Gotländska varmblodshästar på tävlingsbanorna.

En översikt vid årsskiftet.
Ett alltmera ökat intresse för ridning synes glädjande nog föreligga.

Nya ridhus ha upprättats och civila ryttare uppträda allt oftare på tävlingsbanorna. Antalet offentliga ridtävlingar har också ökats och uppgick under år 1946 till 183 eller 20 mera än året förut. Hoppningen är bäst företrädd med 107 tävlingar, men även dressyren har nått upp till ett så högt antal som 61. Antalet tävlingar i terrängritt och fälttävlan har varit mindre, i terrängritt 6 och i fälttävlan 9. De fåtaliga tävlingarna i de båda sistnämnda grenarna påtalas också av generalmajor S. Colliander i en rapport till Svenska Ridsportens Centralförbund över de X. Nordiska Ryttartävlingarna i Köpenhamn och framhåller han härvid vikten av att såväl ryttare som hästägare genom ökade prissummor stimuleras till flitigare deltagande i dessa grenar. Resultaten här ha nämligen varit mindre tillfredsställande, då svenska hästar åter mött utländsk konkurrens.
Gotlandsfödda hästar ha i ökat antal under året startat i offentliga tävlingar av olika slag. Att de lyckats tämligen väl framgår också av att av 41 startande gotlandshästar ej mindre än 29 nått placeringar. Antalet starter har varit 233 mot 250 under år 1945, således någon minskning, men såväl hästantalet som placeringarna ha ökat.
Bland de gotlandsfödda dressyrhästarna ligger även i år L’ Aiglon e. Yngve I — Othello främst med en prissumma på 1,075 kr. och dessutom 2 hederspris. Den 16-årige vallacken från Trädgårds i Tingstäde torde väl dock snart ha gjort det mesta ifrån sig och har £. ö. redan i år fallit tillbaka något mot fjolåret, då den låg tvåa i prissumman mot femma nu. På 8 starter i svåra dressyrtävlingar har den vunnit två gånger och placerat sig ytterligare tre — Marscherat uppåt har däremot Dragon e. Yngve I — Stegeborg I xx, från Ryftes i Fole, gjort. Från att tidigare mest ha varit hoppare har den nu under sin ryttare, löjtnant K. Å. Hultberg, tävlat flitigt i prisridning, där den på 11 starter i medelåra och lätta klasser segrat tre gånr och haft placering ytterligare två. dressyrklasser har den tjänat 55 kr. och 3 hederspris. Fjolårsnyörjaren Attack e. Bohéme xx Hamlet, född hos Lars Jakobsson, Bopparve, Eksta, har också gått framt och ligger nu med intjänade 880 onor och 4 hederspris bra till i lisn. I medelsvår klass har den segt en gång och i lätt en gång och lessutom har den haft ytterligare 4 Blaceringar på tillhopa 13 -starter. Senorita e. Tåby II — Kings Own, ödd hos framlidne C: Klintström, Söertorg, Visby, ligger fortfarande i Er har detta år nått 500 kr. eller mma belopp som förra året. Säker som hon är har hon placerat sig fyra gånger på fem starter, dock utan att någon seger.
Ny dressyrhäst är Aboukir e. Kyffävser — Stegeborg I xx, från Ryfs i Fole, en halvbroder till den fört nämnde Dragon. I lätt klass har n på sex starter segrat en gång och placerat sig ytterligare två. Resultatet har blivit två hederspris och 250 kr. Ytterligare två hästar ha startat i dressyrtävlingar och av dessa har Excellens e. Hamlet — Lorvatus från Valda i Eskelhem vunnit 25 kr.
Fjolårets trea bland hopparna, Ållegro e. Tåby II xx — Camord, från Homa i Stenkumla, har i år ryckt upp på främsta platsen med tre hederspris och 1,055 kr. Flitig deltagare i tävlingar har den på 21 starter i medelsvåra och lätta hoppningar segrat tre gånger, varit tvåa en gång, trea två gånger och fått lägre placeringar tre gånger. Bland samtliga hoppare kommer den beträffande prissumman dock först på elfte plats. En annan flitig tävlare har varit Greta e. Ulster Pikör, född hos Hj. Engström, Bjerga, Vallstena. Som tävlingshäst är den nybörjare, men har det oaktat på 19 starter segrat tre gånger och därutöver placerat sig fyra. Prissumman är 750 kr. och sex hederspris. Den från visbytävlingarna kände Cognac e. Bohöme xx — Darjal har tjänat 525 kr., medan fjolårets täthäst Banjo e. Bast — Adjunkt från Hexarve i Sproge i år på 12 startes endast segrat en gång i medelsvår samt dessutom nått två placeringar i liknande tävlingar och en i höjdhoppning med 155 em. som högsta höjd. Förtjänsten har stannat vid 482 kr. och ett hederspris.
Övriga placerade hopphästar äro:
Idyll e. Karat — York, från Tings i Kräklingbo, med tre hederspris och 415 kr.;
Hambo e. Hamlet — Bohéme xx, från Koparve i Alva, med 3 hederspris och 375 kr.;
Sirocko e. Bohéme xx — Bruleur, från Bäcks i Väte, med 1 hederspris och 300 kr.;
Dragon e. Bohöme xx — Gower xx, från Orleifs i Levide, med 1 hederspris och 225 kr;
Cid e. Weller — Camord, från Pusarve i Fröjel, med 1 hederspris och 50 kr;
Mefisto e. Svante — Pikör, från Mallgårds i Hejnum, med 1 hederspris och 50 kr.;
d”Artagnan e. Hamlet — Darjal, från Skota i Lojsta, med 50 kr.;
Dragon e. Yngve I — Stegeborg I xx, från Ryftes i Fole, 50 kr.;
Mimusch e. Bohéme xx — Bast, från Grymlings i Eksta, 50 kr.;
Stardust e. Bohéme xx — Jasso, från Rosarve i Havdhem, 30 kr.;
Bojan e. Bohéme xx — Weller, från Fride i Lojsta, 25 kr.;
Jerry e. Ito — Radama, från Fjälls i Endre, 25 kr.;
Omega e. Lampos — Svante, från Homa i Stenkumla, 25 kr. Oplacerade hoppare är 11 st.
I terrängritter ha gått fyra gotlänningar, varav tre placerat sig. Mestvinnande är Falken e. Bohéme xx Jasso, från Stjärnarve i Eksta, som erövrat 1 hederspris och 100 kr., därnäst följer Stafett e. Svanre — Nepari, från Kinner i Lummelunda med hederspris och 75 kr. Tredje vinnare är Bohéme e. Bohéme xx — Tåby II xx, från Valda i Eskelhem.
Vad slutligen fälttävlan beträffar är dressyrhästen Dragon från Ryftes i Fole den mest lysande stjärnan och t. o. m. en av de bästa i landet, ehuru den blivit utan seger i år. Den har av fackmän ansetts böra läggas i specialträning för deltagande i denna tävlingsgren vid olympiska spelen i London 1948. Med här erövrade två hederspris och 675 kr. blir Dragon årets mestvinnande gotlandshäst med sammanlagt 5 hederspris och 1,680 kr. Topp e. Bohéme xx — Jasso, från Rosarve i Vall, som förra året hoppade in en mindre summa; har i år lyckats bättre i fälttävlan, där den på två tävlingar tjänat 475 kr. 1944 års arméfälttävlansegrare Viking e. Tåby II xx — Jasso, f. ö. halvbror till Topp, har i år stannat vid blygsamma 150 vunna kr. 100 kr. har nåtts av Bohéme e. Bohéme xx — Tåby II xx, från Valda i Eskelhem och dennes fyra år yngre halvbroder Mint, även den född på Valda. Terränghästen Falken från Stjärnarve har vunnit 50 kr. på fälttävlan.
Bohéme ligger fortfarande bra till som fadershingst med 11 startande och 7 placerade avkomlingar i hoppning och 3 placerade av 5 deltagande i fälttävlan. I sistnämnda gren ha dessutom två av hans avkomlingar erhållit uppmuntringspris. Glädjande nog har hingsten i år också utnyttjats av uppfödarna, då den haft ej mindre än 45 ston, vilket torde vara rekord för fullblodshingstarna i landet. Han kommer tydligen att även i fortsättningen låta höra av sig på tävlingsbanorna.
I samtliga tävlingar ha deltagit 695 hästar, av vilka 364 eller 52 proc. fått pris. Av 41 gotlandsfödda ha 29 prisbelönats, vilket gör 71 proe. Av totala prisbeloppet, 103,153 kry har 9,6 proc. gått hit fast endast 5,8 av de deltagande hästarna varit gotlandsfödda.
Ehuru de verkliga topphästarna icke återfunnits bland de gotlandsfödda, äro dock de uppnådda resultaten sådana att man kan beteckna dem som en reklam för öns varmblodsavel. Av årets uppfödarepris på sammanlagt 10,000 kr. har också 1,100 gått till gotländska uppfödare, fördelade på 18 hästar. Detta är 11 proc. av summan, vilket måste bevisa en hel del, då Gotlands andel i remonteringen endast är c:a 7 proc. Av belönade hästar uppgår gotlandsandelen till 10,5 procent.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 30 December 1946
N:r 302

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *