Kraven växa, skatterna höjas.

Direktör Arendt de Jounge, Slite.

Anmodad göra ett kort uttalande i anledning av de kommande valen skulle jag vilja vid detta tillfälle understryka vad professor Bagge i sitt anförande i Visby även framhöll som synnerligen, betydelsefullt, nämligen möjligheten som förefinnes, att det stora socialdemokratiska partiet genom samgåendet med Bondeförbundet kan få majoritet även i 1:a kammareh. En sådan fullständig majoritet medför lätt diktatur, även om densamma ej tager sådana former som vad man i dagligt tal menar med diktatur. En utveckling som således ej är önskvärd.
Valen till de olika landstingen äro därför synnerligen betydelsefulla för hela rikspolitiken. Antalet högermän på Gotlands landsbygd har tyvärr, enligt senare års valresultat, icke ökats i samma grad som andra partier. Såväl Bondeförbundet (ett bra namn för övrigt) som Socialdemokraterna ha gått betydligt framåt. Det anses t. o. m. i år vara så dåligt ställt, att risk förefinnes att varken från Gotlands norra eller södra härad någon högerman skulle bli vald. Alla de människor på landsbygden, som alltså fortfarande gilla högerpartiets samlande program, skulle således bli utan representant i en så betydelsefull församling som ett landsting, trots att dessa människor — tjänstemän m. fl. — representera säkert en aktningsvärd del av landstingsskatten.
Icke minst på Gotland veta vi var och en, att landstinget har synnerligen viktiga ekonomiska frågor att avgöra. Gotlands län kan som bekant skryta med att vara ”svensk mästare” i hög landstingsskatt. Därför bör i ett landsting inväljas representanter för så många grupper av yrken och verksamheter som möjligt och representanterna böra ha goda insikter i ekonomiska spörsmål. Kravet på det allmänna växer oerhört, utgifterna stegras, skatterna höjas. När så den svåra tiden kommer, vi måste tyvärr räkna därmed, då ha vi ej möjlighet att bära dessa skatter.
Därför — klok sparsamhet med det allmännas medel är absolut nödvänvändig. Högern har alltid ivrat för klok sparsamhet med allmänna medel till fördel för alla.
Rösta med högern!
Slite i september 1938.
Arendt de Jounge.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 16 september 1938
N:r 214

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *