Landsbygden. Vallstena.

VALLSTENA.
En riklig nederbörd föll under måndagsdygnet härute, till båtnad för växtligheten på de torra jordarna, men på samma gång kanske också till en viss förargelse för dem som just nu äro i färd med att bärga sitt sent skördade hö ute i vildmyrarna.
Ovädret började under natten till måndagen och fortsatte sedan under dagens lopp, varvid regnet stundvis strömmade ned i Hp skyfallsliknande skurar. Fram på kvällen klarnade emellertid vädret åter upp, och den sammanlagda nederbördsmängden kunde då uppmätas till 22 ½ mm.

En anläggning för centralvärmeledning
håller man för närvarande på med att anlägga i-skolhuset härstädes, allt i enlighet med ett av kommunalstämman tidigare fattat beslut. Arbetet, som pågått någon tid, är avsett att slutföras inom de närmaste veckorna och anläggningen torde alltså komma att tagas i bruk under den stundande höstterminen.
De båda värmepannorna, som äro avsedda för vedeldning, komma att placeras i ett för ändamålet inrättat pannrum, som upptagits under skolhuset, och härigenom ledes varmvattnet upp till de 19 elementen, som placerats på olika platser i skolbyggnaden.
Som entreprenör för anläggningen står hr Hugo Jacobsson, Rute, under det arbetet med uppförandet ledes av hr John Karlström, Stånga.

Höslåttern ute i Linamyr
har nu pågått någon tid, och stundom har man kunnat få bevittna ett ganska rörligt arbetsliv därute. Väderleksförhållandena, som på sistone icke varit så särdeles gynnsamma, torde dock i viss mån ha försvårat arbetet, men vattenståndet i träsken har varit lågt och slåttermårkerna torra, varför redan åtskilliga hölass kunnat bärgas därifrån, av de kringliggande socknarnas djurägare, som på detta sätt försökt att komplettera sitt stråfoderförråd.
Skulle ytterligare en riklig nederbörd komma att inställa sig, torde dock arbetet få inställas enär de tillflytande vattenmassorna då komma att omintetgöra eller försvåra det fortsatta skördearbetet.
Vad fågellivet beträffar, så ligger nu det vidlyftiga myrområdet tämligen övergivet, sedan måsfåglarna och större delen av de därstädes häckande andoch vadarfåglarna lämnat sina häckplatser och slagit sig ned på andra vattenrikare lokaler, många i avvaktan på den stundande höstflyttningen.
Herrar andjägare torde alltså inför den stundande andjakten icke. kunna räkna med någon större tillgång på andfågel därute.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 26 Juli 1938
N:r 169

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *