Idrott och sport.

VIF:s seniorer (två A 7-rekryter) och Gutes juniorer främst i bt.-DM.
Gustner fog singeln, Gusfner/Johnsson dubbeln och P.-O. Enström juniormästare igen.
Av gårdagens DM att döma torde bordtennis vara den idrott där otråningen gör sig minst märkbar. Det svårlösta lokalproblemet har som bekant gjort att flertalet av det 30-tal spelare som deltog i årets mästerskap knappt rört en racket i höst förrän mot slutet av förra veckan. Men ändå — spelstandarden stod i det närmaste på samma nivå som i fjol. Det var egentligen bara suveränen Holmö som saknades nu, men han hade ersatts av de två artillerirekryterna Gustner och Johnsson, representerande VIF, som därmed blev den dominerande föreningen i seniorklassens såväl singel som dubbel.
Den ende som försvarade fjolårsmästerskapet var Per-Ove Enström i juniorklassen, som förresten i finalen mötte sin lillebror Kjell. Den senare, som har blotta 12 år på nacken, blev f. ö. en ev de mest uppmärksammade spelarna i tävlingarna, vilka avverkades på i runt tal 5 timmar (3 på f. m. och 2 på kvällen) inför allt gom allt närmare ett par hundra personer.
\ i förutspådde i fredags att fastlandsmilitären skulle plocka hem det mesta (den här gången till någonstans i Småland, där singelsegraren Gustner hör hemma, och till Eskilsutna, som är tvåan Johnssons hemort). Denna duo lade även beslag på DM-tecknen i dubbeln, där motståndarna och klubbkamraterna Lager/ Svärd bjöd på strid i början på de båda seten, men mot slutet visade fastlänningarna vem som var vassast. Trea i singeln blev Thage Enström, Gute, som egentligen inte heller hör hemma på Gotland (numera), men han har under sin vistelse i Stockholm inte tävlat för någon annan klubb. Följaktligen är ingen av de tre pristagarna i seniorsingel mantalsskriven inom distriktet
Det skulle föra för långt att gå in på ”match för match”: Vi nöjer oss med att förutom nedan följande fullständiga matchförteckning nämna beträffande huvudklassen (seniorsingeln), att den korte Gustner med sitt snabbare fotarbete och mera utpräglade bollsinne var överlägsen långe och gänglige ’vänsterkajten’ Johnsson i finalen och att Gustner i ena semifinalen hade förvånansvärt lite besvär med Thage Enström, som dessförinnan (efter att ha utklassat ’Lotta’ Svärd med 21-8, 21-6) bland flertalet både spelare och publik gällde som DM-favorit. Thage eliminerades genom för offensivt spel (= för mycket nätbollar) mot den underskruvande smålänningen. Mest positive överraskningen var nog annars ’Tudde’ Dahlström, som gick till semifinalen, där han dock mötte sitt öde i Johnsson.
Tocknen på sin värdighet fick mästarna och de närmast följande i nedanstående prislista mottaga av Leif Åbom, som stod i spetsen för Gutes prickfria arrangemang.
Åke.

Singel för seniorer.
1:a omfången:
A. Liljekvist, AIK—K. Johansson, KIK w. o.
T. Dahlström, VIF—J. Bengtsson, Gute, 2-1.
O. Pettersson, Hörsne—G. Carnell, VIF, 2-0.
M. Ahlberg, AIK—N. O. Nilsson, Gute, 2-0.
E. Johnsson, VIF—L. Dahlin, AIK, 2-0.
S. Johansson, Hörsne—Alton Nilsson, Gute, 2-0.
E. Lager, VIF—G. Wiling, AIK, 2-1.
E. Dahlström, VIF—S. Jonasson, AIK, w. o.
S. Holmberg, VIF—P.-E. Holmström, AIK, 2-1.
O. Gustrner, VIF—E. Larsson, AIK, w. o.
G. Pettersson, Hörsne—K. Svensson, AIK, w. o.
P. O. Enström, Gute—V. Stenbom, VIF, 2-0.
H. Svärd, VIF—N. Karlsson, AIK, 2-0.
K. E. Pettersson, Gute—W. Linder, Slite, 2-0.
A. Sandin, AIK—H. Lundahl, Slite, 2-0.
T. Enström, Gute—I. Claesson, AIK, 2-0.
A. Edvardsson, VIF—S. Jacobsson, KIK, w. o.
T. Enström,Gute—A. Sandin, AIK, 2-0.

2:a omgången:
T. Dahlström, VIF—A. Liljekvist, AIK, 2-0.
M. Aahlberg, AIK-O. Pettersson, Hörsne, 2-0.
E. Johnsson, VIF—S. Johansson, Hörsne, 2-0.
E. Lager, VIF—T. Dahlström, VIF, 2-1.
O. Gustner, VIF—S. Holmberg, VIF, 2-1.
P. O. Enstro, Gute—G. Pettersson, Hörsne, 2-0.
H. Svärd, VIF—K. E. Pettersson, Gute, 2-0.
T. Enström, Gute—A. Edvardsson, VIF, 2-0.

3:e omg. (kvartsfinal):
T. Dahlström, VIF—M. Ahlberg, AIK, 2-1.
E. Johnsson, VIF. E. Lager, VIF, 2-0.
O. Gustner, VIF—P. 0. Enström, Gute, 2-1.
T. Enström, Gute—H. Svärd, VIF, 2-0.

Semifinal:
E. Johnsson, VIF—T. Dahlström, VIF, 21-14, 21-17.
O. Gustner, VIF—T. Enström, Gute, 21-10, 21-12.

Final:
O. Gustner, VIF—E. Johnsson, VIF, 21-16, 21-12.

Dubbel för seniorer. 1:a omgången:
Gustner, E. Johnsson, VIF—T. Enström, P. O. Enström, Gute, 2-0.
U. Stenbom, T. Dahlström, VIF—A. Persson, I. Claesson, AIK, 2-0.
H. Svärd, E. Lager, VIF—A. Lindwall, I. Hartman, Gute, 2-0.
O. Pettersson, G. Pettersson, Hörsne- S. Jonasson, A. Liljekvist, AIK, w. o.
Å. Edvardsson, E. Dahlström, VIF—A. Nilsson, K. E. Pettersson, Gute, 2-0.

2:a omgången:
Gustner, Johnsson—Ahlberg, Sandin 2-0.
Lager, Svärd—N. Karlsson, E. Larsson, AIK, 2-0.
O. Pettersson, G. Pettersson—Edvardsson, Dahlström 2-0.
Gustner, Johnsson—Johansson, Jacobsson, KIK, w. o.

Semifinal:
Gustner, Johnsson—Stenbom, Dahlström 21-8, 21-9.
Lager, Svärd—Pettersson, Pettersson 21-10, 21-17.

Final:
Gustner, Johnsson—Lager, Svärd 21-8, 21-15.

Singel för juniorer.
1:a omgången:
P. O. Enström, Gute—G. Ahlström, KIK, 2-0.
Bert Nilsson, Gute—H. Waclaw, Slite, 2-0.
Kjell Enström, Gute—B. Andersson, KIK, w. o.

Semifinal:
P. O. Enström—B. Nilsson 21-10, 2115.
K. E. Enström—Ove Lindström, Gute, 21-16, 17-21, 21-18.

Final:
P. O. Enström—K. Enström 21-17, 1821, 21-11.

Prislista. Seniorsingel:
1) O. Gustner, VIF
2) E. Johnsson, VIF
3) T. Enström, Gute.

Seniordubbel:
1) O. Gustner, E. Johnsson, VIF
2) E. Lager, H. Svärd, VIF
3) U. Stenbom, T. Dahlström, VIF.

Juniorsingel:
1) P. O. Enström, Gute
2) K. Enström, Gute
3) Bert Nilsson, Gute.

Exakt enligt tipset i handbolls-DM:
Titlarna till VIF, I 18 och Gute.

Inför ett till bristningsgränsen fyllt ex.-hus gick DM-finalerna igår precis som Allehanda tippade I lördags, dock inte vad betriiffar målen, givetvis… I den med särdeles intresse motsedda senior-DM-flanien mellan VIF och KA 3 blev det sålunda hemmaseger med 14-11, efter en rivande uppgörelse, I 18-juniorerna slog Gutes dito med 18-13 i en snygg match, och Guteflickorna bestämde takten i damernas DM-final genom att slå VIF med 4-1.

Rättvist 4-1 för Guteflickorna.
Damerna inledde med mötet GuteVIF, där guteflickorna hade att ta revansch för förra söndagens nederlag i serien. Irmgard Mehler gjorde första målet för Gute, men strax innan halvlekens slut kvitterade Evy Fohlström med ett jätteskott. Andra halvlek satte Guteflickorna i gång med en hård press och Mehler ökade på ledningen till 2-1. För dagen välspelande Inga Ekelund gjorde sedan både 3-1 och 4-1.
Visbyflickorna spelade för dagen icke med samma gnista som vanligt och det brast mycket i samspel och markering. Ulla Öijerwall och Maj Britt Pettersson var klart bäst. Gute hade som förut nämnts sina främsta i Ekelund och Mehler, men även de övriga spelade på toppen av sin förmåga, icke minst ”Bia” Jakobsson i målet och ”Tuttan” på centerhalven.
Gutelaget från målv. till v. f.: ”Bia” Jakobsson, Gun Abom, Barbro Abom, Gunnel Jakobsson, Britta Wiederkrantz, Inga Ekelund, Irmgard Mehler, Helny Dahl, Kerstin Ahlberg, Kerstin Lundgren.
Benge Johansson var domare.

18-13 för I 18 i välspelad juniorfinal.
I juniorfinalen mellan I 18 och Gute väntades allmänt militärlaget inkassera en stor seger och det såg också så ut när I 18 efter några minuter hade ledningen med 5-1. Gutepojkarna gav emellertid inte slaget förlorat utan kämpade med en sällspord gnista mot övermakten. Halvtidsresultat 13-7. Andra halvlek spelade Gute taktiskt väl och vann den även med 6-5, varför slutresultatet blev 18-13 till I 18.
Gute överraskade angenämnt och frågan är om inte denna juniorfinal överglänste många A-lagsmatcher i fråga om spänningoch välspel. Gute hade oturen att få sin gode målvakt P.-O. Enström justerad. Han ersattes utmärkt av 7-målsskytten Sven Uhr, som ypperligt sekunderades av sina kamrater Allan Pettersson och Börje Carlson.
I 18 spelade icke som vanligt, kanske beroende på det för dem ovana motståndet, B. Jakobsson markerades för hårt för att kunna komma till sin rätt men överlät i stället målskjutandet till ”Bambis” Karlsson och Putte Klarig.
Juniormästare: K. Jakobsson, B. Karlsson, O. Andersson, B. Jakobsson, H. Klang, R. Johansson, L.-O. Karlsson, B. Risemo, G. Svennefelt, T. Lundgren.
Inge Claesson var domare och blir allt bättre och bättre.

VIF ruskade till sig 3-målseger.
Så kom den så efterlängtade huvudmatchen, seniorfinalen mellan KA 3 och VIF. Bägge lagen satte igång i ett våldsamt tempo, och man förstod att välspelet skulle lysa med sin frånvaro och i stället ge plats åt kämpatakterna. Curt Nilsson gjorde 1-0 till VIF och fick omedelbart som tack c. h. Sundahl till trägen bevakare. Attner ökade på med ett perfekt långskott till 2-0 innan Wallin lyckades få in KA 3:s första mål. VIF kom så med ett ryck och förskaffade sig en ledning med 5-1, som troddes omöjlig *att hämta in, så , tillknäppt som försvarsspelet var. KA 3 började så sega in på försprånget genom Theorin, i Arhammar och Blomqvist. Curt lyckades så få ställningen till 7-5, men Törnkvist reducerade till 7-6 innan halvtid.
Nu väntades KA 3 ta hem vinsten då Briden i målet visat storf ormen. Arhammar kvitterade så till 7-7 men Ulle Stenbohm och Werner Ekström ställde om att det blev 9-7 till VIF. KA 3 kom emellertid fatt igen genom Högqvist och Jonsson. VIF tog så ledningen med 11-9 genom Attner och Ulle. Just i detta kritiska skede fälldes Theorin hårt och ojuste inom målgården, men ’Santa’ underlät att döma straff som varit synnerligen befogad. Curt ökade så på till 13-9 innan Theorin fick in KA 3:s 10:e mål. Dahlen målade så för VIF och Theorin för KA 3, varmed slutresultatet blev 14-11.
Matchen tillhörde inte någon av de större men det var spännande värre. Frågan är om inte KA 3 hade vunnit om matchen gått i sprothallen i Fårösund ty KA 3:s spel blev lidande på den trånga planen i ex.-huset. Briden i målet var utomordentlig och Arhammar finfin både i försvar och målskytte, medan Sundahl förtog sig på markeringen av Curt och ej kunde understödja sin kedja i den utsträckning som behövdes. I VIF var v. b. Bigge Olsson kämpen framför alla andra genom sin vilja att helt offra sig och tog det mesta i skottväg han kunde nå. Albertsson i målet tog vad som kunde tas och ibland mera, medan Attner dirigerade det hela mästerligt.
’Santa’ dömde men inte lika bra som förra söndagen. Spelarna tilläts springa för många steg och så den uteblivna straffen.
Distriktsmästare för säsongen: Hans Albertsson, Bigge Olsson, Sigurd Karlsson, A. Attner, W. Ekström, Curt Nilsson, U. Stenbom, R. Lindenfalk, B. Dahlen, S. Eklund.
Smock.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 2 December 1946
N:r 280

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *