P. S. Wallin blev mästerskytt, sista finalskottet avgjorde.

Rekrytmästerskapet blev en succé, två sköt 300 poäng.
— Byig blåst drog ner tävlingsresultaten.

Att den unge I 18-löjtnanten Per-Sune Wallin skulle bli årets gotländske skyttemästare var väl ungefär vad man väntade 1 skyttekretsar efter den strålande uppvisning, som han gav på kretsmästerskapet för fjorton dagar sedan. Han vann också nu i lördags på den 54:e förbundstävlingen sin hittills största seger med en poäng före fjolårsmästaren Emilsson, som hjälpte till att göra finalen synnerligen spännande intill sista skottet. Dessa båda namn hade man räknat med i täten, men sedan blev det idel överraskningar, både i finalen och för övrigt under dagens tävlingar.
Rekrytmästerskapet blev också en populär historia, som lockade 75 gotländska skytteungdomar till stan och där man inte fick släppa någon poäng, om man ville ha någon tätplacering. Förste mästerskytten blev 15-åringen Bertil Pettersson från Sorby i Väte, som sköt 300 poäng på de tre serierna med 21 centrumskott. Men 16-åringen Lindholm från Klinte var inte mycket sämre och hade också full poäng med 19 10-ettor. Segrarens finalserie var förnämligt samlad — alla tio skotten kunde lätt täckas med en tändsticksask — och det blev alltså en värdig innehavare till den vackra vandringspokal i äkta silver, som landshövdingen donerat till rekryterna. 421 skyttar deltog i tävlingarna, men senare tillkommer ytterligare en större grupp I-klas,sare från Visborgs.

En av de negativa överraskningarna var de genomgående låga resultaten, som främst berodde på det blåsiga och byiga vädret samt i någon mån också på den varierande belysningen, som kunde orsaka att serierna låg väl samlade vid sidan om och gjorde det hela rätt chansartat. Som tidigare omtalats ledde Emilsson och Wallin länge med 74 i huvudskjutningen men på slutet kom inte mindre än tre 75:or och bäst ev dessa var landsfiskal Bonde med Hoas, Visborgs, och Lindstedt, Klinte, närmast.
När uttagningen till mästerskapet skulle ske fick man gå ända ned till 67 poäng för att få med 24 man och för förse gången på åtskilliga år hände det att pålitlige Tallqvist inte var med sällskapet sedan han fullkomligt skjutit bort sig. Överhuvudtaget blev det militära inslaget i mästerskapet klent i år med undantag för det klart skinande ljuset ”P. S.”. Desto starkare insats gjorde södra kretsen som annars brukar föra en undanskymd tillvaro när finalen går. Nu hade man sju man bland de tolv soii sköt i andra omgången och Linde hade två man i finalen liksom också Ekeby i mellersta kretsen. Wallin och Erik Lundgren fick försvara stadsbornas intressen och Emilsson blev ensam representant för norra Gotland, sedan huvudkjutningens segrare B. Bonde åkt ut i första omgången samt Erik Hammarström och Emil Brogren, Fårö, i andra.
Det blev genom den ryckiga blåsten tämligen svaga siffror från första dubbelserien och Wallin blev bäst med sina 42+44. Sedan följde sudergutarna Albin Larsson, Birger Olofsson och Villy Pers- son med 85, 85 resp. 84 och Erik Lundgren, Visby, sköt också 84. 50-åringen Glifberg överraskade med 83 och hade i den siffran omgångens bästa serie med 46 poäng. Emilsson fick nöja sig med två 41-serier och sjundeplacering efter första varvet.
Efter andra omgången blev det åtskilliga omplaceringar. Wallin höll dock sin tätplats med en 45-poängare och summa 131 poäng men både Glifberg och Emilsson ryckte upp med 47 resp. 48 och låg båda en poäng efter Wallin. Ännu ett pinnhål under låg K. J. Nilsson, som med 48 i andra omgången ryckt upp från 8:e till 4:e plats. Albin Larsson sjönk ned till 5:e plats med 125, Erik Lundgren gick in som sexa med 122, Bertil Nilsson, som förut legat på 9:e plats, gick upp till 7:e med 121 och Birger Olofsson blev sista man till finalen med 120 sedan han fördärvat sin goda tredjeplats med en 35-serie i andra omgången.

Årets gotlandsmästare,
P. S. Wallin, Visborgs.

Fohlström, Visborgs, kom närmast med 119, Villy Persson, som började så bra kom av sig och noterade 118 och veteranen Hammarström hade 117 poäng.

Goda arrangemang för publiken.
Finalomgången blev som väntat en spännande uppgörelse mellan Wallin och Emilsson och genom förbättrade arrangemang i år kunde publiken noggrant följa den hårda striden skott för skott. Det önskemål som vi tidigare framfört om snabbmarkering från vänster till höger i stället för samtidigt markering tilllämpades nu med gott resultat, då alla kunde hinna uppfatta resultaten i hela tavelraden. Dessutom hade man en anslagstavla, där poängen samtidigt antecknades och bland nyheterna för året kan också nämnas högtalaranläggningen på B-banan.
Som sagt, spännande blev det, ty de båda huvudfigurerna sköt bort en poäng då och då ungefär samtidigt och ingen visste hur det hela skulle sluta. Wallin var ordentligt inne i pricken och började vackert med fyra femettor i liggande men slarvade med det femte som blev en fyra. Också Emilsson släppte en poäng i andra skottet så skillnaden stod sig. Glifberg kom redan här bort från tätstriden sedan. hans andra skott ramlat ut i 3:en. Knästående inleddes med att de fem skyttarna i täten samtliga sköt en 4:a över, sedan återgick Wallin och Emilsson till 5:an och någon ändring blev det inte förrän i sista knäståendeskottet, då ställningen mellan de två jämnade ut sig — Emilsson häll sig kvar i 5:an men Wallin fick en 4:a.
Nu återstod ståendeskotten, som båda skyttarna haft mycket svårt att få fason på tidigare under dagen. Vinden krattade i rätt besvärligt också nu, men man lyckades dock bra ändå, båda sköt 4:or och sparade därmed på avgörandet till sista skottet. Då kom det också, ty efter att både länge och väl ha omfamnat knallpåkarna visade det sig att Wallin klämt in en 5:a medan Emilsson fick stanna kvar i 4:an. Därmed hade Wallin ryckt till sig det behövliga försprånget och han hissades ivrigt av glada skyttekamrater, som alla tyckte att han gjort en mycket stark prestation genom att klara detta nervprov i blåsvädret. En herre som också fick applåder var Birger Olofsson från Linde, som började med att skjuta bort tre poäng i liggande och tre i knästående men som avslutade serien med två perfekta centrumskott i stående. Albin Larsson höll stilen och avslutade med 2 plus 5 i stående, varmed han kom upp på fjärde plats med K. J. Nilsson närmast före. Glifberg dalade ned till femte sedan han avslutat serien med två 2:or och både Lundgren och Bertil Nilsson fördärvade totalt sina serier med ståendeskotten.

Både far och son guldmedaljörer.
Den 27-årige ”P. S.” har marscherat raskt mot guldmedaljen men så hör han också till våra mest ambitiösa och mest kunniga skytte, om har skicklighet och handlag i blodet, vilken tävlingsform han än ger sig på. Det är i dagarna 36 år sedan hans fader, löjtnant Otto Wallin, tog hem mästerskapsmedaljen i guld så man kan gott tala om ärftlig belastning. I fjol, när Emilsson satte sitt mästerskapsrekord med 192, hade Wallin 188 med 47 i medeltal på serierna. Nu blev det betydligt blygsammare siffror och lördagens 177 hade knappt räckt till en fjärdeplats i fjol. Men P. S. liksom många andra är beroende av vindstilla för att göra resultat, det visade han bl. a. i Endre på kretsmästerskapet då han i stiltje och stekande hetta sköt 191 p.
— Jag räknade med att inte ha någon chans mot Emilsson, då han kom upp så nära och därför kom jag aldrig att tänka på någon nervositet, sade Wallin efteråt. Jag var rädd att ståendeskotten skulle gå alldeles galet, för i dubbelserien fick jag bara ihop 9 poäng av 20 möjliga i stående, men i finalen lyckades det bättre än vad jag kunde tro.

Rekrytmästerskapet blev en bra tävlingsform.
Omedelbart efter det stora mästerskapet avgjordes rekryternas mästerskap nere på 100-metersvallen och där fanns förstås –
en stor skara åskådare, mest bestående av instruktörer som hade sina lärjungar i elden. Av de 75 rekryterna gick de 24 bästa till mästerskapet, i vars förste omgång hälften slogs ut så ett 12 kvarstod till finalen. Det var spännande stunder för ”sorkarna”, och de som skötte sig bra blev väl belönade. Förutom dagens priser blev de tre främsta, alltså Pettersson, Lindholm och Hägg, inbjudna till en lägerkurs på fastlandet nästa år med fria resor och Stockholmsbesök och det var minsann inget dåligt pris.
15-årige mästerskytten Bertil Pettersson påstod att han lossat sina första skott redan för sex år sedan och som 10-åring började han vara med litet mera. Med fadern som instruktör har han sedan utvecklats till en skytt med säker hand och säkert öga och han liksom hans närmaste konkurrenter kommer säkert att låta tala om sig i fortsättningen. Att det speciella rekrytmästerskapet, vilket haft överstelöjtnant Söderberg som främste tillskyndare, var en utomordentligt lyckad form för propaganda bland det tillväxande skyttesläktet gav lördagens tävling prov på och denna av Gotlandsförbundet lanserade nyhet kommer säkerligen att få efterföljare.

Visbyskyttarna tog Landstingarn.
Vandringspokalerna bytte ägare litet till mans och de resultat som nämndes i lördags blev nästan samtliga överträffade senare på dagen. Enda gille som bevarade sin pokal från i fjol blev Endre, som behöll Metallverkens pris. Visbyskyttarna rodde hem Landstingspokalen med 175 poäng, som Klinte också tog den för förra året, och KA 3 tog Svensk Hembygds pris med goda resultatet 215,5 poäng. Fjärdeklassaren Eneljung på KA 3, som kom med dagens enda brakresultat, nämligen 96 poäng i ställningsserien, plockade lätt och ledigt hem dr Erikssons kanna för året.
Endast 20 skyttar uppfyllde fordringarna för riksmedalj. Elva silvermedaljer gick ut, däribland till den pigge 66-åringen Albert Pettersson från Fårö, som blir bättre och bättre för varje år. Två diplom och sju intyg för guldmedaljen erövrades men ingen tog själva medaljen denna gång, möjligen att C. E. Nilsson gjort det nere i Varberg, då han har chansen i år.
Mästerskytten Wallin fick förutom den gyllene medaljen också mästerskyttarnas vandringspokal samt ett Normapris, Emils son, Glifberg och K. J. Nilsson fick silverminiatyrmedaljer, medan Albin Larsson, Olofsson, Lundgren och Bertil Nilsson, som debuterade i mästejskapet, fick stora silvermedaljerna. Till klass-segrarna i huvudskjutningen utdeades hederspriser ur bl. a. landshövding Roos prisfond. Överstelöjtnant Söderberg avslutade med ett leve för pristagarna och hr Glifberg tackade för dagens utmärkta arrangemang, som var en frukt av I 18-chefens levande intresse för skyttet och av vältrimmade funktionärers ledarskap och medverkan för övrigt.

Gotlands representation på SM.
Skytteförbundets styrelse samlades efter tävlingarna för att ta ut lag till SM i Kristianstad den 20-21. september. De fem främsta i mästerskapet gick in i skolskjutningslaget och därtill valdes G. Tallqvist, Visborgs, som sjätte man. I laget för fältskjutningen ingick de tre främsta från mästerskapet i Barlingbo, nämligen E. Hedergren, Havdhem, Anton Karlström, Fårö östra, och H. Hallgren, Klinte, varjämte valdes Birger Larsson, Fårö östra, P. S. Wallin, Visborgs, och Fr. Nilsson, Endre.

Huvudskjutningen.
Klass 5 (63 deltagare): 1) B. Bonde Slite, 75, 2) S. Hoas, Visborgs, 75, 3) G. Lindstedt, Klinter 75, 4) J. H. Emilsson, KA 3, 74, 5) P. S. Wallin, Visborgs, 74, 6) E. Lundgren, Visby, 73, 7) K. J. Nilsson, Linde, 72.
Veteraner (20 deltagare): 1) H. Olsson, Visby, 76, 2) Alb. Pettersson, Fårö, 70, 3) F. Eriksson, Visby, 67, 4) J. Angelöf, Ekeby, 64, 5) G. Broström, Fårö, 63, 6) E. Korsman, Hemse, 63.
Klass 4 (92 deltagare): 1) B. Nyberg, Visby, 74, 2) 11. Svensson, KA 3, 73, 3) K. E. Pettersson, Hogrän, 73, 4) tl. tterig; KA 3, 73, 4) E. Olsson, Hemse, 72, 6) F. H. Olofsson, Eksta, 71, 7) E. Pettersson, Visborgs, 71, 8) R. Nilsson, Hangvar, 71.
Krass 3 (78 deltagare): 1) E. Söderberg, Väte, 72, 2) S. Larsson, KA 3, 72, 3) L. Rohnström, Visby, 71, 4) H. Boman, Gothem, 71, 5) A. Auvoja, Visborgs, 71.
Klass 2 (62 deltagare): 1) T. Andersson, Visby, 75, 2) T. Nilsson, Näs, 74, 3) B. H. Jakobsson, Tingstäde, 73, 4) furir Carlsson, A 7 o. Lv 3 G, 73.
Klass 1 (31 deltagare): 1) Ö. Pettersson, Endre, 77, 2) R. Brunsberg, Fårö, 76, 3) H. Gardell, Lokrume, 76, 4) Nils Olofsson, Torsburg, 75, 5) H. Thomsson, Rone, 75.
Rekrytklasseta (75 deltagare): 1) K.
Lindholm, Klinte, 100 med 7 tioettor, 2) Olov Hägg, Klinte, 100 med 6, 3) Bertil Pettersson, Väte, 100 med 5, 4) B. Höglund, Visby, 100 med 4.

Tävling A,
300 m. tioringad i ställningar.

Klass 5: 1) B. Olofsson, Linde, 87, 2) J. II. Emilsson, KA 3, 86, 3) B. Bonde, Slite, 86, 4) B. Lindell, Visborgs, 85.
Klass 4: 1) 1. Eneljung, KA 3, 96, 2) H. Bergström, Ekeby, 90, 3) G. Högberg, Tingstäde, 88, 4) H. Svensson, KA 3, 87, 5) A. Berglund, KA 3, 85.
Klass 3: 1) Alvar Ringbom, Fleringe, 92, 2) A. Jakobsson, Hoburgs, 90, 3) Oh. Pettersson, Hogrän, 87.
Vet.: 1) F. Eriksson, Visby, 80, 2) T. Gerentz, Visby, 72.

Tävling B,
300 in. liggande.

Klass 5: 1) R. Nilsson, Endre, 97, 2) A. Ronander, Hablingbo; 96, 3) B. Lindell, Visborgs, 96, 4) B. Larsson, Fårö östra, 95.
Klass 4: 1) H. Bergström, Ekeby, 96, 2) H. Wahlén, Lärbro, 96, 3) H. Svensson, KA 3, 96, 4) E. Holmar, Visby, 96, 5) Fr. Nilsson, Endre, 95.
Veteran: 1) Th. Gerentz, Visby, 91, 2) A. Pettersson, Fårö, 88, 3) G. Broström, Fårö, 87.
Klass 3: 1) N. Karlsson, Lärbro, 92, 2) Å. Norrby, Tingstäde, 92, 3) M. Pettersson KA 3, 91, 4) H. Johansson, A 7, Lv 3, 91, 5) S. Larsson, KA 3, 91, 6) A. Jakobsson, Dede, 91.
Klass 2: 1) T. Andersson, Visby, 88, 2) M. Hermansson, Visby, 87, 3) B. FL Jakobsson, Tingstäde, 84, 4) Kr. Boberg, Eksta, 83.
Klass 1: 1) R. Brunsberg, Fårö, 71, 2) Olle Bäckman, Klinte, 69.

Tävling C,
tredjedelsfigur på 300 m,

Klass 5: 1) G. Tallqvist, Visborgs 6/22, 2) H. Johansson, Visby, 6/21, 3) K. M. Hansson, Havdhem, 6/17, 4) IL Hallgren, Klinte, 6/16, 5) E. Lundgren, Visby, 6/15.
Klass 4: 1) P. Pettersson, Hogrän, 6/20, 2) J. Larsson, Hemse, 6/17, 3) K. A. Tofftén, Fårö, 6/14.
Veteran: 1) F. Eriksson, Visby, 6/20. Klass 3: 1) B. Olofsson, Rute, 6/19. Klass 2: 1) A. Vahlgren, Havdhem 6/21, 2) B. Eklund, Fleringe, 6/18, 3) B. Pettersson, Fårösund, 5/17.

Vandringspriserna.
Landstingets vandringspokal: Visby skg 175 (E, Hermansson 42, H. Rohnström 47, V. Stengård 42, E. Lundgren 44), 2) KA 3 172, 3) Hemse 172, 4) Klinte 171.
Svenska Metallverkens vandringspris: Endre skf 372 (R. Nilsson 97, Fr. Nilsson 95, G. Pettersson 90 och B. Johansson 90), 2) KA 3 361, 3) Fårö 360.
Svensk Hembygds vandringspokal: 1) KA 3 215,5 p. (N. Nordström 70, I. Eneljung 73, Emilsson 74, S. Larsson 72, H. Svensson 73, L. Davidsson 69).
Nya A. B. Visby Bryggeris vpr: 1) Ekeby, medelpoäng 80 (K. Å. Smedberg 75, H. Bergström 90, E. Glifberg 82, K. J. Ekedahl 73), 2) Endre 78.
Dr Erikssons kanna: 1) I. Eneljung, KA 3, 231 poäng (45 i tavelserien, 96 i tävling A, 90 i tävling B), 2) H, Emilsson, KA 3, 224.
Landshövding Nylanders vandringspris i rekrytmästerskapet: Bertil Pettersson, Väte, 300 p.

Mästerskapet.
1) P. B. Wallin 42-44, 45, 46=-177
2) J. B. Emilsson 41-41, 48, 46=176
3) K. J. Nilsson 38 13, 48, 38=167
4) Alb, Larsson 42 13, 40, 42=167
5) E. Glifberg 46-37, 47, 36=166
6) B. Olofsson 42-43, 35, 44=164
7) E. Lundgren 41-43, 38, 36=158
8) B. Nilsson 38-42, 41, 35=156

Rekrytmästerskapet.
1) Bertil Pettersson, Väte, 300 med 21 tioettor, 2) K. Lindholm, Klinte, 300 med 19 tioettor, 3) O. Hägg, Klinte, 298, 4) B. Gardelin, Dede, 298, 5) B. Häglund, Visby, 295, 6) I. Lindell, Dede 295, 7) H. Andersson, Etelhem, 292, 8) N. Johansson, Torsburg, 291, 9) O. Lindgren, Linde, 291, 10) N. Olsson, Rtite, 290, 11) A. Larsson, Lau, 290, 12) L. Klintbom, Hablingbo, 288.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 1 September 1947
N:r 198

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *