Efterskörd till trafikdagen.

Prisutdelning och samkväm.
Trafikdagens anordningar på lördagen kunde som förut meddelats genomföras på ett lyckligt sätt, vilket i lände M. H. F :s avdelning härstädes till heder.
Efter uppvisningens slut samlades en del MHF-are och inbjudna till ett enkelt samkväm med kaffe på Gamla Borgmästargården. Här förekomfi också musik av en kvartett, ett anförande om MHF:s arbete av förbundssekreterare Runblom — man, fick bl. a. veta, att förbundet nu går i mot 15,000 medlemmar — och prisutdelning för den tillförlitlighets- och orienteringstävling, som MHF hade på försommaren. Många vackra priser delades ut, och åtskilliga av pristagarna fick själva välja sina tro-feer i prissamlingen. Att pristagarna hyllades med hjärtliga applåder säger sig självt.
MHF :s vandringspris tilldelades Evald Olsson, Alva, tävlingens segerherre med 21 prickar. Inalles delades ut 18 hederspris, skänkta av firmor och föreningar.
Senare på kvällen vidtog middag i samma lokal. Ett 50-tal medlemmar deltog och hälsades välkomna av hr A. J. Pettersson, som också framförde ett varmt tack till alla som på olika sätt bidragit till dagens evenemang. Även tävlingsledningen och de duktiga medlemsvärvarna avtackades vederbörligen, och det meddelades under kvällens lopp, att omkring 35 medlemmar anskaffats under sommaren. De duktigaste medlemsvärvarna var hrr A. J. Pettersson, Sam Kollberg, Eric Gomgir o. Gust. Carlsson, och av dem fick nu hr Gomgir mottaga MHF:s trafiklilja i guld för sin vackra insats. Bland kvällens talare märktes hr Aug. Jacobsson, Havdhem, som framförde medlemmarnas tack till styrelsen för energiskt arbete, och hr Runblom, som tackade för dagens lyckade arrangemang och för trevlig samvaro. För övrigt förekom musik och allsång under den bästa stämning.

Trafikpropaganda även på landsbygden.
I samband med trafikdagen hade landsfogden i länet anmodat landsfiskalerna att ordna med trafikupplysning även ute på landsbygden. Sålunda hade bl. a. polismännen inom Hemse landsfiskalsområde sammankallats till Hemse på lördagen, varvid under landsfiskalens och polismannens ledning trafikpropaganda var anordnad för skolbarnen och allmänheten. För skolbarnens dej hade folkskollärare Kupper och kolleger till honom välvilligt ställt sig till förfogande och skolbarnen fingo under förmiddagens lopp genomgå en del trafikprov efter vilka det hölls kritik. Det kan i sammanhanget meddelas, att samtliga skolbarn hade sina cyklar i full trim med bl. a. både ringklocka och ”kattöga”. Senare på dagen blev det allmänhetens tur att få sig en duvning i trafikens mysterier.
Redan i fredags hölls liknande trafikpropaganda med skolbarnen i Havdhem i samband med en utflykt. Ledare voro polismännen Lennart Hoas, Havdhem, och Egon Obrelius i Burgsvik. Landsfiskal Nordbeck i Hemse har förklarat, att han ämnar fortsätta med trafikpropagandan inom övriga skoldistrikt i sitt landsfiskalsdistrikt.

Trafikdagen i Klintehamn
som i lördags var anordnad i samhället missgynnades delvis av vädrets makter men kunde ändå genomföras programenligt. Till en början höll läraren Einar Smith en trafiklektion med skolbarnen, och eleverna i klass 6 körde sedan en bana i samhället förbi eri del besvärliga passager och med en hel del listigt utplacerade fallgropar, som en del gladeligt ramlade i medan andra hade bättre tur. De övriga eleverna körde samma slinga gruppvis och instruerades av de utplacerade poliserna, hur de skulle uppträda under olika situationer, en praktisk övning, som säkerligen hade god nytta med sig. På biograflokalen visades därefter ett par instruktiva trafikfilmer och landsfiskal Justus Jakobsson redogjorde i ett anförande för de viktigaste punkterna i vägtrafikstadgan, illustrerat med belysande exempel från trafiklivet. Fyra ungdomar, Anne-Marie Eriksson, Vivi-Anne Johansson, Vilgott Lund och Sven Jakobsson, som med 4 prickar placerade sig främst i trafiktävlingen, fick hämta var sin bok som belöning. Under återstoden av dagen var det åtskilliga, som fick pröva på hur det kändes att bli fast för polisen, men det var en välvilligt inställd myndighet som ingrep med instruktion och påpekanden, allt med tanke på trafikanternas egen säkerhet i fortsättningen.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 23 September 1947
N:r 217

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *