Idrott och sport.

KA 3 förlorade hedersamt i Motala
AIK (med ’Benge’ i målet) gav VIF kalldusch.

Den här gången lyckades vi dåligt i vårt förhandstips till handbollen. Motala AIF slog nämligen i SM-turneringens första omgång KA 3 med 16-12 (9-7). Hemmalaget hade för stor favör av den något för korta planen — och så gick det som det gick.
I ex.-huset stod ’Benge’ Johansson i AIK-buren och gjorde flera närapå otroliga räddningar (bl. a. en straff från Curt Nilsson), och DM-segrarna VIF fick en ny påminnelse om att inga trä’n växer upp i himlen. Siffrorna blev 18-12. Och till sist vann Gute synnerligen överraskande över I 18, med hela 21-14 förresten.
Söndagens matcher i exercishuset på I 18 inleddes med Gute B—Visby B, där de gulsvarta triumferade med 1813, efter att de i halvtid haft ledningen med 8-3.

AIK—VIF 18-12.
Den med spanning så motsedda matchen mellan AIK och nykorade distriktsmästarne VIF motsvarade helt förväntningarna. Första halvlek blev hård och jämn och bägge lagen följdes åt mål för mål, men AIK alltid ett mål före. Halvtid 8-7 till AIK. Andra halvlek började med att Curt Nilsson kvitterade fair VIF, som nu troddes komma igång på allvar. Men det var i stället AIK som under publikens jubel hastigt och lustigt tog ledningen med inte mindre än 13-8. Lindenfalk och Curt reducerade till 13-10, och spelet blev hårdare och hetsigare. VIF tilldömdes två straffar, men för dagen omöjlige Benge Johansson knep både Attners och Curts. Man trodde faktiskt inte sina ögon. Upplivade härav satte AIK-arna i gång en väldig slutspurt som resulterade i att man vid speltidens utgång stod som segrare med inte mindre än 18-12.
Största andelen i segern hade ”Ben-ge” Johansson, som visade ett målvaktsspel som var det bästa på mycket länge. Han gav på så sätt stadga åt laget och tände den gnista som förmår varje man att göra sitt yttersta och lite till.
Målgörare för AIK: ”Bagarn” Olofsson 6, Aronsson 5, P. Sigalet 3, M. Ahlberg 2 och B. Jacobsson och H. Nygren 1 var.
I Visby spelade försvaret ovanligt virrigt och lämnade för stora blottor och när ej hellre Albertsson i målet var i slag, så brast det. Curt Nilsson, Attner och Stenbom markerades omsorgsfullt och hade svårt att slita sig fria från sin uppvaktning. Därtill spelade man alldeles för långsamt.
Målgörare för VIF: Curt Nilsson 5, Attner 3, W. Ekström 2, Stenbom och Lindenfalk 1 var.
” Santa” dömde och stävjade på föra dömligt sätt med såväl straffar som utvisningar alla tendenser till spelets urartningar.

Gute—I. 18 21-14.
Därefter möttes Gute och I 18 i en match som fick ungefär samma förlopp som den förra. Efter sin goda match mot KA 3 förra söndagen väntades infanteristerna besegra gutepojkarna, men dessa spelade för ovanlighetens skull handboll av gammalt känt märke och vann lätt. I början följdes lagen åt mål för mål ända tills Gute drog ifrån i halvlekens sista minuter och fick en halvtidsledning med 12-9.
I Gute var hb. Erik Andersson och i andra halvlek mv. Nicke Nilsson bäst. Hela laget gjorde mål och lyckosammast var Abom med 6.
I 18 spelade tekniskt väl, men alldeles för snällt och lamt. Almkvist, Jansson och Sporre gjore 2 mål var och märktes mest.
”Jimmen” Claesson dömde utmärkt och fullständigt felfritt den justa matchen, som han hade precis i sin hand.

Motala AIF—KA 3 16-12.
I S. M. möttes i går i tennishallen i Motala därvarande AIF och gotlandsmästarna KA 3. I den trånga hallen hade 543 personer packat in sig.
Gotlänningarna började bra och gjorde första målet och sedan följdes lagen åt fast alltid med KA 3 i underläge. Halvtid 9-7. Andra halvlek blev den första lik. KA 3 tilläts aldrig komma i närheten av kvittering utan denna slutade med 7-5, varför slutresultatet blev 16-12.
I Motala var v. y. i B-kedjan Höög utmärkt och gjorde dessutom 5 mål. AIF:s annars bäste, vy. Haglund, blev effektivt markerad av Sundahl och kom inte till sin rätt.
I KA 3 gjorde återigen Brian en utmärkt match i målet, medan Högkvist gladde med att åstadkomma hela 3 mål. Även Arhammar och kämpen Sundahl var fin-fina. KA 3 kom inte till sin rätt på den lilla planen och fick inte i gång sitt vanliga varierande spel. Utmärkt domare var P. G. Nilsson, Nyköping.