En vacker konsert

var den, som i måndags afton gafs i domkyrkan af infanteriregementets musikkår. Programmet , inleddes med förspelet till Wagners Parcifal, speladt af militärmusiken, Därpå följde två satser af Fr. Schuberts symfoni i h-moll: allegro moderato och andante con moto, hvilka utfördes af stor stråkorkester, samt Halléns vackra och stämmningsfulla »I skymningen vid brasan».
Intresset vid denna konsert knöt sig emellertid starkast vid den därpå följande nya kompositionen af hr H. Alexandersson, kallad Högklints saga. Från den hemvarma skymningsstämningen i Halléns kompositior rycktes man ut i en brusande stormil, som i en vild häxdans sveper omkring den stolta kalkstensklippan. I den mäktiga symtomen blandar sig trollens skrik i skogen och bergsskrefvorna, knastrandet i de vindskakade dvärgtallarna på kalkxbranten och bränningarnas dån och brus. Så stillnar allt af till en stilla älfvadans i månljuset för att slutligen åter stiga till full styrka oeh förtona i några mäktiga ackord.
Den nya kompositionen är mycket vacker och den hör också till de kompositioner, som blir vackrare för hvarje ny gång man hör den. Hvad man dessutom lade märke till är den förträffliga, i detalj noggrant utförda orkestreringen. Liksom Halléns stycke utfördes den Alexanderssonska tonmålningen af liten stråkorkester.
Till sist svoelade mikitärkåren »Efterklang af Ossian», ouverture af N.
Gade, ett mäktigt stycke, med hela floder af toner kring vackra melodiösa motiv.
Hvad orkestern angick var den synnerligen homogen och fulltonig och spelade under direktör Åkerholms säkert och väl förda taktpinne på ett sätt som är värdt ett varmt erkännande. I det nya stycket skulle kompositören själf ha medverkat men blef af sjukdom hindrad härifrån.
Att det äfven i Visby kan beredas tillfällen till vackra musikaliska förströelser, fick man vid denna konsert än en gång konstatera, men man fick ock därjämte ännu en gång konstatera den stora likgiltighet för dylika slag af förs röelser som förefinnes hos Visbypubliken. Den synnerligen vackra och vällyckade konserten var nämligen besökt af endast omkring hundra personer.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 26 Mars 1913
N:r 68

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *