Många 42:or ha skolkat från skörden.

Ett sextiotal anmälningar i Stockholms län.
De åttio värnpliktiga vid ett norrlandsregemente som anmälts för skördeskolkning och nu kommer att åtalas och troligen dömas till fängelse är inte ensamma om sin förseelse. Det ser ut som om många 42:or kommit på samma antagligen i deras eget tycke myeket snillrika idé att anmäla sig till skördehjälpen och sedan använda permissionen till annan sysselsättning eller till att helt enkelt slå dank i hemorten. Skördeskolkarna har tydligen inte alls vetat om att de i år var utsatta för en mycket noggrann kontroll.
— Vi hade på känn i fjol att det skolkades mycket friskt från skördehjälpen säger agronom Lennman på länsblockmyndigheten vid ett samtal med Aftonbladet och därför beslöt vi att utöva en noggrann kontroll i år. Den har även visat sig vara mycket behövlig. Precis hur många som skolkat vet vi inte än, men bara här i Stockholms län är det en 50 till 60 fall. Kontrollen har handhavts av överblockledarna ute i landet – Stockholms län har 75 sådana överblockledare. De ha fått uppgift på de värnpliktiga som skulle till deras trakter och på. så sätt har vi kunnat övervaka skördehjälpen även när de värnpliktiga sökt sig till sina egna hemtrakter i helt andra delar av landet.

Gotlänningarna ha skött sig bra.
Gotlands Allehanda har vänt sig till länsblockledaren för Gotland, agronom Harald Danielsson, Vatlings i Fole, med en förfrågan om de gotländska 42-orn använt sin skördepermission på rätt sätt eller om de i likhet med de ovan omtalade fastländska ”kollegerna” försökt undandra sig sin plikt. Hr Danielsson kan därvid ge den hugnesamma förklaringen, att gotlänningarna skött sig bra och att ??? tills icke något fall av fusk har behövts anmälas för de militära myndigheterna. Med den dubbelkontroll, som numera förekommer, torde man ej heller behöva frukta, att ett bedrägeriförsök skall kunna passera oanmärkt. F. ö. ligger det i sakens natur, att Gotland i egenskap av utpräglat jordbrukslän hyser färre fuskare av denna art än län med stora industrier, där givetvis de värnpliktiga lättare frestas att under skördepermissionen ta ett välbetalt arbete i det ”ordinarie” yrket.
Hr Danielsson passar i detta sammanhang på att ge en eloge till de sveagardister, som här på. Gotland hjälpte till med skörden för någon tid sedan. De voro till största delen stadsbor men skötte i allmänhet sitt arbete till stor belåtenhet i vissa fall alldeles briljant.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 23 September 1943
N:r 219

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *