Privatimport av tobak upphör.

De gamla importörerna slå igen.
Den ena efter den andra av de gamla förnämliga tobaksbodarna slår igen i dessa dagar för att aldrig mer återuppstå. Det är en direkt följd av den nya tobaks-importlagen, som trädde i kraft den 1 juli i år.
Numera kontrolleras all import av Monopolet, och de gamla tobaksimportörerna anser det inte vara någon ide att efter nyordningen konkurrera med storimportören – Tobaksmonopolet.
Bland de största och mera kända tobaksimportörer i Stockholm som i dagarna stängt eller stänger, märkas Lundgrens vid Stureplan, Tjäders 160 år gamla firma och K. A. Ålanders samt i Göteborg Stiborgs också mycket gamla företag. Samtliga finner inte att det lönar sig att bedriva detaljhandel utan att själv vara importör, och detta i sin tur lönar sig som ovan antytts inte heller;
Nu går de gamla tobaksimportörerna och framför allt deras stora personal och väntar på att få den ersättning för förlorade inkomstmöjligheter, som utlovats av statsmyndigheterna. Den saken skall ordnas av en myndighet med det lilla enkla och lättuttalade namnet ”Kommis sionen för bestämmande av ersättning At tobaksimportörer m. fl.”
Före utgången av juli månad i år skulle importörer, som ville få sådan ersättnnig, lämna in sina handlingar. Det visade sig därvid att det gällde c:a 600 personer och ett sammanlagt ersättningsbelopp på över 5 milj. kr.
Nu tycker emellertid såväl importörerna som deras personal att kommissionen med det långa namnet arbetar en smula långsamt, och att det inte skulle skada om den satte litet fart på saken. Ersättningarna skall nämligen utgå från 1 juli och man väntar nu på ersättning för i det närmaste tre månader.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 28 september 1943
N:r 223

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *