Flickskolans elevantal ökar starkt.

Detta bör ändra myndigheternas inställning.
I anledning av skolöverstyrelsens anslagsäskanden för nästa budgetår och dess uttalande om elevantalet vid bl. a. Visby högre flickskola har skolans styrelse bett oss meddela följande:
Det har som bekant varit svåra tider för flickskolorna i allmänhet och de privata flickskolorna i synnerhet. Styrelsens ordförande uppvaktade för några år sedan vederbörande undervisningsråd i skolöverstyrelsen och begärde direktiv, huruvida styrelsen borde träffa åtgärder för verksamhetens avveckling med hänsyn till det sjunkande elevantalet. Styrelsen fick det rådet att med all makt hålla verksamheten uppe tills bättre tider stundade. Den skolform som flickskolan
representerar, vore mycket betydelsefull. År 1945 nådde elevantalet bottenrekord eller 60 st. Sedan inträffade en omsvängning. Följande år var elevantalet 80 och innevarande hösttermin uppgår det till 101. Med stigande intresse hos föräldrar och barn för denna skolform, som icke lägger samma press på flickorna som de allmänna läroverken, och med hänsyn även till ökningen av antalet barn i flickskolans åldersstadier hoppas styrelsen, att ökningen skall fortgå i samma takt, så att elevantalet hösten 1948 skall vara det dubbla mot hösten 1945.
Vid den tidpunkt då skolöverstyrelsen uppgjorde sitt statförslag, har denna icke haft tillgång till de sista glädjande siffrorna för elevantalet, som nu betydligt överstiger minimifordringarna. I den nu sittande skolkommissionens nyss utkomna betänkande ges särskilt uttryck för flickskolornas betydelse. Utvecklingen synes sålunda peka på att den värsta stormen är utriden och att ljusare tider för flickskolorna stunda.
Det kan i detta samband nämnas, att styrelsen vid sammanträde i opsdags beslutat hos skolöverstyrelsen ????? uppdelning av handarbetsundervisningen i kl. II i två avdelningar på grund av det ökade barnantalet.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 12 September 1947
N:r 208

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *