Klintebys nya maskiner nu i funktion.

Tyvärr förorsakar torkan minskad produktion.

Den tillbyggda delen av Klintebys konservfabrik.
Ärtskidona tvättas innan de mottagas i spritmaskinerna.

I våras påbörjades avsevärda tillbyggnader av Klintebys konservfabrik. Och dessa äro nu avslutade. En del justeringar blir det givetvis sedan installering av alla nya maskiner skett, men i stort sett är nu fabriken i sådant skick att allting fungerar planenligt. Vid vårt besök i fabriken i början av veckan, provkördes det nya aggregatet för konservburkarnas på fyllning och tillslutning, och resultatet blev så bra som man hade väntat.
Men innan vi ge oss in på någon beskrivning av detta aggregat, bege vi oss till den avdelning där råvarorna mottagas. Just nu är det högsäsong för ärtkonserveringen, och den ena foran ärtsäckar efter den andra kör fram. Ärtorna kontrolleras och vägas, för att sedan hissas upp till tredje våningens lagerlokaler och spritmaskiner etc. I allmänhet är det prima ärtbaljor, som vid provspritningen visa sig innehålla lämpliga ärtor. Äro däremot ärtkuddarna förvuxna, d v s nästan mogna och i övrigt inte fylla måttet för fordringarna, så får leverantören återtaga detta parti. Det händer emellertid inte ofta att partierna returneras, för leverantörerna veta sedan gammalt precis hur konserveringsärtorna ska se ut, när de levereras.

Ärtskörden kan tröskas i sin helhet.
Som nyss antyddes hissas ärtorna upp till den lokal där spritmaskinerna utföra det första arbetet – sedan ärtskidorna sköljs i friskt vatten. Från spritmaskinerna trilla ärtorna direkt ned i sorteringscylindrarna. I år har man installerat ytterligare en sorteringscylinder av ny konstruktion. Under de roterande cylindrarna uppfångas de sorterade ärtorna i trätinor.
Tidigare förväldes sedan ärtorna i stora kopparkittlar, men nu har insallerats en väldig cylinder vari ärtorna få en första förvällning, innan de på transportband forslas vidare mot de maskiner som fylla på burkarna och tillsluta dem. På ömse sidor om transportbandet stå ett tiotal – kanske flera – flickor och plocka bort alla skadade eller eventuellt maskstungna ärtor. Kontrollen är synnerligen effektiv, så man kan vara förvissad om att endast prima råvaror konserveras och att alla hygieniska fordringar tillfredsställas.
En annan nyhet för året är en ärttröska eller spritmaskin, som placerats utanför fabriken vid mottagningsstället. Från tröskan leder sedan travers, som kan transportera ärtorna direkt till sorteringscylindrarna. Nämnds tröskverk kan även tröska hela ärtplantan och sprita ärtskidorna. Alltså kunna de levererade ärtpartierna passera olika etapper tills ärtornas sterilisering i konservburkarna sker utan nämnvärd beröring av den manuella arbetskraften. 110-180 burkar ärtor i minuten komma fram från den nya påfyllnings- och tillslutningsapparaten, vilket ger oss en aning om den stora kapacitet som uppnåtts tack vare den nya maskinparken.
Trevliga personlamatsalar, tvättrum o dyl äro också inrymda i den restaurerade delen av fabriken. Den kvinnliga och manliga personalen har var sin matsal och var sina avklädnings- och tvättrum. För tillfället är det ett hundratal arbetare sysselsatta i fabriken. Den kvinnliga personalen från fastlandet bo i de i denna tidning förut beskrivna personalbostäderna.
Nu under högsäsongen är det givetvis en febril brådska i alla avdelningar, ty de levererade produkterna måste behandlas i den mån de strömma in i fabriken. Trots brådskan utföres tydligen arbetet fullt planenligt med reda och ordning.

Gotländska produkter populära.
Sedan vi sett oss omkring i de nya lokalerna i den utbyggda fabriken, följa vi med disponent M. Paulsson till lagerbyggnaderna, där burkarna etiketteras och lagras i order på utskeppning. De gotländska produkterna ha som bekant mycket gott namn i marknaden, varför lagringen inte brukar bli långvarig.
Tyvärr har torkan i sommar nedsatt växtligheten i hög grad, varför man näppeligen kan räkna med konserveringsprodukter i så stor omfattning som annars. Sparrisskörden blev inte så stor på grund av kylan, framhåller hr P. Och ärtskörden blir betydligt mindre på grund av torkan. Slag i slag konserveras bönor av olika slag, morötter, rödbetor och gurkor. Hur stor skörden kan bli av sistnämnda sorter, är ännu inte så gott att veta, men självfallet har torkan inverkat menligt ävenpå dem.
Man får hoppas på bättre skördar igen, ty nu är klintebys konservfabrik väl rustad för att mottaga och konservera enorma kvantiteter grönsaker, bär och frukt.
Entreprenör för nybyggnadsarbetena har varit byggnadsfirman Siggelin & Son. Ritningarna ha utförts av byggnadsingenjör Ivar Plahn, Visby. Rörledningarna ha installerats av Ernst Cedergrens mek verkstad och målningarna utförts av firma Gust. Lindbom. För leveranserna av byggnadsjärn, smide och cement har Klinte Järn- & Redskapshandel svarat.
Geo.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 31 Juli 1943
N:r 173

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *