Ronehamnsfiskare flydde till isflak när båten sjönk.

Ronehamnsfiskarna Hans Sevstrand och Bertil Gabrielsson räddades på onsdagen från en nog så riskabel tillflykt på ett isflak. De hade på grund av issvårigheter inte kunnat ta sig iland på onsdagsnatten, varför de ankrat och lagt sig att sova.
På morgonen vaknade de av att kojen var till hälften fylld med vatten. I all hast måste de lämna båten och lyckades ta sig upp på isflaket.
Alla sina tillhörigheter hade de lämnat kvar i båten och situationen var lyster, inte minst som det ännu var ångt kvar till gryningen. Då och då ände de eld på papperslappar, som le lyckligtvis hade i fickorna och vid 7-tiden på morgonen uppmärksammades rökstrimmorna från land. Motorfartyget ”Siri” från Slite skickades omedelbart ut tillsammans med en flateka, som bemannats av fiskarna Georg Klasson och Nils Nilsson. Men fartyget kunde inte forcera isen utan måste uppge försöket. Fiskarna Einar Gardell och Oskar Holgersson gick då ut i sira kutter och lyckades vid 11-tiden rädda de nödställda, som då var ganska medtagna.
Den sjunkna fiskekuttern var på 29 fot och har nyligen köpts i Blekinge. Man håller för troligt, att någon läcka uppstått på båten så att den sjunkit.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 19 December 1946
N:r 295

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *