Fylleri, slagsmål och billån under orolig veckohelg.

T. o. m. kvinnor antastade och misshandlade.
Sjusärdeles oroligt och bråkigt har det varit i staden under lördagen och söndagen, där ena störande momentet inträffade efter det andra. Polisen har vid sidan av den redan påfrestande rutinmässiga patrulleringen måst vara på språng så gott som dygnet om och en diger rapport berättar om fyllerister, slagskämpar, bilnidingar och kvinnofridstörare. Speciellt dålig hållning tycks det ha varit bland stadens egna militärer från I 18 och A 7, medan t. ex. gästande flottister och flygare skött sig något bättre.
Det började med bilstölder. Ena rapporten efter den andra duggade in på polisstationen.

En kronan tillhörig personbil alltjämt försvunnen.
Först fick man meddelande om att några klåfingriga personer försökt bemäktiga sig en bil vid S:t Hansgatan. Av någon anledning kom biltjuvarna emellertid inte längre än till Trappgränd, där färden slutade mot en vägg. Strax efteråt anträffades en annan bil vid Silverhättan. Den stod tvärs över körbanan med kylaren mot ringmuren och när ägaren kom till platsen konstaterade han, att tjuvarna lagt embargo på en skruvmejsel, en karta och en lufttrycksmätare i bilen. Strax efter kl. 24 natten till söndagen blev vidare en bil utsatt för åverkan vid Specksrum, där den stod parkerad. Man hade försökt komma in i vagnen och därvid vridit sönder handtaget på vänster dörr.

En kronan tillhörig personbil av märket Volvo blev dessutom någon gång under lördagseftermiddagen stulen från Kronans verkstad i hörnet av Söderväg och Kvarnvägen. Polisen är nu tacksam om någon som sett bilen vill sätta sig i förbindelse med polisstationen. Bilens n:r är 34011 på militär nummerplåt utan länsbokstav.

Ett slagsmål ingick vidare i polisrapportens oroliga krönika. Det var några slagskämpar, som dammade ihop på Strandgatan vid ½ 1-tiden natten till söndagen. Bl. a. krossade man en fönsterruta i huset Strandgatan 48. Polisen anhöll strax efter händelsen två personer men måste släppa dem i brist på bevis.

Konditorigäst blev ovettig och måste anhållas.
F. ö. kokade det litet överallt. I synnerhet uppträdde militärer fr. I 18 och A 7 störande vid festplatsen på Strandgärdet, berättar polisen. Somliga var halvfulla och otrevliga, var föga imponerade av polisens tillsägelser om att sköta sig och hade i allmänhet en hållning som knappast anstår militärer. Något bättre uppträdde de gästande flottisterna och flygarna. Åtminstone åtlydde de polisens tillsägelser och ställde inte till något större förtret. Tre fyllerister, en militär och två civila var ordningsmakten tvungen att anhålla.
En person, som vägrade att åtlyda polismans tillsägelse anhölls på ett konditori. Han hade begärt servering, men brödet var slut och konditoriet hade för avsikt att stänga igen för kvällen. Det behagade emellertid inte personen i fråga, som blev så ovettig att polis måste tillkallas. Han vägrade även då att avlägsna sig, varför han måste anhållas.

Ljus man jagade kvinna genom flera kvarter.
Kl. 1,45 natten till söndagen kom en kvinna i sällskap med en man, som tagit hand om henne, in på polisstationen och berättade, att hon blivit antastad av en person, som förföljt henne. Först hade han följt efter henne på Strandgatan och in i Dubbens gränd, där damen bodde. Hon tordes därför inte gå in utan sökte komma ifrån mannen genom att fortsätta upp till Mellangatan. Han hängde dock fortfarande efter och när damen sedan vek av i Danzigergränd gav han henne en spark och ett slag på vänstra kinden. Därefter sprang han sin väg Mellangatan söderut.
Enligt damens uppgift var mannen av medellängd, hade hög panna och ljust hår. Han var iklädd ljus regnrock och talade icke gotländsk dialekt. Mannen efterspanades i staden men kunde inte anträffas.

Fyllerist slumrade in i Lilla Torggränd.
Ungefär samtidigt med att denna kvinna misshandlades antastades ett par andra kvinnor på Follingboväg. Det var två män, som gått efter dem från Stadshotellet och när deras sällskap inte uppskattades tillräckligt av damerna, slog en av männen till en av damerna.
Söndagen var avgjort bättre ur ordningssynpunkt. Bland de personer polisen måste ta hand om var en fyllerist som anträffades redlös vid Kajserport. Senare hittade man en person, som sträckt ut sig och somnat i Lilla Torggränd. Det var en orienteringslöpare, som troligen festat om ett tag och sedan slumrat in.

Flicka cyklade ned 1 ½ m. djup grav.
En olyckskrönika hör också till veckohelgens händelser.

Natten till söndagen råkade en flicka vid namn Gun Andersson utanför sitt hem på vägen mot Skarphäll köra ned i en grav som grävts för en avloppsledning. Hon skadade sig så svårt att hon i ambulans måste föras till lasarettet för vård. Flickan var på hemväg och kom cyklande utefter vägen, som vid platsen saknar belysning. Det fanns enligt uppgift inte ens någon skyddsanordning vid graven eller diket, som går från en tomt ut till vägen och är c:a 1 ½ m. djupt. Västerhejde, där en person vid namn Sven Höglund vid Vible körde omkull med motorcykel och måste föras till lasarettet i ambulans.

Nidingar i farten i Roma.
Natten till lördagen rumsterade några personer om i Roma på ett sätt, som väckte stor förargelse i samhället. Man flyttade om skyltar, placerade mjölkflaskor på taken, bar bort trädgårdsmöbler etc. Polisen har ännu inte fått någon klarhet i vilka som varit framme men man tror att det varit de utländska studenterna i arbetslägret, som firat avfärden från samhället på detta sätt. Studenterna reste nämligen kvällen efter detta inträffat. Man har bl. a. haft ett par fransmän i förhör men de nekar envist.
I så gott som varje kvarter i samhället har nidingarna varit framme. Bl. a. har man släpat bort ett par prydnadskanoner hos nämndeman Petter Elof Hansson och placerat dem mot Gullans cafe några hundra meter längre bort. Hos bagare Ohlsson skruvade man bort affärsskylten och placerade en wc-borste på dess plats. Ett par av Konsums 50 liters mjölkspannar släpades upp på ett tak och vid Helny Englunds kiosk slängde man upp trädgårdsmöblerna på taket. Vidare hade man ryckt upp en del och vridit om andra vägvisare m. m.
Med anledning av att studenterna kommit till Roma genom länsarbetsnämndens försorg har nämnden nu skött om att sakerna kommit på sin rätta plats igen.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 1 September 1947
N:r 198

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *