Idrott och sport.

Idel Gute-förluster i Stockholm.
Gutes stockholmsresa i veckoskiftet gick inte så lyckligt som man hoppats. Damerna gjorde en bra match mot Tellus men förlorade väl onödigt med 4-2. A-laget spelade mot Cliff om ett vandringspris och besegrades med 17-7. Mot Sture blev det nederlag med 19-9 inför fullsatt Eriksdalshall och väl ett par hundra gotlänningar.
På lördagskvällen inledde Gutes damer fastlandsutbytet mot Tellus ett av de tio bästa damlagen i Stockholm. Gute-flickorna började nervöst och hafsigt, och låg under i halvtid med 2-0. I andra halvlek spelade de upp sig betydligt och visade sitt hittills bästa spel och överglänste till och med Tellus. På några minuter kvitterade man till 2-2 och låg i för fullt för att ta ledningen då Tellus v. f., som bl. a. spelat i svenska damlandslaget, gjorde ett mycket tvivelaktigt mål, som klart bort underkännas. Kort därpå sköt hon in sitt lags fjärde mål och befäste därmed vinsten ytterligare.
Guteflickorna överraskade angenämt och i spelhänseende såg man ingen skillnad. Däremot brast det i målskjutningen. Tellus damer sköt visst icke hårdare men gjorde det utan tvekan och i rätt ögonblick. ”Bian” Jakobsson var finfin i målet liksom Abomarna, Britta och Inga.

Cliff tog första inteckningen i vpr.
Omedelbart därefter möttes Cliff och Gute i en match gällande ett av båda klubbarna uppsatt vandringspris. Cliff började starkt med att omedelbart ta ledningen med 4-0 innan Gute, ovana vid den stora breda planen, lyckades bli varma i kläderna. Halvtid 8-4. Andra halvlek blev den första lik, och Guteförsvaret blev stundtals helt överspelat. Slutresultat 17-7 till Cliff, som därmed tog sin första inteckning. I Gute var Hartman och Rothstein bäst, medan i det jämna Clifflaget vf ”Stickan” Törnblom och målvakten Lennart Ring var de mera framträdande.

Sture alltför överlägset.
På söndagen var det fullsatt hus i Eriksdalshallen och massor av gotlänningar hade infunnit sig för att beskåda sina landsmän. Gute spelade en efter-match till allsvenska mötet Göta—Västerås IK mot Sture. Bärjan blev lyckosam och Rothstein lade in första målet. Ställningen hölls jämn en längre stund, men Sture kom med en slutspurt, så att mani halvtid ledde med 9-5. I andra halvlek drog man ifrån ytterligare, och slutresultatet kom att lyda på 19-9.
Sture spelade bättre än Cliff och utnyttjade hela planen s bredd, så att Gute hade det svårt med sitt försvarsspel. ”Nicken” i Gutemålet hade inte sin bästa dag och släppte in en hel del onödiga skott. Erik Andersson, ”Smeden” och Hartman var de bästa gutarna för dagen.

Gute lärde sig dock åtskiligt
av sitt icke precis lyckosamma fastlandsframträdande, som man hoppas skall komma att falla i god jordmån. Själva spelade de som vanligt som hemma i ex.-huset med skott från långa håll och ett envist spelande i mitten. Hos alla stockholmslag både de man såg spela och även dem man spelade mot var det frapperande att se hur väl yttrarna placerade sig och planens möjligheter utnyttjades. Man spelade och passade precis så länge att en medspelare blev fri och då först sköt denne. Både Cliff och Sture fick på så sätt mål i varje anfall som gjordes till skillnad från Gute, som kanske gjorde det i vart femte. Allt detta skall nu tränas in.
Smock.

A 7:s fäktare semifinaltster vid lag-SM på värja.
SM i lagfäktning på värja ägde på söndagen rum i örlogsstationens gymnastiksal på Skeppsholmen.
Till semifinalerna kvalificerade sig SAF, Lv 3, Stockholmsflottan, I 6, Malmö fäktklubb, KA 1, FFF och A 7. A 2 blev överraskande utslaget.
Till finalen kvalificerade sig två skånelag och två stockholmslag nämligen Malmö och I 6 samt SAF och FFF.

Triangelturneringen i ishockey
avslutades på söndagsmiddagen i Stadion med matchen AIK—LTC, som spelades i dåligt väder. Resultatet blev en rättvis segerför LTC med 7-4 (2-2, 2-1, 3-1) och därmed har Hammarby vunnit turneringen med sina tre poäng. LTC kom därnäst med två och AIK sist med en poäng. Tjeckerna kom nu bättre till sin rätt än i fredags, men då bjöds det också på hårdare motstånd.

Handboll:
Fårösunch dag igår, nederlag för AIK.

Fårösunds GIK svarade för gårdagens sensation på handbolls-fronten genom att i en rivande seriedrabbning på hemmaplan besegra AIK med 16-15. I ex.-huset avfärdades I 18 av KA 3 med 19-15, men det satt hårt åt. Dagen var följaktligen samhället Fårösunds — även om AIK-damerna slog KA 3:s dito med uddamålet av 3.
Gutes besök i Stockholm resulterade i tre nederlag, ett för damerna och två för ”herrarna”. Och någon annan utgång var ju inte heller att vänta.

Resultat:
I ex.-huset:
I 18—KA 3 15-19 (9-8) VIF—Fårösund (juniorer) 14-7 (6 —4)
Gute—I 18 (juniorer) 8-12 (3-8) I sporthallen:
Fårösund—AIK 16-15 (7-8) AIK—KA 3 (damer) 2-1 (1-0) I Erikdalshallen:
Tellus—Gute (damer) 4-2 (2-0) HK Cliff—Gute 17-7 (8-4)
IK Sture—Gute 19-9 (9-5)

Hård huvudmatch i sporthallen — 6 straffkast.
I huvudmatchen ställde FGIK upp med ordinarie lag, medan i AIK den gode utespelaren Benge Johansson placerats i målburen, vilken uppgift han skötte med den äran. Hemmalaget tog redan i första minuten ledningen. Mårtensson var i utmärkt form och avfyrade många hårda, välriktade kanonskott. Efter 20 min. var ställningen 5-5, de båda lagen gjorde sedan varannat mål till 7-7. I sista minuten tilldömdes gästerna straffkast och halvtidsresultatet blev därmed 7-8.
Andra halvleken blev mera hård och rafflande. En hel del fula saker gjordes på båda håll och rättskiparen fann sig föranlåten att under halvlekens gång tilldöma vardera laget 3 straffkast. Trots detta var matchen en av de bästa som FGIK spelat under säsongen.
AIK behöll ledningen ända tills ett par tre minuter återstod då hemmalaget kunde utjämna och ta ledningen: 16-15. Målgörare för FGIK: Mårtensson 7, Ortleib och Palmgren 3 var, Stuxberg2 A. Johansson 1. AIK: Lindfors och E. Olofsson 5, Ahlberg 3, N. Karlsson 1, Sigalet 1.

I den inledande virriga matchen
mellan KA 3 och AIK segrade stadsflickorna med 2-1. Deras mål gjordes av Inga Sandin (f. d. Uddin) och Greta uddin. KA 3:s av Ingrid Othberg.
Matcherna, som åsågs av en fulltalig publik dömdes förtjänstfullt av Allan Sandström.
Rdn.

I 18 gav KA 3 ”halv match”.
KA 3 gjorde ingen match mot I 18 i går i stil med den mot VIF förra söndagen och det var ju ganska naturligt att ”kustarna” inte hade eldat upp sig lika mycket den här gången. I 18 gjorde emellertid en över förväntan god match och höll för det mesta ledningen i första halvlek. Paussiffrorna var 9-8 lör I 18, men i andra perioden var Theorin & c:i så pass uppvärmdt att DM-finalisterna kunde vinna ganska lätt i spurten. 19-15 bör anses som ett rättvist resultat.
Flyginkallade Högqvist saknades och ersattes på sin plats i KA-anfallet av Arhammar, ”namnlös” i vårt mälprotokol. Han torde ha sin rätta plats på backen. Theorin däremot lyckades ännu bittre än vanligt med sitt finurliga spel och var ”pappa” till 8 mål. Hf. Johnsson svarade för 4 och ch. Sundah] för 3, Förutom ”Tedde”, som var planens effektivaste man, märktes den lille mjuke burväktaren Briden särskilt bland ”kustarna”.
I 18 hade sina bästa i två Janssöner, målvakten och centerhalven, vilken förresten gjorde 6 av sitt lags mål. F. ö. var laget ”gediget” utan någon direkt glanspunkt.
”Plåtarn” hade en lätt uppgift att döma den genomgående justa uppgörelsen, som föregicks av två juniormatcher.
I den ena segrade I 18 åter över Gute, denna gång med 12-8. I 18:s Lennart Johansson bör i fortsättningen akta sig för att få varningar i varje match, och även Ch. Jacobsson protesterar och tjuvtricksar för mycket.
Inledningsmatchen vann VIF oväntat stort över Fårösund, 14-7.