Sysneborna ännu utan hamn, båtar för 80,000 kr. på svaj.

En central fiskeplats på ostkusten väntar på sin modernisering.

På övre bilden syns en del av Sysne-båtarna utanför fiskeläget,
de flesta av dem har ingen möjlighet att komma in till
de små bryggorna. Undertill en bild från Grynge,
där den lilla fiskarskaran byggt sig en egen hamn.

— Här har vi båtar för minst 80,000 kronor liggande på svaj utanför och så snart det blåser upp en smula är det ett ideligt passande på båtarna. Och när vi har haft en frisk sydost får vi ofta nog hämta våra båtar nere på Sandvikens badstrand och då har vi ett oändligt bestyr med kättingar och ankaren för att få dem flott igen. Vi skulle vara glada om det äntligen blev något av med att förverkliga de planer som finns klara sedan länge och som innebär att Sysne får en ordentlig kaj med vågbrytare — som det nu är får man bara allt större lust att packa ihop och ge sig härifrån.
Ungefär så låter det när man kommer till Sysne och börjar prata med några av yrkesmännen i fiskeläget. Det finns färdiga ritningar för en bra fiskehamn och Sysne ligger bra till för att få det behövliga anslaget som skulle röra sig om cirka 240,000 kr. Sedan fiskehamnen i Ronehamn blir klar och där, återstår. endast några kompletteringsarbeten — skulle turen komma till Fårö och sedan fill Sysne. Men hur länge det kan dröja i nuvarande stund är synnerligen oklart med nuvarande hårda åtstramning på byggmarknaden och hur det är så blir det både tråkigt och tröttsamt för Sysnekarlarna att bara vänta och alltjämt dras med de svårigheter som bristen på hamn för med sig.
Vi träffade i en strandbod i Sysne fiskarna Edmund Cedersten, Herman Hellgren och Valdemar Jakobsson, som alla är yrkesfiskare vid Sysne, och deras utlåtanden kan sammanfattas ungefär så här:
— Det är kanske inte alla som vet att Sysne legat tvåa i fångstmängd på Gotland efter Herrvik under flera år och det är inte så underligt, då vi just härutanför har utmärkta fiskeplatser, som hör till de allra bästa på ostkusten. Det märker vi på vårarna när laxflottan går ut — Herrviksfiskarna sätter kursen söderut och de som kommer från Ljugarn går norrut — vi har gott om torsk och det’finns utsikter att också få fram ett bra flundrefiske.
— Sysne skulle därför kunna bli en centralpunkt för fisket under olika årstider men det stupar som sagt på den obefintliga ”hamnen och större delen äv båtarna måste söka sig antingen till Herrvik eller till Ljugarn. Utvecklingen hämmas med andra ord och det är ju inte som det bör vara.
— För närvarande har Sysne ett 15-tal motorbåtar och lika många roddbåtar och mycket mer får man inte rum med. Hälften av de större båtarna måste ständigt ligga på svaj och red skap och fångster måste fraktas fram och tillbaka med roddbåtarna som liggeminne vid de små skrangliga träbryggorna man har till förfogande.

Ibland driver hela fiskeflottan på land.
— Så snart det blåser upp från SV-SO blir det kritiskt för oss och då måste vi ständigt ligga på pass för att klara våra båtar. När han blir för frisk. hjälper det i alla fall inte hur vi bär oss åt för då hamnar båtarna oundvikligen: nere på sandstranden. Det har hänt flera gånger att alla båtar som legat ute åkt in. på sanden och då har vi fått sätta till en dag extra för att hjälpa varandra loss. Vid det tillfälle för litet sedan, då Gotlandsbåten måste anlöpa Storungs, fick vi hämta. en av motorbåtarna och fyra roddbåtar, som blivit ilandslagna. För några år sedan sjönk tre motorbåtar under en storm och strömminggarnen ombord flöt ut i viken. Vi får lägga ganska stora omkostnader bara på ankargrejorna.
— Förutsättningarna för ett hamnbygge är de allra bästa, då vi har 5-6 meters vatten 50 m. från stranden. Just utanför de nuvarande små bryggorna finns lämningarna efter en gammal kaj från kalkindustriens dagar och den skulle kunna ta gadden av sjön om man lade på sten eller gjutna block. Det tråkiga..med den gamla kalkkajen är att det ute i viken finns en 40—50 gamla gråstenshögar, som utgör ballasten från skutorna. När det vill sig illa fastnar man på en sådan gråstenskulle och. har då alla chanser att knäcka propellerbladen. En liten muddring skulle göra att vi blev av. också med det bekymret.
— När statens fiskehamnsutredning var här låg sjön blank som en spegel naturligtvis — och den som inte har sett det kan ej förstå våra besvärligheter o. de bekymmer vi har för att kunna bedriva vårt fiske. Vi vill ju inte gärna ge oss härifrån om vi kan slippa, men vi kan inte ta vilka risker som helst, då det står så stora värden på spel.
Just nu ligger det båtar för 80,000 kr. till ankars och det är bara själva båtvärdet — med redskap i båtarna som t. ex. under laxsäsongen kan värdet gå upp till det dubbla. Vi funderar skarpt på att göra en uppvaktning i Stockholm för att på något sätt göra oss påminna och vidare måste vi också säga Kraftverket ett sanningens ord, då de har lovat oss lyse till hösten men ännu inte har synts av på de här breddgraderna.

Gryngekarlarna byggde på egen hand.
Grynge-fiskarna hade tidigare ungefär samma förhållanden som Sysneborna men för några år sedan slog de sina kloka huvuden ihop om ett hamnbygge och nu i sommar har de fullbordat en liten men naggande god hamn, som helt och hållet är deras egna händersg verk. Den tidigare utbyggnaden blev nu fullbordad och man har därmed nått ut till 5 meters djup, varjämte vågbrytaren försetts med parapet. Gjutna block och lassvis med gråsten har lagts utanför. Vad som nu behövs är ett mudderverk som kan skaffa bort den lösa sanden inne i hamnen så att den kan utnyttjas: i hela sin längd. Gryngefiskarna är att gratulera till sin nya hamn söm passar bra till det lilla antalet båtar där och som visar att man kan komma en bra bit. med små medel.
H—z.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 27 september 1947
N:r 221

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *