Landsbygden. Östergarn.

ÖSTERGARN, 3 april.
Huvudmannen för Östergarns sparbank hade igår ordinarie årssammanträde i sparbankens lokal i Katthammarsvik. Sammanträdet öppnades av ordf. L nämndeman John Lundborg, Ganne, och till ordf. för dagen utsågs kyrkoherde C. J. Björkander.
Av styrelsens årsberättelse, som förelåg i tryck, och som även tillsänts samtliga huvudmän, framgick att sparbankens räkenskaper för år 1937 balanserats på 347,359: 26 kr. Insättarnas behållning vid årets slut utgjorde 310,861: 40 kr. och reservfonden uppgick till 34,922: 41 kr. Årets vinst var 1,575:36 kr. Balansräkningen fastställdes och styrelsen lämnades full ansvarsfrihet för det gångna årets förvaltning.
Disponering av årets vinstmedel beslöts i likhet med styrelsens förslag att 790:06 kr. skulle tilläggas reservfonden och 785 kr. skulle utdelas till allmännyttiga ändamål inom östergarns kommun, därav 575 kr. till Katthammarsvika fiskehamns iståndsättande och 210 kr. till fri åtgiummateriel åt barnen i Östergarns skola.
De i tur avgående styrelseledamöterna J. W. Jakobsson, Fackla, och Th. Jacobsson, Gutenviks, omvaldes enhälligt. Till styrelsesuppleanter omvaldes Arvid Lundborg, Ganne, och nyvaldes folkskollärare Folke Gauffin, i stället för Albert Öström, som undanbad sig återval. Till revisorer omvaldes Suno Lindahl, Gutenviks, Herman Vahlgren, och Gunnar Lingatröm, Sanda, med Th. Vestberg, Grogarns, och Gottfr. Bendelin, Bengts, som suppleanter.
Arvode åt styrelse och revisorer bestämdes att utgå med samma belopp som förut.
Efter sammanträdet intogs gemensamt kaffe under synnerligen gemytlig stämning, varvid kyrkoherde Björkander tackade huvudmännen för visat gott förtroende och tillika erinrade om att detta var bankens sextionde verksamhetsår, under vilken tid banken varit till stort gagn i flera avseenden för Östergarns kommun samt utbringade ett med kraftiga hurra besvarat leve för sparbanken.
Skogsplantering.. I ersättning för den för några år sedan storm-fällda skogen härute pågår nu nyplantering. Arbetet tog sin början i mitten av veckan och torde komma att fortsätta 2 å 3 veckor framåt. Ledare för planteringen är hr A. Alvengren, Ala.
Då skogsplantering ej förut varit vidare aktuell härute äro större delen av de deltagande ovana, men då intresset är stort går det friskt undan och de härliga vårdagarna i skogen äro muntra och glada, ty på skämt och skratt sparas ej i den till 18-20 talet personer uppgående arbetsstyrkan av olika å/drar och kön.
Får nu hoppas att de små plantorna måtte trivas och växa, så att de, som nu uppoffrat pengar och arbete, i framtiden får se hur skogen växer hög och grann och att den måtte bliva så rotfast att den motstår kommande tiders stormar.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 5 april 1938
N:r 78

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *