Kalabalik på Stora Torget.

Våldsamt uppträde av två berusade bröder.
Två bröder, rörarbetaren Yngve o. sjömannen Gösta Sjöland, resp. 22 och 19 år gamla, ställde i lördags eftermiddag vid halv 4-tiden till med ett våldsamt uppträde på Stora torget härstädes, till vilket ett flertal personer blevo vittne. De tvenne bråkstakarna voro givetvis åtskilligt berusade, och i sitt omtöcknade tillstånd utdelade de sparkar och slag mot de polismän, som skulle anhålla dem, och även en del personer, som kommo polisen till hjälp träffades av knytnävar.
De båda bröderna hade under lördagsförmiddagens lopp besökt en ölservering vid Södertorg 3-4 gånger och vid varje tillfälle förtärt ett par pilsner per man, enligt vad de själva senare uppgåvo för polisen. Vid ett av besöken hade de sammanträffat med en bekant, som hade en halv liter brännvin, och de hade därpå i sällskap begivit sig till ett kafe utanför staden, där de lyckats förtära brännvinet utan att serveringspersonalen märkte något. Sedan hade de på nytt besökt den nämnda ölserveringen. Då de på Södertorg blivit tillsagda av en polisman att avlägsna sig från platsen hade de i sällskap åkt bil därifrån.
En stund senare infunno de sig på Stora torget, och här var det som kalabaliken började. På grund av sitt berusade tillstånd hade de av ordningsman Nilsson nekats tillträde till Systemets tredje klass servering. Yngve Sjölund hade då sagt, att om de icke släpptes in så ”skulle han riva ned krogen”. Samtidigt hade han måttat ett slag mot ordningsmannen, vilket dock ej träffat. Då ordningsmannne, som blev upptagen av göromål inne i restaurangen, efter några minuter åter kom ut på torget såg han poliskonstapeln Helge Nyberg och Yngve Sjölund inbegripna i handgemäng. Nyberg hade då han kom till torget och fått syn på de båda bröderna, vilka uppträdde synnerligen högljutt, tillsagt dem uppföra sig ordentligt och att avlägsna sig fått till svar att de skulle åka bil därifrån men att de gjorde det när de själva ville. Konstapel Nyberg förklarade dem då anhållna, och i samma ögonblick överföll Gösta Sjölund polismannen och gav denne flera slag i ansiktet samt sparkar på olika delar av kroppen. För att freda sig måste konstapeln släppa Yngve, som han hade fasthållit. Då Yngve Sjölund nu såg att brodern blev fasttagen anföll Yngve i sin tur polismannen med slag och sparkar. Ordningsman Nilsson kom nu Nyberg till hjälp och även andra personer kommo tillstädes och hjälpte till att fasthålla de båda bråkmakarna till dess ytterligare hjälp rekvirerats från polisstationen. Under bråket hade bl. a. två fjärdingsmän från landsbygden biträtt polismännen, och doktor I. Cassel, som åsett då den ene av bröderna misshandlade Nyberg, hade ingripit till polismännens hjälp och därvid fått ett slag på kinden, dessbättre av ofarlig art. Även en av fjärdingsmännen hade fått en ordentlig spark.
Vid införandet på polisstationen och under avvisiteringen hade de berusade bröderna försökt utdela slag och sparkar mot polismännen, av vilka en ådrog sig en skada å ett finger. Konstapel Nyberg företedde blånader i ansiktet och hade fått åtskilliga sparkar i magen.
Vid förhöret erkände båda misshan, deln, men de förklarade att de varit så ”fulla” att de ej vetat vad de gjorde. Gösta Sjölund kunde för sin del inte ens minnas vad han gjort eller vilka personer han slagit.
De komma givetvis att få stå till svars för sina gärningar vid rådhusrätten, och särskilt polismisshandeln torde bliva en ganska ”dyr” historia för dem.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 7 november 1938
N:r 258

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *