Fartygskatastrof vid Landsort.

Motorskonare på väg till Visby kantrar på 40-60 meters vatten.
Bästemannen omkom. — Den övriga besättningen räddad.

Stockholm, 23 april. (TT.) En fartygskatastrof inträffade på fredagen kl. 15,15 3 distansminuter syd om Landsort. En tremastad skonare, som tros vara ”Randy” från Edshultshall, gick till botten med man och allt.
Lotsutkiken i Landsort såg hur fartyget plötsligt kantrade och inom ett par minuter gick till botten. Lotsarna gingo omedelbart ut, men funno endast en livbåt, en livboj och ett par simvästar förutom en del mindre vrakspillror. Inga spår av besättningen kunde upptäckas.
En annan motorskonare på utgående från Landsort, kom till olycksplatsen före lotsarna och sågs kretsa där en stund, varefter den fortsatte. Om den funnit någon av besättningen anser lotsarna, att den skulle ha inväntat lotsbåten. På livbåten stod med blyerts skrivet ”Randy”, men något namn fanns ej målat på den och ej heller på de andra föremålen.
Allt tyder emellertid på att det är ”Randy” som gått under. Den var lastad med tennismassa och skulle till Visby. Om anledningen till olyckan ställa sig lotsarna alldeles oförstående. Det blåste icke så hårt att fartyget till följd av vädret kunde ha sprungit läck. Enda orsaken måste vara en explosion ombord eller att fartyget stött på en mina. Någon detonation hördes dock icke, men man tyckte att vattnet höjde sig i samma ögonblick skonaren kantrade. Djupet är. 40-60 meter, varför grundstötning är utesluten.
”Randy” hade fyra man ombord, nämligen kaptenen Östen Bergström, 30 år, förlovad, ägare till hälften i båten, bästeman Patrik Pettersson, 58 år, gift och har tio barn, matrosen Oskar Andersson, 25 år, ägare till hälften i båten, samt Patrik Petterssons 17-årige son Mauritz. Samtliga äro hemmahörande i Edshultshall. Fartyget var på 93 bruttoton. Det var köpt i Estland och gjorde sin andra resa. Lots fanns ej ombord.

En ödesdiger vändning.
Borgholm, 23 april. (TT.) Tre man av besättningen på den vid Landsort förlista motorseglaren ”Randy” av Edshultshall räddades av motorseglaren Anna av Lövö och ha på lördagsförmiddagen landsatts i Borgholm. De räddade äro skepparen Östen Bergström, matrosen Oskar Andersson och jungmannen Maurits Pettersson. Den fjärde ombordvarande, bästemannen Patrik Pettersson, har däremot omkommit. De räddade berätta att man skulle vända och gå till ankars för att undvika att komma fram till Visby mitt i natten. Just som man skulle vända försköts lasten och på kortare tid än en minut gick fartyget till botten. Alla fyra ombordvarande b efunno sig på däck. De räddade lyckades dels simmande, dels flytande på vrakrester hålla sig uppe tills ”Anna” nådde fram till platsen. De fingo ligga i det iskalla vattnet över en timmes tid. Den omkomne bäste-mannen Pettersson var icke simkunnig. ”Randy” var byggd för fem år sedan och var försäkrad för 28,000 kr. Även lasten var försäkrad. De ombordvarande förlorade alla sina tillhörigheter.
”Randy” var lastad med 140 ton tennismassa till Snäckgärdsbaden. Fartyget var en tremastad skonare om 93 brutto- och 61 nettoregister-ton, byggd 1932 i Hapsal av ek och furu. Den var försedd med, en 60 hkrs motor och inköptes härom året till Edshultshall. Redare voro A. O. Andersson och befälhavaren kapten Bergström.
Motorskonaren Ulla av Sölvesborg, kapten Nilsson, som idag anlänt till Slite, befann sig i farvattnen samtidigt som olyckan skedde, men har icke iakttagit någon av besättningen, utan endast observerat lotsbåten, som gått ut för att söka efter besättningen. När de första meddelandena om olyckan inkommo fruktade man att det rörde sig om ”Ulla”, tills det senare blev bekant att det var ”Randy” det rörde sig om.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 23 april 1938
N:r 92

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *