Landsbygden. Lye.

LYE.
Tornet på Lye kyrka skall byggas om nästa sommar.
Kyrkostämman, som hölls i Lye på torsdagen under kyrkoherde Ragnar Johanssons ledning, fattade bl. a. det viktiga beslutet, att tornet i Lye kyrka skall byggas om, enär träkonstruktionen är så illa reda av tidens tand, att en sådan ombyggnad framtvingas. Kyrkorådet hade uppgjort förslag i saken och därvid utgått ifrån, att tornets nuvarande egenartade stil skulle bibehållas, Kostnaderna skulle bestridas dels av tillgängliga medel och dels genom upplåning inom ramen för kommunens fria lånerätt och med fem års amorteringstid. Kyrkostämman beslöt att godkänna kyrkorådets förslag samt att uppdraga åt kyrkorådet att infordra anbud på arbetet, som är avsett att utföras under sommaren 1939.
Ett annat viktigt beslut gällde utvidgningen av kyrkogården. Kyrkorådet hade träffat avtal med lantbrukaren Gunnar Karlsson, Bosarve, om inköp av ett markområde, beläget intill norra kyrkogårdsmuren och omfattande en areal av 1,500 kvm. Köpesumman skulle vara 400 kr. Även i denna del godkände stämman kyrkorådets förslag. Meningen är att sockenborna på frivillighetens väg skola gemensamt hjälpas åt med körslor och arbete för att skaffa fyllnadsjord till den nya kyrkogårdsanläggningen och i övrigt med dennas färdigställande, så att de kontanta utgifterna för församlingen skola i möjligaste mån nedbringas.
Slutligen beslöt kyrkostämman att gå i författning om att för församlingens räkning friköpa skoltomten, vilken nu är belägen på mark, som tillhör annexhemimanet.

Kommunalstämman,
som hölls under ledning av lantbr. G. Nilsson, Dals, beslöt, att från magasinskassan skall utgå anslag till förbättring av de enskilda utfartsvägarna inom socknen, för vilket ändamål avtal skulle träffas med vägstyrelsen om förhyrande av väghyvel.Skogsbrandordning antogs enligt ett föreliggande förslag, som utsänts av Gotlands Allehanda och skulle underställas länstyrelsens prövning.
Till mantalsskrivningsombud valdes Fritz Jakobsson, Rotarve, och Josef Nilsson, Sigulds, oeh till brandstodsvärderingsmän Erling Ekman, Medebys, och Hugo Larsson, Rotarve.

Utdebiteringen stiger för nästa år från 10 kr. till kr. 11: 75, närmast beroende på kyrkostämmans ovan nämnda beslut. För den borgerliga skall utdebiteras kr. 2:65, för skolan kr. 6: 50, för kyrkan kr. 2: 10 och för pastoratet 50 öre. Skogsaccisen fastställdes till kr. 2:25.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 4 November 1938
N:r 256

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *