Gårdagsfotbollen.
AIK slog klart Westmannia.

Efter en strålande westmannia- och nynästriumf i förmiddagens orientering tog AIK i går eftermiddag en blodig revanch på fastlänningarna i fotbollen.
Westmannia kom hit föregånget av ett ganska gott folbollsrykte, men som så många förr föll väl även detta lag på båtresan, ty den fotboll västmanlänningarna nu visade var långt ifrån märkvärdig.
AIK visade ingen som helst respekt för sina namnkunniga motståndare utan tog redan från början hand om initiativet. Matchen var heller inte många minuter gammal förrän den ganska fulltaliga publiken kunde notera den första fullträffen för hemmalaget. Det var Bror Nilsson som plötsligt fann sig: stå tämligen omarkerad och med bollen inom bekvämt räckhåll, han gjorde intet misstag och 1—0-ledningen var ett faktum, 2—0 blev det genom Glyn Persson, som ute från högerkanten sände kulan rätt upp i nättaket, också det ett mycket vackert mål. Även i fortsättningen av första halvlek pressade AIK konstant men något ytterligare mål blev det inte före pausen.
Efter att ”Kvammen” Lindström strax i början av andra perioden fördubblat AIK:s ledning med två påpassligt inspelade mål jämnade spelet småningom ut sig — mest tack vare att AIK slog av på farten! — och ett mål för Westmannia ”hängde faktiskt i luften”. Detta länge väntade mål tycktes också komma då gästernas vänsterinner stod framför öppen målbur cirka två meter från högre stolpen. Nu då inte ens buren längre tycktes kunna rädda aik-buren från påhälsning ingrep emelertid en av (de alltför många) bollpojkarna i leken och avdribblade lugnt och metodiskt den något snopne forwarden. — Händelsen torde vara originell i gotländsk, ja, rentav svensk fotbollshistoria! — Enligt reglerna kunde domaren varken döma mål eller straff utan bollen förklarades helt enkelt för död.
Strax efter denna ”skandalunge” gjorde Bror Nilsson 5—0 på en skenbart hårt dömd straffspark innan Westmannia äntligen lyckades överlista både Svalan Boström, backarna och eventuella bollpojkar och fastställa slutsiffrorna till 5—1 genom högerinnern.
Siffrorna kan knappast sägas motsvara måltillfällena. Westmannia borde haft minst ett par mål till, så många voro de så kallade givna målchanser som missades. En annan såk är att AIK i andra halvlek inte spelade på långt när för fullt. — åtminstone verkade det så — och sålunda kunde åstadkommit ytterligare högre siffror.
I Westmannia var framförallt kedjan en besvikelse, den saknade totalt förmåga att hålla bollen och skjutförmågan var bedrövligt svag. AIK spelade bättre än mot BSlite, men fortfarande är VIF given favorit till mästerskapet.

Damidrott på Gutavallen.
I går anordnade AIK, om vi inte missminna oss, Gotlands första mera omfattande friidrottstävlingar för damer de absolut första voro väl damstafetterna i samband med stadsloppet i juni i år.Trots att det var debut visade sig fliekorna besitta en hel del färdighet i den fria: idrottens olika grenar, och på en del händer nåddes verkligt utmärkta resultat. Kvällens bästa resultat var utan tvekan Kalli Hanssons 10,7 i löpning 80 meter försök, då hon saknar minsta tillstymmelse till startteknik och då svenska rekordet på sträckan är 10,2 giva sig reflektionerna själva. Framgångsrikaste allroundprestation — gjordes — av lilla spänstiga Britta Widercrantz, Gute, som placerade sig närmast Kalli på 80 meter och vann alla övriga grenar på bra resultat. I stafetten blev det som förra gången, först kom Gute, sen kom ingenting och sen kom de övriga.