Norra järnbanan.

Som vi för en tid sedan meddelade, har väg- och vattenbygnadsstyrelsen tillstyrkt dels ett statslån å 470,000 kronor och dels ett direkt statsbidrag af 200,000 kronor till byggande af banan Tingsläde—Fårösund.
De koncessionssökande hade hos kungl. maj:t hemstält om ett statslån å halfva bygnadssumman samt ett statsbidrag af 287,500 kronor, hvarigenom, tillsammans med de här på Gotland genom aktieteckning erhållbara 227,500 kronor, det erforderliga kapitalet skulle hopbringas. Då anslogs detta till 930,000 kronor. Väg- och vattenbygnadsstyrelsen, gom nu senast anslår totalbeloppet till 940,000 kronor, förklarar gig till fullo behjärta de skäl, som anförts för statens understödjande af ifrågavarande järnväg och finner därför skäl att tillstyrka understöd i någon högre mån än hvad för enskilda järnvägar i vanliga fall är förhållandet. Sedan styrelsen erinrat om att statens utöfver lån till halfva anläggningssumman ökade uppmuntran åt enskilda järnvägar tagit sig olika uttryck, så att Böda Borgholms järnväg erhållit statsbidrag utan återbetalningsskyldighet, Trollhätte—Nossebro gynnats med aktieteckning af staten samt några enklare banor i västra Sverige erhållit en fjärdedel af den beräknade kostnaden såsom räntefritt lån, att börja amorteras först 60 år efter det att någon del af statslånet blifvit lyftad, kommer styrelsen till det resultat, att det sistnämda alternativet torde verka hämmande på villigheten till aktieteckning, då däremot ett direkt statsbidrag utan återbetalningsskyldighet torde verka i motsatt riktning. Om staten valde denna utväg, antager styrelsen att statens bidrag ifrån de ifrågasatta 237,500 kronorna skulle kunna reduceras till jämt 200,000 och det resterande fyllas genom ytterligare aktieteckning på orten.
Till sist anför styrelsen, att som 1912—1916 års lånefond för enskilda iärnvägar nu är så godt som förbrukad, så föreslår styrelsen, att kungl. mai:t ville göra en särskild framställning till riksdagen om icke bett det rena anslaget å 200,000 kronor, utan äfven om anvisandet af 470,00 kronor lånemedel för ifrågavarande ändamål.
Så långt väg- och vattenbygnadsstyrelsen. En sammanställning af dessa siffror ger vid handen, att utom statsanslag å 200,000, statelån å 470,000 och här f. n. spåräknad aktieteckning af 227,500 kronor skulle genom ytterligare akvieteckning anskaffas 42,500 kronor för att fylla den senast beräkade bygnadskostnaden. För dagen viva vi endast erinra om hvilka stora ansträngningar, som erfordrades för att få den förut afsedda aktieteckningen till stånd och hurusom de koncessionssökande i ett par inlagor till k. m:t framhållit omöjligheten af att på detta sätt kunna uppbringa något mera.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 3 April 1913
N:r 75

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *