Givande razzia i Ronehamns trakten.

Beslag av ”hembränt” gjordes på tre ställen.
Polisen har under senare tid varit uppmärksammad på, att personer uppträtt onyktra i Ronehamnstrakten och att detta sakernas tillstånd snarare till- än avtog. Då misstanke förelåg, att onykterheten icke var föranledd av ”laglig vara” utan att det här kunde vara fråga om någon slags rusdryck, egenhändigt tillverkad, beslöts att göra en undersökning i trakten för att utröna, hur det med saken förhöll sig. Razzia företogs, och resultatet blev positivt.
Tidigt i lördags morse anlände tjf. landsfiskalen i Hemse E. Jonsson, kriminalkonstapel H. Strage, kustöveruppsyningsman Reinholtz samt en polisman och tre tullmän till ort och ställe, och satte omedelbart i gång med en razzia. Man lyckades därvid på tre ställen finna vad man sökte, nämligen hemgjort rusgivande fludium, vilket bestod av en brygd på jäst och socker. Drycken ifråga var ännu ej destillerad eller i övrigt preparerad till sådant, som går under den sedvanliga benämningen hembränt, utan det var en soppa av synnerligen primitivt slag men dock tillräckligt stark och alkoholrik för att kunna kallas ett gott surrogat för brännvin. Tillredning av rusgivande dryck är överhuvud taget naturligtvis förbjudet, och polismännen hade ej annat att göra än att lägga beslag på varan, som huvudsakligen förvarades i ekkaggar. Då vid beslaget allt icke kunde medföras förseglades en kagge med sigill tills vidare och vederbörande tillverkare av drycken, 4-5 personer, ha nu att vänta stämning till södra häradsrätten.
Som exempel på hur begärlig drycken var för en av tillverkarna kan nämnas, att denne vid beslaget bevekande bad om att få behålla ”bara en liten kanna”. Men polismännen voro obevekliga.
Det lär även ha förekommit försäljning av ”kaffehalvor”, varvid man betingat sig ett pris av kr. 1: 40 per ”halva”. För ett par år sedan blev en person fast just för sådan handel.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 28 November 1938
N:r 276

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *