Landsbygden.

LÄRBRO.
Lärbro-lottorna planera till första lördagen i oktober en större lottabasar vid Lärbro idrottspaviljong för att skaffa medel till fotbeklädnad åt hemvärnet. Då myndigheterna nu medgivit viss extra tilldelning till hemvärnet av skodon räkna lottorna med möjligheten att, om behållningen blir bra, kunna anskaffa erforderligt antal marschskor till Lärbro hemvärn. Ändamålet är behjärtansvärt.

GAMMELGARN.
Metodistförsamlingen gästades i fredags av föreståndaren för Östra distriktet av Metodistkyrkan i Sverige, pastor Göte Bergsten, Stockholm. Pastor Bergsten företager f. n. en visitationsresa i de gotländska församlingarna.
På kvällen var offentligt möte anordnat, men före detsamma hade församlingens styrelse sammanträde under ordförandeskap av pastor Bergsten. Efter bön och välkomsthälsning, omvaldes Britta Södergren till sekr. och Eva och Gustaf Södergren till justeringsmän av dagens protokoll. Församlingens pastor avgav därefter sin ämbetsrapport som återspeglade något av församlingslivet i dess helhet, med problem och möjligheter som förefinnas. Rapporten präglades dock av optimism inför uppgifterna och dröjde särskilt inför den metodistiska korstågsrörelsen samt ungdomsarbetet. Angående församlingsrådets uppgifter samt korstågsrörelsen talade även distriktsföreståndaren och gav en del berikande uppgifter.
Det offentliga mötet, till vilket en tal. rik menighet mött upp, leddes av past. E. Anderzon, som efter bön och inledning hälsade pastor Bergsten och de närvarande välkomna och påpekade i ett kort anförande att det evangeliska budskap som skulle frambäras var ämnat att peka på Kristus som kan frälsa från synden.
Som text för predikan hade pastor Bergsten valt Haggai 2: 12-14. Den något originella texten användes som utgångspunkt för en allvarsmättad predikan om vikten av att komma i beröring med Herren Jesus för att kunna bliva en andligt stark människa.
Sånger till strängmusik inramade den goda samvaron som avslöts med bön och lovpsalm.

  • Z –

VALLSTENA.
Höstsädessådden, som under förra veckan måste inställas genom regnvädret, har nu återupptagits i full utsträckning sedan jordarna åter torkat av. I de flesta fall har arbetet med halvträdornas iordningsställande för höstsådden detta år gått utmärkt tack vare de regn som på sista tiden fallit. En viss olägenhet har dock vållats jordbrukarna som köpt utsäde från fastlandet genom de försenade leveranserna. Vissa jordbrukare som haft sina jordar i ordning för höstsådden vänta sålunda alltjämt på sin från frökontoren inköpta utsädesråg som ännu inte blivit levererad.
Vattenbristen alltjämt kännbar. De sista regnen har varit till ovärderlig nytta för växtligheten på betesvallar och rotfruktsfält, men trots att nederbördssiffran för augusti —september nu är ganska hög har dock grundvattenståndet icke blivit påverkat därav. De flesta brunnarna visa ingen ökning av vattenståndet och vid tröskning med ångkraften vilken alltjämt är den enda kraftkälla som står till buds måste vatten i de flesta fall forslas hem till gårdarna.
Även för boskapen ute på betesvallarna är alltjämt vattenfrågan ett svårlöst problem. Vatten måste ofta forslas till djuren långt bortifrån. — Ett arbete som i höstbrådskans tider ställer sig synnerligen besvärande för jordbrukaren.

RONE
Missionsmöte var i söndags anordnat i kyrkan under mycket stor tillslutning och mäktig stämning.
Mötet inleddes rned högmässa kl. 1 e. m., varvid altartjänsten såväl som predikan över dagens predikotext utfördes av distr.-sekr. Roland Thomsson. Ämnet för predikan var ”Den sanna barmhärtigheten”. Efter högmässan serverades gott kaffe med dopp i godtemplarlokalen. Det var de alltid uppoffrande och tjänstvilliga syförenings-medlemmarna som ordnat med serveringen till stor glädje för alla. Under rasten förhöjdes även stämningen med solosång av distr.-sekr. Thomsson.
Efter rasten fortsattes mötet i kyrkan. Efter gemensam sång talade predikant E. Lindh med ledning av 2 Sam. 23: 13-16 om frälsningens källa, vad den skänker och hur man får del därav. Distr.-sekr. Thomsson sjöng en solosång samt talade över ämnet: ”Det rätta offrandet” med text från Marcus 12: 4144. Kollekterna under mötet uppgingo till kr. 50 för inre o. 41: 30 för yttre missionen samt inkom därtill genom serveringen kr. 66: 85. Sekr. frambar ett tack till alla och en var och nedkallade välsignelsen. Det uppbyggliga och givande mötet avslöts med psalmsång.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 21 september 1943
N:r 217

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *