Landsbygden. Alskog.

ALSKOG, 21 mars.
Extra kyrkostämma hölls med Alskogs socken-röstberättigade medlemmar på söndagen i härvarande skolsal.
Stämman beslöt att införa 39 veckors lästid i såväl folk- som småskolan fr. o. m. nästa läsårs början. Man beslöt i enlighet med inspektörens och skolrådets förslag, vilket föredrogs av skolrådets ordförande, Enligt detta skulle man genomföra en differentiering av skoltiden för folk- och småskolans barn, så att klasserna 1, 3 och 4 skulle börja höstterminen en månad före de övriga klasserna, och barnen i 2:a, 5:te och 6:te klasserna börja vårterminen en månad tidigare än klasserna 1, 3 och 4.
För att ej minska ferietiden för mycket hade man föreslagit centralisering av fortsättningsskolan i Alskog och Garda socknar, så att resp. folkskollärare läsa hälften var av fortsättningsskolan.
Detta förslag blev antaget av stämman. Därtill skulle anordnas skolköksundervisning för flickorna. Att begära om denna centraliserings genomförande i skolöverstyrelsen uppdrogs åt skolrådet. Nytt reglemente och ny ordningsstadga skulle uppgöras av skolrådets ordförande och folkskollärare Palmér.

..Ardre hembygdsförening
hade i lördags kväll anordnat en trevlig hembygdsafton å Alskogs mejerisal. Föreningens energiske ordförande, artisten hr David Ahlqvist, höll ett intressant hembygdsföredrag om Alskogs socken förr och nu. Tal. berörde den gotländska byggnadsstilen från 1700- och 1800-talen och ville, att man skulle bevara det för Gotland säregna byggnadssättet. Särskilt borde man tänka på exteriörens bibehållande vid renoveringar. Hembygdsföreningarna kunde ge anvisning på lämpliga arkitekter för dessa arbetens utförande. Vacker och fängslande musik till orgel och violin utfördes. Till sist visades en film föreställande Ardre socken i helg och socken, vilken upptagits sistlidna sommar, Med stort intresse och livligt bifall åsåg publiken många kända ansikten på den vita duken. Filmen, föredraget och den till ämnet passande musiken erhöll hjärtliga applåder.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 21 Mars 1938
N:r 66

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *