulle utvidgas med ett intill liggande materialrum. Förslaget blev alltså fastställt av stämman och gavs skolrådet i uppdrag att utföra och bestämma vidare detaljer angående denna sak.
Ett förslag från kyrkorådet om höjning av kyrkans brandförsäkring till 75,000 kr. bifölls av stämman.
Skattesatsen för skogaccis fastställdes härefter för kyrka och skola i enlighet med vanliga normer, varefter den ord. kommunalstämman tog vid under handlanden Nils Arvidssons ordförandeskap. De av fattigvårdsstyrelsen och barnavårdsnämnden upprättade förslagen till utgifts- och inkomststater för nästa år, vilka omslöto summor på respektive kronor 2,785: 19 och 3,128: 17, godkändes och fastställdes. För fattigvårdsstyrelsens utgifter erfordrades en uttaxering med 65 öre pr skattekrona och för barnavårdsnämndens en uttaxering med 1: 35 pr skattekrona.
Kommunalnämndens förslag till utgifts- och inkomststat, vilken rörde sig om en summa på 3,252: 62, och som krävde en uttaxering av 2: 20 pr skattekrona blev även godkänt och fastställt av stämman.
Den sammanlagda uttaxeringen för den borgerliga kommunen skulle alltså för nästa år komma att utgå med 4: 20 pr skattekrona. Då för kyrka och skola hade beslutats en uttaxering av 10: 50 pr skattekrona och pastorats-kyrkorådet i sitt förslag icke yrkat på någon uttaxering för pastoratskassans räkning, skulle så vitt inte pastorat-stämman — vilken ännu skall hållas ändrar på förslaget, den sammanlagda utdebiteringen för socknen komma att uppgå till 14: 70 pr skattekrona. Årets uttaxering uppgick till 16: 20 pr skattekrona, därav 1: 50 till den gemensamma pastoratkassan. Nästa års utdebitering torde alltså komma att minskas med detta belopp.
Beträffande kommunen fastställdes skattesatsen för skogsaccis till 1: 40 pr 100 kr. rotvärde.
Stämman beslöt vidare att kommunen även under nästa år skulle söka skatteutjämningsbidrag. Och att å kommunens vägnar ombesörja detta utsåg stämman handl. Nils Arvidsson, Allekvia, och hem.-äg. Gunnar Larsson, Gudings. Till mantalskrivningsombud omvaldes hem.-äg. Gunnar Sandström, Bjerge, och Nils Arvidsson, Allekvia, med hem.-äg. A. Kolmodin, Allekvia, som suppleant.
Stämman hade vidare att antaga en s. k. skogsbrandordning för kommunen och härvid antogs och fastställdes det av Gotlands Allehanda tryckta förslaget till en sådan, vilket stämman fått sig förelagt.
Till brandfogde föreslog stämman hem.-äg. H. Engström, Hägvalds, för en tid av fyra år, och till vice brandfogde för samma tid hem.-äg. P. Johansson, Hägvalds.
En framställning från fattigvårdsstyrelsens ordf., att ledamöterna i fattigvårdsstyrelsen och barnavårdsnämnden skulle av kommunen erhålla en krona i ersättning för varje bevistat sammanträde, avslogs av stämman.
Till ombud att vid sammanträde utse representant för Gotlands norra härads brandstodsförening valde stämman hem.-äg. Emil Norrby, Bjerge. Ett förslag angående en stadgeändring i Gotlands norra härads brandstodsförenings försäkringsstadgar, nämligen att föreningen i fortsättningen skulle meddela försäkring även å växande skog, tillstyrktes i samband härmed av de närvarande.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 14 November 1938
N:r 264

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *