Idrott och sport.

Favoritsegrare i terrängmästerskapen.
Hårda och jämna strider.

Att gotländsk idrott just nu är stadd pa kraftig frammarsch, den saken är tydlig. Att också terränglöpningen haft en rekordartad utveckling de senaste åren det kunde man lätt konstatera vid gårdagens distriktsmästerskap i Tingstäde. Ännu för en fem eller sex år sedan måste ju juniorklassen indragas på grund av det ringa intresset, och nu samlar denna klass ett trettiotal löpare!
För att övergå till dagens tävlingar, så gingo loppen över en omväxlande och medelsvår bana, av vilken banläggarna ha all heder. Första kilometern gick i den småknixiga skogsterrängen längs med träsket. Mellersta delen av banan gick över öppna och jämna fält och efter en övergång på femhundra meter med ljung kom så lätt kuperad skogsmark till målet.
Som första klass startade seniorer klass I, som hade att löpa banan två varv. Klassen räknade sjutton startande och tre klubbar deltogo i tävlan för fyrmannalag, nämligen TTK, Bro IK och Gute. Dahlin, Gute, ansågs väl allmänt som given segrare, medan striden om övriga tätplaceringar skulle stå mellan ”Esse” Pettersson, Tingstädes gamle beundransvärde storlöpare, Gardell, Booberg och fjolårsmästaren Olle Johansson.
Dessa tips slogo in nästan fullständigt. Efter första varvet, som avverkades på 14 min. järt — en fenomenal tid om man jämför med klass II! — ledde Dahlin och ”Esse” med dryga femtio meter. På andra varvet drog Dahlin ifrån både Pettersson och de övriga samt sprängde målsnöret dryga hundra meter före tvåan Pettersson, Tingstäde. Dessa två stodo smått i särklass och först minuten senare kämpade sig Booberg, Slite, och Gardell, VIF, i mål. Först på själva mållinjen lyckades Booberg pressa sig före.
Lagpriset hemfördes av Gute genom Anders Dahlin, Olle Johansson, 5:a, Karl Gustav Stålhandske, 13:de, och knäskadade Norrby, 14:de.
Också i klass II blev det favoritseger. Manne Booberg, Slite, vann ungefär som han ville före AIK:s Broman och Öström. På fjärde plats kom G. Dahlin, Gute, som ett tag på upploppet starkt hotade öström. Lagpriset klarade AIK genom Broman, Öström, Erik Olsson 11:a och Gösta Löfquist 13:de. Löfquist är värd en extra honnör, i starten blev han svårt! trampad och fick ett starkt blödande sår men fullföljde dock och klarade, därmed lagsegern åt sin klubb.
I fjol var juniorklassen starkare än klass II. I år var dess kvalité betydligt blygsammare, egentligen var det endast de fyra första som gjorde någon prestation av högre klass. VIF:s starke och pålitlige Rosendal vann som väntat överlägset närmast följd av överraskande Åberg, Gute, som hade klubbkamraten Löf tätt i hälarna.
I denna klass vanns lagsegern av Gute närmast följt av Väte.
Som helhetsintryck av tävlingarna kan man säga att det överlag varit hårda strider och jämn kamp ända till mållinjen om än samtliga segrare stodo smått i särklass. En sak som särskilt gläder är den goda kondition som var tillfinnandes hos snart sagt alla deltagare. Man förskonades från scener sådana som i Bro för två år sedan, då halva juniorklassen stöp i mål.
T—e.

Resultaten.
Klass I: Segrare och distriktsmästare Anders Dahlin, Gute, 29,16,4.
2) E. Pettersson, TTK, 29,40.
3) S. Booberg, Slite, 30,17.
4) H. Gardell, VIF, 30,17.
5) O. Johansson, Gute, 30,36.
6) V. Malmquist, Bro IK, 30,52.
7) A. Olofsson, Stenkyrka IF, 31,05.
8) Lindström, TTK, 31,25.
9) Norberg, Väte GoIF, 31,30.
Lagtävlan: 1) IF Gute, 1, 5, 13, 14 = 33 p., 2) TTK 2, 8, 15, 16 = 41, 3) Bro IK 44 p.

Klass II: Segrare och distriktsmästare: M. Booberg, Slite, 14,00.
2) R. Broman, AIK, 14,05.
3) N. öström, AIK, 14,10.
4) G. Dahlin, Gute, 14,20.
5) H. Berg, I 18, 14,25.*
6) B. Pettersson, VIF, ’14,33.
7) F. Dahlin, Gute, 14,35.
8) E. Lindström, VIF, 14,46.
9) 0. Si1v6n, Gute, 14,49.
10) G. Löfquist, VIF, 14,52.
Lag: 1) AIK 2, 3, 11, 13 = 29 p., 2) Gute 4, 7, 9, 15 = 35, 3) VIF 36.

Klass III: Segrare och juniormästare Rosendahl, VIF, 14,37, 2) H. Aberg, Gute, 14,47, 3) B. Löf, Gute, 14,52, 4) Pettersson, Väte, 14,52.
Lag: 1) Gute 2, 3, 15, 27 = 47, 2) Väte.

Sensationer i Div. I.
Alva och VIF togo full poäng.
VIF—AIK 2-1.
Slite—Gute 6-0.
Alva—Othem 2-1.

Lite var hade nog väntat en rafflande match mellan VIF och AIK men man måste säga att verkligheten blev ett strå vassare än förväntningarna. Ingen hade väl kunnat tro att AIK skulle ramla på ett nederlag efter alla dessa braksegrar under våren, men den här gången stod den fasta klippan VIF i vägen och visade sig vara det bättre laget: VIF vann fullt rättvist med siffrorna 2-1, som ge en god bild av spelfördelningen.
Från första början bjödo lagen på ett snabbt och omväxlande spel, som huvudsakligen rörde sig på AIK:s planhalva. VIF anföll friskt och efter 10 minuter kom första målet, inspelat av Sjöberg. I det följande noterades tre hörnor för VIF, men ingen lämnade något resultat.
Efter ungefär en kvart kommo AIKarna i gång på allvar och Lund fick en del att göra, ett farligt skott ute från hörnflaggan tippade han tursamt i stolpen, och det blev inga mål ännu på en stund. Visby slog emellan med några frisparkar och tog upp sig igen, men plötsligt var det klart för utjämning. Abbe fick en passning, som han förvaltade väl och lade utom räckhåll för Lund. Sedan blev det ganska jämnt, spelet böljade fram och tillbaka på planen och ibland var det ganska kritiskt vid målen. Med några goda räddningar hindrade Lyth VIF att ta ledningen och halvleken slutade 1-1.
Efter pausen gnoddes det friskt på båda sidor och spelet blev minst lika spännande och fartfyllt som förut under matchen. Riktningen på bollarna var dock inte alltid den bästa och många kanoner gingo vid sidan om. ”Molok” hade en jättechans att näta, men kom av sig i det viktiga ögonblicket. Det blev i stället ”gubben Mecke”, som skenade fram och gav VIF ledningen och negermålet i mitten på halvleken. AIK lämpade men ingenting lyckades. Det var mycket nära utjämning vid ett tillfälle men Jupither räddade på mållinjen.
AIK-kedjan hade ingen god dag och verkade ganska nervös inför det starka VIF-försvaret. I VIF:s kedja var Vicke som vanligt den mest effektive, men stöttepelaren är nu en gång ”Kina”, som matade förträffligt med sina långbollar. Försvaren voro av god klass i båda lagen, och förhindrade påpassligt hrr forwards målplaner.
I matchen på Ostervallen mellan Slite och Gute var spelet till en början ganska bra och Gute kunde hålla sina motståndare på plan. Gutes kedjeledare råkade emellertid bli justerad och därmed var laget ur leken. I slutet på första halvlek fick Slite sitt första mål och i andra gick spelet hela tiden vid Gutemålet under ständig press från Slite. Ytterligare fem mål blev resultatet, trots Kalle Wickmans utomors dentliga arbete i målet. Slites försvsr var den bästa lagdelen men kedjan var däremot sämre.
— Alva och Othem möttes nere i Alva i en alltigenom hård och rivande match, där hemmalagets vh. Klaar dominerade. Ett 100-tal personer åsågo den sensationella matchen vid vilken Alva tog sina första poäng i serien.

Ställningen i Div. I.
VIF 8 6 1 1 27-7 13
Slite 8 6 1 1 31-14 13
AIK 8 6 0 2 39-10 12
Othem 8 3 0 5 14-25 6
Gute 8 1 0 7 12-32 2
Alva 8 1 0 7 10-43 2

Södra serien.
Hemse—Hablingbo 7-1.
Fardhem—Ljugarn 6-3.

I matchen Hemse—Hablingbo var spelet i första halvlek relativt jämnt. Hemse pressade visserligen hart men Hablingbo hade en del motanfall. I andra halvlek ökade Hemse snabbt till 5-0 och slutresultatet blev 7-1.
Hemses bäste spelare och bäst på plan var vi. B. Karlsson. H. B. K. kan nu tippas som säker segrare i södra serien och det blir i så fall första gången laget ernår en sådan placering.

Norra serien.
Klintehamn—Roma 5-2.
Endre—Västkinde 2-5.
Stenkyrka—Bro inställd.

Visby cykelklubb
höll i går förmiddag den första tävlingen för året i ett vackert om dock något kyligt väder.
Åtta cyklister ställde upp och samtliga fullföljde loppet. Starten gick kl. 9 från Södra järnvägsstationen och banan sträckte sig sedan till Stenkumla kyrka och åter till Visby via Träkumla, en vägsträcka på ungefär 22 km., vilken åktes två varv av B- och C-klasserna och ett varv av debutanterna.
Tävlingen var ämnad som förträning för Enskedeloppet den 8 maj, dit ett flertal representanter skola sändas. Gösta Booberg tycks vara i god form för Enskede och debutanten Bertil Johansson kommer säkert att gå framåt. Alla debutanterna tävlade för första gången och nådde synnerligen goda och jämna resultat.
Nästa tävling hålles om fredag i denna vecka kl. 6,15 e. m. och man kommer då att använda sig av samma bana.

Resultat:
Klass B: 1) Gösta Booberg 1,19,29
Klass C: 1) Bert Andersson 1,22,30
2) Hans Andersson 1,23,10
3) Sven Svensson 1,26,30
Debutanter: 1) Bertil Johansson 40,50
2) Carl Erik Carlsson 42,44
3) Rune Lutteman 43,44
4) Sten Pettersson 44,41

Visby simsällskap
håller i kväll kl 7 sitt årsmöte å rådhuset.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 april 1938
N:r 93

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *